Bulut Sunucular vs. Fiziksel Sunucular: Hangisi Daha İyi?

  • Alara Türkü
  • 03 May 2023
Bulut Sunucular vs. Fiziksel Sunucular: Hangisi Daha İyi?

Sunucu dendiğinde internete bağlanan bir bilgisayar ve bu bilgisayarın içinde yer alan web sitesi verileri akıllara gelir. Özellikle son dönemde gelişen teknolojilerle beraber sunucu tipleri ve yazılımları da değişiklik gösterdi. Bulut teknolojisinin bilişim dünyasını ele geçirmesi ile birlikte veriler tek bir noktadan yönetilmemeye başladı. İnternete bağlı olduğunuz her noktadan verilerinizi yönetilebilirsiniz.

Bulut sunucu kavramı da bu teknolojilerle ortaya çıktı. Cloud server yani bulut sunucular, fiziksel sunucular üzerinde birbirinden farklı sanallaştırma araçları kullanarak oluşturulan sanal sunucu hizmetleri olarak bilinir. Bulut Sunucular sahip oldukları donanımsal özellikler ve kaynak kullanımında yüksek verimlilik sunması ile fiziksel sunuculara kıyasla son dönem en çok tercih edilen sunucu seçenekleridir. Ekonomik açıdan da düşük maliyetli olması sebebiyle yeni başlayan ve gelişim aşamasında olan projelerde sıklıkla bulut sunucular tercih edilir. Peki, Bulut sunucu çeşitleri nelerdir?

Bulut Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Bulut sunucu; bireysel ve kurumsal tüm çalışmalarınızda güvenle verilerinizi işlemenizi ve gerektiğinde bulunduğunuz her yerden kolayca verilerinize ulaşmanızı sağlar. Bulut sunucular, aslında bir fiziksel sunucu gibi çalışma sistemine sahiptir. En düşük maliyetlerle en yüksek sunucu performansı elde etmenizi sağlayan bulut sunucuların çeşitleri şu şekilde sıralanabilir.

PC_BannerBulutDepolamaHizmeti.jpg

Genel bulut (public cloud); bulut hizmet sağlayıcılarının kullanıcılara depolama, uygulama gibi kaynakları uzaktan sağlayan bir dağıtım yönetim sistemidir. Genel bulutu herkes kullanabileceği gibi özellikle bütçe kısıtlamaları olan geliştiricilere oldukça uygundur.

Özel bulut (private cloud); kaynakların tek bir işletme tarafından kullanıldığı cloud serverlardır. Özel bulut, bir dizi güvenlik duvarının arkasında bulunması ile genel bulutlardan farklıdır. Bu da bir işletmede esnekliği ve güvenliği artıran unsurlardandır.

Hibrit bulut; özel bir bulutun genel bir bulutla bir araya gelmesi ile oluşturulan bulut çeşididir. Hibrit bulutlar iki yolla oluşturulur. İlki hibrit model çeşididir. Bu modelde veri ve uygulamalar özel bir ortamda çalışır. Diğer uygulamalar ise genel bulutlar üzerinden çalışır. Diğer hibrit modelde ise firmaların verileri depoladığı ve uygulamaları özel bulutta çalıştırdığı bir ortam oluşturulur. Ancak, ölçeklenebilirlik için genel bulutu kullanır.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucu, sanal sunuculardan farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Donanım paylaşımı olmadan özel sunucu satışı yapan firmalardan kiralayabileceğiniz fiziksel sunucular, Hosting firmaları tarafından yönetilen donanımlar aracılığı ile kullanımınıza sunulur. Bir hosting paketine sahip olduğunuz zaman bağlı olduğunuz sunucuya pek çok site bağlanabilir. Sunucuya bağlı olan siteler çoğaldığında ise bazı durumlarda küçük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Böyle durumlarda çalışmış olduğunuz Hosting firması ile iletişime geçmenizde yarar var. Daha profesyonel bir fiziksel sunucu hizmeti aldığınızda bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Fiziksel sunucu hizmeti veren firmalar sizlere donanım seçenekleri ve kiralama ücretleri sunar. Böylece ihtiyacınız olan donanım firma tarafından sağlanmış olur.

Fiziksel Sunucu ile Sanal Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sanal sunucular sayesinde kurumlar, fiziksel donanım kaynaklarını mevcut iş yüklerini daha etkili bir şekilde dağıtabilir. Bunun nedeni ise; sanal sunucuların fiziksel sunuculardan farklı olarak aynı fiziksel ortamda bulunabilme özelliğidir. Fiziksel sunucular ayrılmış kaynaklara sahip tek kiracılı bir platformdur. Bir hipervizör birden fazla sanal sunucuyu destekler. Bulut sunucu, birden fazla uygulamanın aynı anda çalışmasını sağlar. Aynı zamanda fiziksel donanım kapasitesini kendi aralarında paylaşmalarına izin verir.

Donanım kaynaklarının etkin dağıtımına ek olarak sanal sunucular işletmelere pek çok avantaj sunar. Sanal sunucuların yönetimi fiziksel sunuculara göre daha pratiktir. Bazı firmalar yerinde depolanan fiziksel sunucularda sanal sunucular ile çalışmayı tercih edebilir. Birçok firma ise sanal sunucularını kendileri adına yöneten hizmet sağlayıcılarıyla çalışmayı tercih eder. Bir başka senaryoda ise sunucu bakımı, güncellenmesi ve yönetimi veri merkezi uzmanlarına devredilir. Böylece firmaların sunucuları çalışır durumda tutmak ve soğutmak için uğraşmasına gerek kalmaz.

Bu model sanal sunucuları yüksek oranda ölçeklendirmeyi sağlar. Fiziksel sunucu kullanan firmalar, daha fazla kapasiteye sahip olmak istediğinde, yeni donanım talep etmek ve söz konusu donanımı dahili kullanıma uyarlamak için BT uzmanlarıyla çalışmalıdır. Sanal sunucularda ise bu tip durumlarda kolayca kapasite eklenebilir ya da ölçek düşürülebilir.

İşletmeler isterse yerinde sanal sunucular kullanıp, bulut depolama yedeklemesi uygulayabileceği gibi isterse doğal afetlerden etkilenmeyecek kadar uzak bir lokasyonda bulunan sağlayıcılardan hizmet alabilir. Her iki durumda da sanal sunucular hizmetlerin en az kesinti süresiyle geri yüklenmelerine yardımcı olur.

Neden Bulut Sunucu Tercih Etmelisiniz?

Bulut sunucu, web hosting hizmetine kıyasla daha geniş kaynaklara sahiptir. Hosting hizmeti sunucuyu; birden fazla kullanıcı için bant genişliği, disk alanı ve depolama kapasitesi açısından bölüştürür. Bulut altyapısı tüm paydaşlar için ayrı sunucular oluşturur. Bu durum da web sitenize yansır. Bulut sunucular, daha güvenli ve stabil bir hizmet almak için idealdir. Bulut sunucu satın aldığını zaman; performans, güvenlik, koruma ve kapasite gibi daha işlevsel bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Web sitenizin organik trafiği yüksek, içerik hacmi geniş ve iş yükü fazla olabilir. Bu durumlarda mutlaka sanal sunucu seçeneğinden yararlanmalısınız. Doğru bulut seçimi ile web sitenizi sürdürülebilir şekilde yüksek performansa ulaştırabilirsiniz. Bulut sunucu satın almadan önce işletmenizin ya da web sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız.

İş yükünüze ve organik trafiğinize uygun seçimler yapmalısınız. Aksi takdirde seçtiğiniz bulut teknolojisi ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Böyle bir durumda da; hız, kapasite, güvenlik ve maliyet açısından sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tüm bunları ekarte edebilmek için birden fazla lokasyonda, hızlı, güvenli, bulut servisleri sunan PlusClouds ile tanışabilirsiniz. Pratik kullanıma sahip paneller ve uygun maliyetlerden yararlanmak için PlusClouds web sitesini ziyaret edin!

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?