PostgreSQL Nedir? PostgreSQL Nasıl Kurulur?

  • Alara Türkü
  • 30 Mar 2023
PostgreSQL Nedir? PostgreSQL Nasıl Kurulur?

PostgreSQL, açık kaynaklı ve oldukça güvenilir bir veri tabanı yönetim sistemidir. Güvenilir ve ölçeklenebilir olması, kararlılığı ve güvenliği ile en gelişmiş ve profesyonel sistemlerden biridir. PostgreSQL, birçok işletme tarafından özellikle yeni başlayan kullanıcılar tarafından backend geliştirme için tercih edilen en popüler ve güvenilir veri tabanı sistemlerindendir.

PostgreSQL, ilişkisel (SQL) ve ilişkisel olmayan (JSON) sorgulamaya destek veren bir veri tabanı sistemidir. SQL dilini, karmaşık veri iş yüklerinin yüksek verimlikle çalışmasını sağlayan ek özelliklere de sahiptir. Peki, PostgreSQL Nedir?

İPUCU: PlusClouds sunucularıyla PostgreSQL’i kolayca çalıştırabilirsiniz.

PostgreSQL Nedir?

Web sitelerinin temelini oluşturan veri tabanı sistemleri, web sitelerinin yaşamsal döngülerinin her aşaması için son derece önemlidir. Bu sebeple genellikle ücretli veri tabanı sistemleri tercih edilir. Bir veri tabanı sisteminin sunması gereken en önemli unsurlar; tutarlı olması, ayar yapma kolaylığı sağlaması ve kullanışlı bir formata sahip olmasıdır. Tüm bu beklenen özellikleri bir arada sunan PostgreSQL, kullanıcı memnuniyeti son derece yüksek bir veri tabanı sistemidir. SQL dili baz alınan bu sistem adını da SQL dilinden alıyor. Çok çeşitli siteler için tercih edilir. Belirli bir müşteri ya da kullanıcı portföyüne sahiptir.

PostgreSQL Nasıl Kurulur?

PostgreSQL’ün ne olduğunu öğrendikten sonra PostgreSQL Nasıl Kurulur? Sorusuna cevap aranır. Web sitelerinin en önemli unsurlarından biri olan veri tabanları, tutarlı ve kullanışlı olmalıdır. PostgreSQL’in kurulumu çok zor değildir. PostgreSQL’in kendi sitesinden paketler indirilip daha sonra yüklenmelidir. Paketlerin versiyonları tamamen sizin tercihinize ve seçimlerinize bağlıdır.

  • Öncelikli olarak postgresql veri tabanı repository kurulumu yapılır.
  • Sonraki adımda postgresql ve postgresql-server paketlerinin kurulması sağlanmalıdır.
  • Veri Tabanının initial scripti çalıştırılır ve initdb oluşturulması gerekir.
  • Son adım ise veri tabanı servisi enable edilmesi ve veri tabanı başlatılmasıdır.

PostgreSQL’in Özellikleri Nelerdir?

PostgreSQL’in sunduğu birbirinden farklı özellikler vardır. Geliştiricilerin uygulama oluşturmalarını ve bir veri hacmini yönetmelerine destek olan aynı zamanda yöneticilerin veri bütünlüğün sağlanmasında etkili olan PostgreSQL’in en önemli özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

Geniş İşletim Sistemi Uyumu: Tüm işletim sistemleri ile uyum sağlar. Windows, macOS, Linux, UNIX gibi popüler siistemler ile uyum içinde çalışır.

Dil Desteği: Java, Python, JavaScript, Ruby dahil olmak üzere tüm popüler programlama dillerini destekler.
Geniş Veri Tiplerine Uyum Sağlaması: Primitives, Geometry, Document ve daha pek çok geniş veri tiplerini destekler.

Veri Bütünlüğü Sağlama: Birincil ve yabancı anahtar, dışlamada kısıt, tavsiye kilitleri, açık kilitler için destek sunar. Veri bütünlüğünü sağlamada da rolü yüksektir.

Güvenlik: Veri tabanı sistemlerinin en önemli özelliği güvenliktir. Güçlü bir erişim kontrol sistemi, kimlik doğrulama ve çok faktörlü kimlik doğrulama, satır düzeyinde güvenlik de sağlayarak, güvenli bir veri ortamı oluşmasını sağlar.

PostgreSQL ile sağlanan özellikler bu sıraladıklarımız ile sınırlı değildir. PostgreSQL’ün diğer özelliklerden bazıları ise; belirli bir aşamadan sonra kurtarma, eş zamansız olarak çoğaltma, Çok Sürümlü Eşzamanlılık Kontrolü sağlama, iç içe işlemler yürütme, tablo bölümleme ve daha fazla özelliği kapsar.

PostgreSQL’in Avantajları Nelerdir?

PostgreSQL özellikleri açısından değerlendirildiğinde dünya çapında pek çok işletme tarafından tercih edilmesi hiç şaşırtıcı değildir. Zengin özellik listesi sunması, topluluk desteği ve birinci sınıf performans sunması ile PostgreSQL çeşitli avantajları beraberinde getirir.

Ücretsiz Olması ve Açık Kaynak Lisansı Sunması
PostgreSQL, liberal bir açık kaynak olan PostgreSQL Lisansı altında yayınlanan bir sistemdir. Bu durum da kaynak kodunun erişilebilir olduğunu ifade eder. Veri projelerinin istek ve beklentilerine göre kullanma, değiştirme ve uygulama özgürlüğü sunan bir sistemdir. Herhangi bir lisans ücreti ya da herhangi bir sözleşme sorunu yaşanmaz.

Güvenilir ve Topluluk Odaklı
PostgreSQL topluluğu, hataları düzenli olarak düzeltmek üzere uzun yıllardır hizmet sunar. Genel performansı iyileştirmeye yarar. Böylece PostgreSQL veri tabanı sisteminin verimliliğini sürekli olarak iyileştirmeye yarar.

Genişletilebilirlik Avantajı
PostgreSQL pratik ve geniş ölçüde genişletilebilme özelliği ile avantaj sağlar. Örnekle açıkladığımızda; bir kullanıcıya kendi veri türlerini tanımlama, özel işlevler tasarımı yapma ya da veri tabanlarını yeniden derlemeden diğer programlama dillerinden kod yazma yetkisi önemli avantajlarından biridir.

Kod Yorumları
Veri tabanları karşılaştırıldığında, PostgreSQL diğerlerinden benzersiz bir şekilde kodda yorumlar sağlama ile ayrılır. Bu durumda kullanıcıların, uygulamalarına dağıtmadan önce belirli bir kodun nasıl hareket edebileceğiniz hızlı bir şekilde anlamak için yorumları okuyabileceğini de ifade eder. Bu, topluluğun kalitesini ve kapasitesini iyileştirmedeki rolünün de önemli bir kanıtıdır.

Yeni Veri Tabanı Teknolojileri ile Uyum Avantajı
PostgreSQL, web sitesi sahiplerinin bulut hizmetlerini uygulama avantajı sunar. Makine öğrenimi, veri ambarı analitiği, buluta geçiş hizmetleri ve buna benzer yeni veri tabanı teknolojilerini uygulamalarına olanak tanır. PostgreSQL’in çok fazla tercih edilmesinin ve işletmeler açısından daha popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri de yeni veri tabanı teknolojilerine uyum sağlamasıdır.

Yüksek Kullanılabilirlik ve Yük Dengeleme Avantajı
PostgreSQL sürekli planlama açısından önemli bir destek sunar. Yedek sunucu çalışmaları, birincil sunucuyu yedek sunucular için hazırlama ve yedek sunucu kurma gibi özelliklere sahiptir. Akış, basamaklı ve senkronize çoğaltma ve sürekli arşivleme yoluyla yüksek kullanılabilirlik ve yük dengeleme avantajı da sağlar.

Yedekleme ve Geri Yükleme Avantajı Sağlaması
PostgreSQL, veri tabanlarının değerli verilerini düzenli olarak yedekleme için yapılandırılabilme özelliğine sahiptir. Verileri yedeklemek için üç farklı yaklaşım söz konusudur. Bunlar; SQL dökümü, dosya sistemi düzeyinde yedekleme yapma ve sürekli arşivlemedir.

PostgreSQL Hangi Dezavantajlara Sahiptir?

PostgreSQL’ün dezavantajları herkes için geçerli olmayabilir. Temelde var olan bilgi yöneticileri ile PostgreSQL arasında yapılan karşılaştırmaya dayalı dezavantajlar değerlendirilebilir.

  • PostgreSQL, her istemcinin izole edilmesi şekilde çalıştırılır. Her istemci için yeni bir hizmet dizisinin başlatıldığını ifade eder. Bu durum ek bellek tüketilmesi ile sonuçlanır.
  • PostgreSQL’in kurulumu çok zor olmasa da alternatif DBMS yazılımı kadar kolay da değildir.
  • PostgresSQL ek kaynaklar tüketimi ile sonuçlanabilir. Bu sebeple performans açısından mantıklı olarak görülmez.

PostgreSQL Hangi Amaçla Kullanılır?

PostgreSQL; birçok web sitesi tarafından kullanılan en popüler veri tabanı sistemlerindendir. Mobil uygulama ve analitik uygulamalar için birincil veri deposu olarak kullanılır.

Geliştiricilerin uygulamalar oluşturmasını kolaylaştıran bu sistem, yöneticilerin bilgi bütünlüğünü korumasını ve hataya dayanıklı ortamlar oluşturmasını da kolaylaştırır.

Yeni başlayanlardan profesyonel kullanıcılara, bilgilerin boyutlarından bağımsız olarak bilgilerini yönetmek için tüm seviye geliştiriciler PostgreSQL’u tercih eder. Tüm büyük ve küçük veri kümesinde temiz bir şekilde çalışmalarını tamamlar.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?