Veri Tabanı (Database) Nedir ? Veri Tabanı Türleri Nelerdir ?

  • Emir Eskici
  • 23 Jan 2023
Veri Tabanı (Database) Nedir ? Veri Tabanı Türleri Nelerdir ?

Database Ne Demek ?

Database, birbirleriyle ilişkisi bulunan bilgilerin saklandığı ya da depolandığı alanın tümüne verilen isimdir. Veri tabanı genellikle elektronik ortamlarda tutulur. Bilgisayar üzerinde bilgi veya veri akışının kontrol edildiği depolama sistemidir. Sistemin asıl çıkış amacı geleneksel yönteme alternatif olmasıdır. Sıradan olarak bilinen dosya – işlem sisteminin yerine getirilmek için geliştirilmiştir. Veri tabanı bir yönetim sistemi tarafından kontrol edilir. Bilgilerin ve verilerin bağlı olduğu bir yönetim sistemi vardır.

Database ilk olarak 1960’lı yılların başında ortaya çıkmıştır. Sistem, günümüze kadar birden fazla evrim geçirmiştir. Yaşanılan teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek her dönemin gerekliliğini iyi şekilde yerine getirmiştir. İlk çıkan veritabanı ürünleri oldukça basit ve esnek birer yapıya sahipti. 1980’li senelere gelindiğinde ilişkisel veritabanları kullanılmaya başlandı. Bu seneyi 1990 yılı takip etti. 90’lı yıllarda ise nesne odaklı veritabanları ortaya çıktı. 2000’li yıllardan sonrada No Sql veritabanlarının kullanımları yaygınlaştı. 2010 senesinden sonra artık yeni bir döneme geçildi. Bulut sistemi ile veritabanı yeni bir çağ atladı. Günümüz Big Data kavramı veritabanları ile ilgili gelişmelerin de merkezinde yer aldı.

Veri Tabanı Yazılımı Nedir ?

Veri tabanı yazılımı, veri tabanı dosyaları ve kayıtları yaratmak, bunları düzenlemek ve bakımlarını yapmak için kullanılan yazılım programları ya da araçlarıdır. Bu yazılımlar sayesinde kullanıcılar yapılandırılmış ve düzenlenmiş verilerini tablolar ve kolonlar halinde saklayabilirler, diledikleri zaman ise direkt olarak ya da program erişimiyle verilere ulaşabilirler.

Veri tabanlarında bulunan veriler çok değerli olabilir. Bu nedenle de günümüzde veri tabanı güvenliği ciddi bir konu hâline gelmiştir. Özellikle de işletmelerin veri tabanlarını olabilecek en iyi şekilde koruması sorumlulukları arasında yer alır.

Veri tabanı yazılımı aynı zamanda aynı anlama gelmese de veri tabanı yönetimi yazılımı (kısaca DBMS) olarak da bilinir.

Description

Veri Tabanı Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

Veri tabanı güvenliği için veri tabanı yönetim sistemlerini farklı türlerdeki siber saldırılardan koruyan çeşitli önlemler alınmalıdır. Veri tabanı güvenlik programları yalnızca veri tabanındaki verilerin korunması için değil aynı zamanda sistem yönetiminin korunması için de çalışır. Bu şekilde hatalı ya da kötü niyetli kullanıma, hasarlara ve veri ihlallerine engel konulmuş olur.

Veri tabanı güvenliği yalnızca yazılımlar değil aynı zamanda araçlar, işlemler ve metodolojiler de gerektirir.

Description

Database Türleri Nelerdir ?

No Sql Veritabanları

Son zamanların ismi duyulan Database türüdür. Web uygulamalarının yaygın kullanılmasından sonra ve karmaşık düzene iyi bir alternatif olmuştur. No Sql veritabanları yarı yapılandırılmamış veya yapılandırılmamış veri ve bilgilerin depolanmasına olanak sağlar.

Nesne Odaklı Veritabanları

Bu türde bilgi ve veriler isminden de anlaşılacağı gibi nesne odaklıdır. Nesne odaklı türler, aynı nesne biçiminde görülür ve temsil edilir.

İlişkisel Veritabanları

Veritabanı ilk olarak 1980’li yıllarında ortaya çıktı. Ancak ilişkisel veritabanı türü 80’li yılların sonuna doğru piyasada tutundu ve kullanımı rağbet gördü. İlişkisel tabanda öğeler, satırlar ve sütunlardan oluşur. Tablo kümesi ile organizeli şekilde yapılır. İlişkisel veritabanları oldukça verimli ve esnek çalışır.

OLTP Veritabanları

Birden fazla kullanıcının kullanmasına imkan verir. Çok sayıda işlem gerçekleştirir. Ve bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için hızlı ve analitik bir veritabanına sahiptir.

Dağıtılmış Veritabanları

Farklı mekanlarda bulunan ve en az iki dosyadan oluşan veritabanları sistemidir. Aynı konumda bulunan veya farklı ağlara sahip bilgisayarlar üzerinde depolama yapar.

Grafik Veritabanları

Grafik birimleri arasında verileri depolar ve bunlar üzerinde işlem yapar

Bulut depolama

Saydığımız veritabanlarına ek olarak yeni türlerde sisteme dahil edilmiştir. Yaşanılan teknolojik gelişmelerle birlikte yazılım ve bilişim ile birleşen yeni eklenen veritabanları da oldu. Şimdi yeni türlere göz atalım.

Bulut Veritabanları

Bulut depolama sistemi günümüzde en çok bilinen ve bireysel kişiler tarafından bir veri türüdür. Birçok firma veya şirket, bulut veritabanı desteği sağlar. Akıllı cihazların birçoğu bulut sistemini kullanır. Geniş bir ağ sistemine sahiptir. Risk oldukça az ve maliyetler diğerlerine göre düşüktür.

Çoklu Model Veritabanları

Çoklu veritabanları ile bir araya gelerek entegreli şekilde arka bir uçta buluşur.

Açık Kaynak Veritabanları

Veritabanının sistemim tamamen açık kaynaklı bir kod yapısına bağlıdır. Sql ve No Sql buna iyi birer örnektir.

Kendini Yöneten Veritabanları

Yeni ve bilinenlerin dışında kullanılan veri tabanı türüdür. Tamamen kendi kendini yönetebilir. İnce ayar, yedekleme, güncelleme ve güvenlik işlerini kolaylıkla çözümler.

Belge Veritabanları

Belgelerin bir yerde depolanması için tasarlanan Database türüdür. Depolama yapmak için daha modern çözümler sunar.

Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS) Nedir ?

Özel olarak ayrıntılı bir veri tabanı yazılım programına ihtiyaç duyan veri tabanlarına veri tabanı yönetim sistemi denir. DBMS, veri tabanıyla kullanıcıları arasında bir arayüz olarak görev görür. Bu şekilde kullanıcılar verileri diledikleri zaman çekebilir, güncelleyebilir, en iyi şekilde düzenleyerek yönetebilir. DBMS’ler ayrıca veri tabanlarının kontrol edilmesi, ayarlarının yapılması yedeklenmesi ve beklenmedik durumlarda kurtarılması için de kullanılır.

Günümüzde pek çok farklı veri tabanı yazılımı bulunmaktadır. Bunlar arasında en popülerleri arasında şunları sayabiliriz:

  • SQL
  • Microsoft SQL Server
  • Oracle Database
  • Microsoft Access
  • Firebird
  • dBASE
  • FileMaker
  • MS Access
Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?