Günümüzde, işletmelerin ödeme sistemleri ve muhasebe bilgileri, hedef saldırılar için cazip bir hedef haline gelmiştir. Bu bilgilerin güvende kalması, hem müşteri güvenini sağlamak hem de yasal gereklilikleri yerine getirmek açısından kritik öneme sahiptir. Penetrasyon testi, bu riskleri değerlendirmek ve önlem almak için etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bu makalede, penetrasyon testinin ödeme sistemleri ve muhasebe bilgilerinin güvende kalması konusunda nasıl yardımcı olduğunu keşfedeceğiz.
Kötü niyetli siber saldırganların yapacakları davranışları belirleyerek, şirketlerin güvenlik açıklarını tespit etmek üzere kullanılan penetrasyon (sızma) testi muhasebe alt yapısında da önemli bir yere sahiptir. Geniş kapsamlı araçlardan yararlanarak hackerların düşüncelerini uygulamak ve taklit etmek için eğitilen profesyonel test uygulayıcıları, açıkları yeniden düzenlemeye yönelik raporlar hazırlar.
Organizasyon güvenliğinin tüm yönlerini içine alan penetrasyon testi ödeme sistemlerinizi ve muhasebe süreçlerinde bilgilerinizin güvende kalmasını sağlar. Sistemleri bir saldırganın gözünden gören testler, en iyi uygulamalara karşı denetim yapmak için risk tabanlı bir yaklaşımdan yararlanır.
Sızma (Penetrasyon) testi PCI-DSS, ISO 27001 gibi uluslararası standartlara göre ve Türkiye’de BDDK, EPDK ve SPK gibi regülatörler tarafından zorunlu tutulan önemli tespit ve planlama çalışmalardandır. Penetrasyon Testi hacker gibi bir kötü niyetli saldırgan bakış açısında, hedeflenen sistemlere ve verilere yetkisiz erişim sağlayan gerçeğe yakın senaryolardan oluşan bir saldırı similasyonudur.
İçeriden ve dışarıdan gelebilecek saldırıları önceden görüp önlem almak için işletmeler mutlaka yılda en az bir defa sızma testinden yararlanmalıdır. İşletme alt yapısında finans verilerinin korunması için oldukça öneli güvenlik önlemleri alınır. Ancak, bazen bu önlem adımlarının bazı açıkları olabilir. Bu açıkları tespit eden ve ortadan kaldırmaya yönelik raporlamalar yapan sızma testleri, ödeme bilgileri gibi önemli bilgileri olası saldırılardan korur.
İşletmelerin bilişim altyapısı içinde yer alan tüm sistemler, alanında uzman kişiler tarafından testler aracılığı ile simüle edilir. Hackerların kullanabileceği araç ve yöntemleri kullanarak sızılması ve elde edilen zafiyet sonuçlarının raporlanması sürecini oluşturan sızma testi, 3 farklı şekilde uygulanabilir. Bunlar; White box, black box ve grey box test çeşitleridir.
Sızma testi sürecinde testin hedef aldığı sistemler müşteri tarafından belirlenir. Teste tabi olacak sistemler hakkında testi yapan kuruma gerekli bilgiler verilir. Test için gerekli sözleşmeler yapıldıktan sonra müşteri onayı alınır ve testin yapılacağı IP adresi müşteriye verilir. Böylece kuruma farklı IP adresinden gelen saldırıların test olup olmadığı görülebilir. Teste başlandıktan sonra kritik bulgular test esnasında müşteri ile paylaşılır. Düşük seviyeli bulgular sonunda kritik bulgularla beraber raporlanır ve test sonlanmış olur.
Penetrasyon testi, sistemlerin muhasebe süreçlerinin korunmasında önemli bir yere sahiptir. Kredi kartı koruma adımlarında test raporlarından yararlanılır. Sızma testi uygulamaları birkaç önemli aşamadan oluşur.
Kapsam Belirleme
Kapsam belirleme sürecinde müşteri testin yapılmasını istediği hedefi belirler. Black Box, White Box, Gray Box gibi test yaklaşımlarına göre testi yapacak olan firma ile gerekli bilgiler kısmen ya da tamamen paylaşılır.
Bilgi Toplama
Hedef hakkında pasif (sistem ile doğrudan etkileşim içinde olmada) ve aktif (sistem ile doğrudan etkileşim içinde olarak) bilgi toplama işlemi yapılır. Kullanılan teknolojiler, uygulama ve versiyon bilgileri, fonksiyonlar gibi bilgiler bunları en temel örneklerdir.
Güvenlik Açıklarının Tespiti
Güvenlik açıklarının tespiti süreci toplanan bilgiler ışığında var olan güvenlik açıklıklarının belirlenme aşamasıdır. Otomatize araçlardan yararlanılarak taranan sistemler, tarama sonrası uzmanlar tarafından manuel olacak şekilde test edilir. Bilgi toplama sürecinde tespit edilen servis ve versiyon bilgileri araştırılarak sistemin bir güvenlik açığı ile karşı karşıya olup olmadığına bakılır.
Bilgilerin Analiz Edilmesi ve Planlama Süreci
Belirlenen güvenlik açıklıklarının sömürülmesi için gerekli araştırmalar yapılır. Zararlı yazılımlar ve araçlar hazır hale getirilir.
Sömürü Aşaması
Tespit edilen güvenlik açıkları saldırgan bakış açısı ile sömürülmeye çalışılır. Bu açıkların sistem üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenir. Saldırganların, sisteme yetkisiz giriş yapıp yapamadıklarına bakılır. Servisi durdurup durduramadıkları araştırılır.
Yetki Yükseltme
Saldırganların sisteme erişim elde ettikten sonraki aşamada mevcut yetkilerini yükseltebilme kabiliyetleri incelenir. Yetkisi olmayan dosyaları görüp göremediklerine bakılır. Sızılan sistemler kullanılarak ilerlenebiliyor mu gözlemlenir. Hangi kritik dosyalara erişim sağlanabildiğine bakılır. Saldırganın sömürü sonrası yapacağı taktikler simüle edilmeye çalışılır.
Temizlik Süreci
Test edilen sistemlerde yapılan tüm değişikliklerin geri alındığı süreçtir. Test için oluşturulan dosyaların tamamı sistemden temizlenir.
Raporlama Süreci
Tüm uygulanan adımların özeti çıkarılır. Mevcut ya da ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek potansiyel riskler, alınması gereken önlemler gibi bilgiler rapor edilir.
Şirketinizin siber güvenlik duvarlarını test etmek için PlusClouds’u seçmek, güvenliğinizi sağlamak ve verilerinizi korumak için önemli bir adımdır. PlusClouds’un uzmanlığı, kapsamlı penetrasyon testleri, hızlı ve güvenilir hizmet, türkçe destek ekibi ve güçlü güvenlik önlemleri gibi özellikleri, işletmenizin siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için ideal bir seçenek olduğunu göstermektedir.
PlusClouds olarak, müşterilerimize kapsamlı bir penetrasyon testi hizmeti sunarak işletmelerin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Uzman güvenlik ekibimiz, deneyimli siber güvenlik uzmanlarından oluşur ve en son teknikleri ve yöntemleri kullanarak müşterilerimizin sistemlerini saldırılara karşı test eder. Penetrasyon testi sürecimizde, müşterilerimizin güvenlik zafiyetlerini tespit etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve uygun düzeltici önlemleri önermek için titizlikle çalışırız. Amacımız, müşterilerimize en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak ve işletmelerini siber tehditlere karşı korumak için çözümler sunmaktır.
Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.