Güvenlikten Kaynaklı Zararları En Aza İndirin, Kesintisiz Üretim Yapın

  • Alara Türkü
  • 15 Jun 2023
Güvenlikten Kaynaklı Zararları En Aza İndirin, Kesintisiz Üretim Yapın

Sistemlerde güvenlik zafiyetleri en çok yaşanan problemlerin başında gelir. Penetrasyon Testi, kurumsal ağın ve ağ altyapı unsurlarının korunmasındaki zayıflıkların belirlenmesini sağlar. Penetrasyon Testi teknik olarak; hackerlar tarafından kullanılan saldırı yöntemlerini kontrol etmek için otomatik araçlardan yararlanılan tehditlerin ve güvenlik açıklarının analiz edilmesidir. Şirketler için veri güvenliği ve üretim sürekliliği en kritik noktalardır. Bu verilerin güvenliğini sağlamak ve olası zararları en aza indirmek için güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Gerçekleştirilen testler neticesinde güvenlik açıklarının; kritiklik düzeylerinin ve ortadan kaldırılması için önerilerin belirtildiği ayrıntılı bir rapor hazırlanır. Bu raporlar ışığında üretim kaybı yaşamadan kesintisiz üretim yapma imkanı elde edebilirsiniz. Düzenli olarak uygulayacağınız testler sayesinde, sistemde yaşanan değişiklikleri de göz önünde bulunduran analiz çalışmaları yapabilirsiniz.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Sızma Testinin Temel Adımları Nelerdir?

Penetrasyon (Sızma) Testi şirket verilerinin virüs programlarından, kötü niyetli kişilerden korunması ve olası zararların en aza indirilmesi için uygulanan en önemli analiz yöntemlerinden biridir. Üretim sürekliliği sağlamak isteyen şirketler sızma testlerinden yararlanır. Sızma testi birkaç temel adımdan oluşur.

  • Şirket ve veriler hakkında kamuya açık bilgilerin analizinin yapılma aşaması,
  • Sosyal mühendislik araştırmalarının yapılması,
  • İç ve dış kaynaklı güvenlik açıklarının analizinin yapılması,
  • Test uygulaması,
  • Raporlama dokümanlarının oluşturulması ile sızma testi süreci tamamlanır.

Penetrasyon testi tamamlandıktan sonra şirketin iş süreçleri, risklerinin oranı, bir saldırganın bunlardan yararlanma yeteneği tespit edilmiş olur. Test, tanımlanmış güvenlik açıklarının ve eksikliklerinin ayrıntılı bir gösterimidir. Penetrasyonun yapıldığı senaryoların tanımı ve test nesnelerinin yapısının ayrıntılı açıklaması yapılır. Ortaya çıkan güvenlik açıklarını ve eksikliklerini gidermek için önlem almaya yönelik öneriler sunulur.


Sızma Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Penetrasyon testi, sisteme karşı kötü niyetli olmayan bir profesyonelin gerçekleştirdiği olası siber saldırı simülasyonu olarak bilinir. Bu testlerin temel hedefi, herkesten önce kullanılabilecek güvenlik açıklarını ortaya çıkarmaktır. Sızma testinin tamamlanmasıyla tüm çıktıları açıklayan ve detaylandıran resmi bir belge hazırlanır. Bu belge iki ana hat üzerine kuruludur. Bunlardan ilki test uygulayıcısının süreci ve elde ettiği bulguları üst düzeyde açıkladığı bir yönetici özeti olarak değerlendirilir. Diğeri ise daha derinlemesine ayrıntıların ter aldığı teknik bir özettir.

Bir sistem ya da ağda, sürekli olarak değişiklikler yaşanır. Bu süreçte sızma testi eğer erken yapılırsa, gelecekteki olası güvenlik açıkları gözden kaçırılabilir. Genellikle, sistem sürekli değişim durumunda olmadığı zaman, sistem üretime alınmadan hemen önce sızma testi yapılması uygundur. Herhangi bir sistem ya da yazılımın üretim süreci başlatılmadan önce test edilmesi en ideal olandır. Böylece şirketler üretim sürekliliği sağlamakta zorlanmaz.

Sızma Testi Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Sızma testi bir kez uygulanacak bir süreç olarak değerlendirilmemelidir. Ağ ve bilgisayar sistemleri dinamik bir yapıya sahiptir. Uzun süre ile aynı yapı içinde kalamazlar. Zamanla yeni yazılımlar devreye girer ve değişiklikler yapılır. Bu yenilik ve değişikliklerin yeniden test edilmesi gerekir. Üretim sürekliliği sağlamak için güvenlik açıklarının ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Bir şirketin hangi aralıklarla sızma testine başvurması gerektiği bazı faktörlere bağlıdır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Şirket Büyüklüğü

Daha fazla çevrimiçi varlığa sahip olan büyük ölçekli şirketler, daha fazla saldırı riski ile karşı karşıya kalır. Tehdit aktörleri için daha hızlı hedef olan bu şirketlerin sistemlerini sık sık test etmeleri gerekir. Periyodik olarak yapılan testler sonucunda üretim kaybı riski de ortadan kaldırılır.

Bütçe

Sızma testleri yüksek fiyatlı olabilir. Bu sebeple daha küçük bütçeye sahip şirketler, sızma testini daha az yapabilir. Düşük bütçe, sızma testini iki yılda bir ile sınırlayabilir. Daha büyük bütçeler ise daha sık ve kapsamlı test yapılmasına imkan tanır.

Yönetmelikler

Yasalar ve uygunluk da test süreçleri için ayrı bir faktördür. Sektörlere bağlı olarak, çeşitli yasalar ve düzenlemeler uygulanır. Kuruluşların sızma testi de dahil olmak üzere belirli güvenlik önlemlerini almasını gerektiren bu yasalara uygun olarak hareket edilmesi gerekir.

Altyapı

Şirketlerin bazıları bulut ortamına göre çalışmalarını sürdürür. Bu durumda da bulut sağlayıcının altyapısını test etmesine izin verilmeyebilir. Bulut sağlayıcı dahili olarak sızma testleri uygulama yeterliliğine sahiptir.

PlusClouds Penetrasyon Testi Hizmetleri

Şirketinizin siber güvenlik duvarlarını test etmek için PlusClouds’u seçmek, güvenliğinizi sağlamak ve verilerinizi korumak için önemli bir adımdır. PlusClouds’un uzmanlığı, kapsamlı penetrasyon testleri, hızlı ve güvenilir hizmet, türkçe destek ekibi ve güçlü güvenlik önlemleri gibi özellikleri, işletmenizin siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için ideal bir seçenek olduğunu göstermektedir.

PlusClouds olarak, müşterilerimize kapsamlı bir penetrasyon testi hizmeti sunarak işletmelerin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Uzman güvenlik ekibimiz, deneyimli siber güvenlik uzmanlarından oluşur ve en son teknikleri ve yöntemleri kullanarak müşterilerimizin sistemlerini saldırılara karşı test eder. Penetrasyon testi sürecimizde, müşterilerimizin güvenlik zafiyetlerini tespit etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve uygun düzeltici önlemleri önermek için titizlikle çalışırız. Amacımız, müşterilerimize en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak ve işletmelerini siber tehditlere karşı korumak için çözümler sunmaktır.

Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?