Endüstri Standartlarına Uyumluluğu Hızlıca Sağlayın: Penetrasyon Testi

  • Alara Türkü
  • 23 May 2023
Endüstri Standartlarına Uyumluluğu Hızlıca Sağlayın: Penetrasyon Testi

Kötü niyetli siber saldırganların düşünce yapılarını benimseyerek şirketlerin güvenlik açıklarını tespit etmek üzere kullanılan penetrasyon (sızma) testi endüstri standartları uyumluluğu da sağlar. Geniş kapsamlı araçları kullanarak hackerların düşünce yapısını uygulamaya dökmek ve taklit etmek için eğitilen profesyoneller, açıkları yeniden düzenlemeye yönelik raporlar alınmasını sağlar.

Altyapı, web uygulamaları, sosyal mühendislik ve mobil araçlar gibi organizasyon güvenliğinin tüm yönlerini kapsayan penetrasyon testi, endüstri standartlarına uyumluluk sürecinde hızlı adımlar atılmasını sağlar. Sistemleri bir saldırganın gözünden görerek, endüstrideki en iyi uygulamalara karşı denetim yapmak için risk tabanlı bir yaklaşım kullanır.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Penetrasyon (Sızma) testi nedir?

Sızma testi olarak da adlandırılan penetrasyon testi, organizasyonun Bilgi Teknolojilerine (BT) karşı yapılan bir saldırı simülasyonu aracılığı ile bir saldırganın kullanabileceği açıkları bulmak amacıyla tüm uygulamaların test edilmesidir.

Deneyimli ve profesyonel penetrasyon testi uygulayıcıları, bir saldırganın ağın ya da ilgili verilerin gizliliğini, kullanılabilirliğini ya da bütünlüğünü bozmak için kullanabileceği zayıf noktaları bulmak üzere incelemeler yapar. Bu incelemeler sonucunda detaylı raporlar hazırlar.

Penetrasyon (Sızma) Testinin Amaçları Nelerdir?

Penetrasyon testi sistemlerdeki olası riskleri görmeye ve yeni planlar uygulamaya yarayan önemli bir simülasyon sürecidir. İşletmeler bu sayede hızlı bir şekilde endüstri standartlarına uyumluluk sağlayabilir. Sızma testinin amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Belirli bir grup saldırı vektörü hangi işe yarar öğrenmeyi sağlar.
  • Düşük riskli açıkların suistimal edilmesi neticesinde karşılaşılan yüksek riskli açıklar da dahil olmak üzere mevcut tüm açıkları tespit eder.
    Otomatik ağ ya da uygulama açığı tarama yazılımları sayesinde tespit etmesi zor ya da imkansız olabilen açıkları belirler.
  • Yapılan saldırıların işletmeye ve operasyonlara olası etkilerini değerlendirir.
  • Ağ savunucularının saldırıları belirleyebilme ve bunlara karşılık verme kabiliyetini test eder.
  • Güvenlik personeli ve teknolojilere yapılan yatırımlardaki artışın gerekçelerini ortaya çıkarır.

Penetrasyon testleri, güvenlik denetiminin en önemli parçalarındandır. Örneğin, Endüstri Veri Güvenliği Standardı’na (PCI DSS) göre penetrasyon testlerinin düzenli olarak ve sistemde herhangi bir değişiklik yapıldıktan sonra gerçekleştirilmesi mecburidir.

Penetrasyon Testi ile Hangi Hizmetler Sunulur?

Penetrasyon testi ile web ve mobil uygulamaların şirket içi ya da şirket dışı altyapı testi başta olmak üzere organizasyonunuzun altyapısındaki sunuculardaki bileşenlerin incelenmesi sağlanır. İşletmeniz için uygun olan penetrasyon testlerinin belirlemek için profesyonel bir ekip hizmet verir. Bu testler kuruluşunuzun ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmanızı sağlar. Aynı zamanda organizasyonunuzun güvenliği ve riskleri konusunda da size güvence sunar.

Teknoloji ve dijitalleşmenin her geçen gün çok daha fazla yaygınlaşması ile birlikte kişisel verilerin korunması işletmeler için çok daha önemli hale gelmiştir. KVKK süreçlerinin işlemesinde sızma testlerinin de önemi büyüktür. Verilerin korunmasına ve olası güvenlik açıklarının tespit edilmesine yardımcı olan testler, işletme zararlarının en aza indirilmesi ve yasal haklarının korunması açısından da büyük öneme sahiptir. Penetrasyon testinin ardından uygulayıcı firmalar, detaylı bulguların ve çözüm önerilerinin bir yönetici özeti şeklinde verildiği teknik düzeyli bir rapor sunar. Bu raporlar sayesinde işletme sistemleri ile ilgili yeni aksiyon planlarını belirler ve uygular.

İşletmenizin Penetrasyon Testine Neden İhtiyacı Vardır?

Virüs programları, hackerlar işletmelerin altyapısını tehlikeye atacak birçok istismar yapabilirler. Özellikle veri güvenliğini sağlama sürecinde zararları en aza indirmek işletmelerin en önemli hedeflerindendir. Penetrasyon testi ile sistemlerinizin güvenliğini sağlayabilir, endüstri standartları uyumluluğunu hızlıca oluşturabilirsiniz. Endüstri standartları süreci için kullanacağınız sızma testi işletmenize bunun dışında da birçok yarar sağlar.

• Kişisel veriler yüksek riske sahiptir. Hedeflerin belirlenmesinde önemli bir rol üstlenen sızma raporu veri güvenliğini üst seviyeye çıkarır.
• Sisteminizdeki kırılganlıkları detaylı bir şekilde tespit eder.
• Siber güvenlik yapınızın iyileştirme süreçlerini oluşturur.
• Bulunduğunuz sektörde mevcut endüstri standartları ile uyumluluk süreci geliştirebilirsiniz.
• Testler güvenlik açığı tespitinizin yeterli olup olmadığını en ufak detayına kadar ortaya çıkarır.

Endüstri standartlarına uyumluluk süreci firmaların her zaman en temel konularının başında gelir. Güvenlik açıklarının ve sonuçlarının belirlenmesi için yılda en az bir kez sızma testi uygulamanızda yarar vardır. Periyodik olarak yapabileceğiniz testler sayesinde yeni planlamalar yapabileceğiniz gibi olası değişiklikleri de göz ardı etmeden yapılanabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?