Bilgi Güvenliği ve Gizliliği Sürekli Kontrolünüzde Olsun: Penetrasyon Testi

  • Alara Türkü
  • 17 May 2023
Bilgi Güvenliği ve Gizliliği Sürekli Kontrolünüzde Olsun: Penetrasyon Testi

Sistemlerde bilgi güvenliği ve gizliliği koruma süreci biraz zorlayıcıdır. Çünkü iç ve dış pek çok zarar veren etken sistemlere müdahale edebilir. Sisteminizdeki güvenlik açıklarını tespit etme, bilgi güvenliği ve gizliliği koruma için en etkili yöntemlerinden biri Penetrasyon yani sızma testleridir. Penetrasyon testi; sistemlerde yararlanılabilecek güvenlik açıklarını tespit etmek üzere geliştirilmiş, siber saldırıların kasıtlı olarak başlatılmasını amaçlayan simülasyon adımıdır.

Sızma testi ile güvenlik açıkları tespit edilir. Buna ek olarak; güvenlik politikalarının sağlamlığı, mevzuata uygun olup olmadığı, çalışanların güvenlik farkındalığı ve işletmenin güvenlik tehditlerini belirleme ve bunlara yanıt verme kapasiteleri de tespit edilir. Sızma testleri, bilgisayar korsanlarının sisteme erişmesini sağlayacak her çeşit güvenlik açığını ortaya çıkarmak üzere çeşitli senaryolar geliştirir ve uygular.

Böylece sistemlerde güvenlik politikalarının sıkılaştırmasında önemli bir rol üstlenir. Bu testler aracılığı ile olması ihtimal hedeflerle ilgili tüm bilgiler bir araya getirilir. Bilgi güvenliği ve gizliliği koruma süreci söz konusu olduğunda, güvenlik duvarının iyileştirilmesi için sızma testinden yararlanılır.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Sızma (Penetrasyon) Testi Nasıl Uygulanır?

Sızma testi sayesinde aldatma gibi algılanan güvenlik açıkları düzeltilebilir. Penetrasyon testi manuel olarak uygulanabileceği gibi güvenlik araçları aracılıyla da uygulanabilir. Sızma testi, güvenlik açıklarını insan odaklı olarak tespit eder. Sistemlerin siber zayıflıkları tespit etmek için kullandığı birincil yöntemlerden biri sızma testidir. Sızma testi ağlarınızdaki ve sistemlerinizdeki savunmasız noktaları bulmaya yarar. Bilgi güvenliği ve gizliliği koruma yöntemleri geliştirir ve kontrolünün sizde olmasını sağlar. Sisteminize karşı bir siber saldırının başlatılmasında gerçek senaryolara uygun olarak hazırlanan simülasyonlardan yararlanır.

Penterasyon (Sızma) Testi Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Bilgi güvenliği ve gizliliği koruma sürecinde kontrol edilebilirlik sağlamak için penetrasyon testleri uygulanır. Saldırının türüne, testi kimin yürüttüğüne ve sistem hakkında verilen bilgi düzeyine bağlı olarak çeşitli penetrasyon testleri uygulanır. İyi planlanmış bir test süreci, gerçek senaryoları kapsandığı için aynı analiz içinde pek çok değişkeni hesaba katarak çalışır. Penetrasyon testi uygulayıcılarına birbirinden farklı hedefler sunulur. Sistem hakkında verilen bilgiler değişkenlik gösterir. Değişkenlik gösteren noktalar, sistem yöneticilerinin test ile ilgili bilgilere sahibi olup olmadığı ve test edilen konuların ne kadar bilindiğiyle ilişkilidir.

Black Box (Kara Kutu) Testi

Bu yöntem penetrasyon uygulayıcılar için en zorlu seçenektir. Bu senaryoda, testi uygulayıcılar sistem hakkında hiçbir bilgi sahibi değildir. Sistemi tamamen bir yabancı gibi ihlal ederler. Kara kutu testinin blind testing ve double-blind testing olmak üzere iki farklı uygulama şekli vardır.

White Box (Beyaz Kutu) Testi

Bu yöntemde sistemin içyapısını, tasarımını ve kodunu incelemek esas alınır. Test uygulayıcılarına hedef ağ ile alakalı detaylı bilgiler sunulur. White box testinde, test sürecinde aynı anda çalışan uygulayıcılar ve kurum içi güvenlik uzmanları olmak üzere hedefli bir sızma gerçekleştirilir.

Grey Box (Gri Kutu) Testi

Test uygulayıcıları ağ ve sistem alt yapısı ile ilgili bazı bilgilere sahiptir. Bu yöntemde genelde şirket içinden yetkisiz kişilerin verebileceği zararlar tespit edilmiş olur. Firmalar bu test ile içyapısında bilgi güvenliği ve gizliliği koruma adına önemli adımlar atmış olur.

İşletmeler Penetrasyon Testine Neden İhtiyaç Duyar?

Virüs programları, hackerlar işletmelerin altyapısı için büyük risk teşkil ederler. Özellikle bilgi güvenliği ve gizliliği koruma sürecinde zararları en aza indirmek gerekir. Penetrasyon testi ile sistemlerinizin güvenliğini ve gizliliğini kendiniz kontrol edebilirsiniz. Bilgi güvenliği ve gizliliği koruma süreci için kullanacağınız Penetrasyon testi işletmenize çeşitli alanlarda yararlar sağlar.

  • Kişisel veri gibi yüksek riske sahip hedeflerin belirlenmesinde önemli bir rol üstlenir.
  • Sisteminizdeki savunmasız ihlal noktalarını tespit eder.
  • Siber güvenlik yapınızı iyileştirir.
  • Faaliyette olduğunuz sektörde mevcut güvenlik standartları ile uyumluluk süreci geliştirebilirsiniz.
  • Testler güvenlik açığı tespitinizin yeterli olup olmadığını ortaya çıkarmak için ideal bir uygulamadır.

Bilgi güvenliği ve gizliliği koruma süreci firmaların her zaman en temel konularından biridir. Güvenlik adımlarının ve sonuçlarının tespit edilebilmesi için yılda en az bir kez sızma testi uygulamanız tavsiye edilir. PlusClouds uzman ekibinin periyodik olarak gerçekleştirdiği sızma testleri sayesinde hem yeni planlar geliştirebilirsiniz hem de olası değişiklikleri de göz ardı etmemiş olursunuz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?