Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Alara Türkü
  • 23 Mar 2023
Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hosting, web sitesinin dosyalarının, sahip olduğu ögelerin ve içeriklerin depolanması ve bir internet tarayıcısına iletilmesi sürecini ifade eder. Kullanıcı domain adı yazdığında Hosting sitenizin IP adresi olarak ifade edilen belli bir dizimde IP numarasına dönüştürülür. Bunun sonucunda sitenizin barındırıldığı sunucu ile bağlantı kurulmuş olur. Sunucu, kullanıcının talebine uygun olacak şekilde site içeriğinizi kullanıcıya sunar. Kullanıcı domain adınızı tarayıcıya yazdığında ana sayfanızı görüntüleme imkanı elde eder.

İpucu: Bulut sunucuların faydalarını biliyor musunuz? Hemen ücretsiz kaydolun.

Hosting Nedir?

Hosting paketini, depolama alanı kiralama olarak da ifade edebiliriz. Sitenizin sahip olduğu öğeleri ve dosyaları depolayan, bir ağ üzerinden bilgi ve veri sağlayıcılığı yapan fiziksel bir bilgisayar ya da sanal bir sistemdir. Sitenizin yer aldığı konum site performansını pek çok açıdan etkiler. Bu sebeple de tercih edeceğiniz hosting hizmetinin güvenilir olmasını sağlamanız oldukça önemli bir yere sahiptir.

Hosting firmaları, web sitelerinin veri geçmişini sürekli olarak kaydeden alanlar oluşturur. Öyle ki bu kayıt altına alma işlemi, yılın her anı kesintisiz olarak devam ettirilir. Bu süreçler site içerisinde oluşan bütün hareketleri eksiksiz bir şekilde tam olarak kaydetmeye yarar. Hosting’in temel amacı site verilerini düzenli olarak kaydetme ve site kullanıcılarının yönetim işlemlerine büyük katkı sağlamaktır.

Depolama alanı bir bilgisayara kıyasla oldukça büyük bir kapasiteye sahiptir. Hız bakımından da oldukça gelişmiş olan Hosting paketleri, profesyonel olarak donatılmıştır. Belirli firmalar tarafından öne sürülen bu paketler, gelişmiş özellikleri ile büyük bir pratiklik sunar. Hosting hizmeti veren firmalardan hizmet aldığınızda, dijital kimliğinizi sağlam temeller üzerine inşa edebilirsiniz. Peki, Hosting seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir sunucu, siteyi görüntüleyebilmek için gerekli talebi çözümleyebilecek durumdaysa, kullanıcıların sitenize erişmesi zorlaşabilir hatta imkansız hale gelebilir. Bu durum da sitenizin sadık ziyaretçilerinin dönüşümleri ve satışlarınızın azalması ile sonuçlanabilir. Hosting hizmeti alabileceğiniz firmalar, hosting hizmeti satın alan kullanıcılarına ücretsiz ek hizmetler sunar. Bunlar; e-mail yönetimi başta olmak üzere SSL sertifikası ve SEO araçları gibi bazı ek hizmet seçenekleri olabilir.

Web sitenizden yüksek bir performans alabilmek için doğru hosting paketini seçmeniz gerekir. Hosting seçimi; bant genişliği, yedekleme, hız ve işletim sistemi, web alanı gibi göz ögeleri göz önünde bulundurmayı gerektirir. Peki, Hosting seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İpucu: Leo Star sunucular ile sürekli ayakta, sürekli yüksek performans.

Hosting Seçimine Etki Eden Faktörler

Firma: Hizmet sağlayıcısı olan hosting firmasının seçimi, ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında gelir. Uygun fiyatlı hosting paketleri sunan firmaları iyi değerlendirmenizi öneririz. Sektörde üstünlüğünü kanıtlamış ve alt yapısı güçlü bir hosting firması seçimi, büyük bir kolaylık elde etmenizi sağlar. Firmanın hizmet kalitesini dikkatle incelemelisiniz. Yapılandırma işlemlerinden haberdar oluyor musunuz? işlemler kaç günde tamamlanıyor? Gibi sorulara yanıtlar aramalısınız.

İnternet üzerinden tarama yöntemi ile kullanıcı yorumlarından da yararlanabilirsiniz. Firmanın teknik müşteri desteğinin nasıl çalıştığını da inceleyebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşadığınızda, nasıl bir destek hizmeti sunduklarını araştırabilirsiniz. Hosting paketlerini inceleyebilir, fiyat ve performans analizleri yapabilirsiniz. Uygun fiyatlı ve güçlü bir hosting hizmeti satın almak, uzun vadede hiç bir sıkıntı yaşamamanızı sağlar. Bu nedenle de hosting seçimi en iyi hizmeti en uygun fiyata sunan hosting firması üzerinden yapılmalıdır. Hosting paketinin yanında firmanın sunduğu ücretsiz hizmetleri de yakından inceleyebilirsiniz. En zengin paketi sunan hosting firması uzun vadede büyük bir yatırım olacaktır. İletişim bilgilerini eksiksiz ve tam olarak sunan, gerçek bir ofise sahip olan ve güçlü referanslara sahip bir hosting firması en doğru seçim olacaktır. Firma seçimini tamamlandıktan sonra Hosting seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

- Web Alanı: Size ait olan web sitenizin sahip olduğu kapasiteye göre kaç GB’lık web alanı satın almanız gerektiğini belirlemeniz en önemli adımlardan biridir.

- Server (Sunucu): Performansı yüksek sunuculara sahip en iyi hosting firmalarından kiralayacağınız server’ın kullanacağınız programı ve veri tabanını destekleyip desteklemediğini incelemelisiniz.

- Süreklilik Oranı: Hosting seçimi için en önemli kriterlerden biri de server’ların aktif çalışma sürelerinin yüksek olmasıdır. Böylece web sitenizin herhangi bir kesinti yaşamadan 7/24 yayında olmasını sağlayabilirsiniz.

- Bandwidth (Bant Genişliği): Veri miktarı başta olmak üzere aktarım hızı ve site trafiği açısından en önemli unsurlardan biri bant genişliğidir. Limitsiz bant genişliğine sahip olan hosting paketini seçmeye özen göstermelisiniz. Böylece web siteniz çok daha fazla trafik aldığı zamanlarda herhangi bir problemle karşılaşmazsınız.

- Yedekleme: Hosting seçimi hosting firmasının dosya ve veri tabanlarınızın kaç günde bir yedekleneceğine dair bilgileri de içermesi gerekir. Özellikle e-ticaret sitesine sahipseniz, her gün yedeklenmesi gerekir.

- Kontrol Paneli: Hosting firması kendi özel kontrol paneli ile hizmet veriyorsa, deneme süresi mutlaka takip gerektirir. Hosting’inizi kullanmak için cPanel veya Plesk gibi oldukça fazla tercih edilen kontrol panellerinden birini seçebilirsiniz.

- Veri Tabanı (Database): Hosting’inizin kaç tane veri tabanına sahip olduğunu öğrenmelisiniz. Böylece farklı veri tabanları oluşturabilir ve bunlar arasındaki işlemleri sorunsuz hale getirebilirsiniz.

- Trafik (Aylık Transfer Oranı): Web sitenizin belli periyodlarda ortalama ziyaretçi sayısını belirlemeniz gerekir. Bu sayıya uygun transfer miktarına sahip hosting paketi seçimi oldukça uygun bir tercih olacaktır. Sınırsız trafik seçeneğine sahip olan hosting paketi varsa onu da seçebilirsiniz.

- SSL Sertifikası: Ücretsiz SSL sertifikası olan hosting seçimi oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca sertifikanın türü hakkında da bilgi edinmelisiniz.

- İşletim Sistemi: WordPress alt yapısına sahip aynı zamanda PHP ve MySQL kodlama diline sahip bir web sitesine sahipseniz, Linux hosting paketi doğru bir seçim olabilir. ASP.NET kullanıcıysanız Windows hosting paketi seçmeniz oldukça önemlidir. HTML kullanıcısıysanız Linux ya da Windows hosting seçimi işleyişinize büyük kolaylık sağlar.

- Hız: Web sitenizde yer alan sayfa ve içeriklerin hızlı yüklenmesi için hosting firmanızın altyapısını öğrenmelisiniz. SSD disk yapılı hostingler, hızlı veri okuma ve yazma kapasitesine sahiptir. Web sitenizin yüksek performans ile çalışmasına yardımcı olan hız unsuruna dikkat ederken, yükleme hızını arttıran RAM boyutuna da dikkat etmelisiniz.

- E-mail Hizmeti: Çok sayıda e-posta hesabına ihtiyacınız olacaksa, gelişmiş hosting paketleri içinden seçimler yapmalısınız.

- Erişilebilirlik: Hosting firmanızın erişilebilirlik garantisi vermesi çok önemlidir. Hosting seçimi yapmadan önce hizmet seviyesi anlaşması ile ilgili ayrıntılı bilgi almanız da önemlidir.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?