Hosting Ne İşe Yarar ? Hosting Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 29 Nov 2022
Hosting Ne İşe Yarar ? Hosting Nedir ?

Kafa karıştırmayacak şekilde en basit ve kısa yoldan anlatmak gerekirse; Hosting veya Barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Barındırma hizmeti web sitesinde bulundurulmak istenen içeriğin yüklendiği ve web sayfasının arka yüzüdür.

Hosting Ne İşe Yarar ?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Hosting Çeşitleri/Türleri Nelerdir ?

  • Cloud Hosting
    Çalışma yoğunluğunu dengelemek ve süresini artırmak amacıyla birden fazla farklı sunucunun kullanılmakta olduğu bir hosting türüdür. Bir sunucuda herhangi bir sistemsel hata veya arıza çıktığı zaman diğer sunucudan yararlanarak çalışmayı devam ettirir.

  • WordPress Hosting
    İsminden de anlaşılacağı gibi WordPress ile web sitesi açmak isteyenler için yapılmış bir hosting servisidir. WordPress Hosting genellikle WordPress sayfaları ile özel olarak optimizasyon sağlar.

  • Mail Hosting
    Mail Hosting ise özellikle kurumsal firmaların kendi siteleri üzerinden şirket içi veya kurumsal yazışmalar için kullandıkları e-posta hesaplarının depolanmasına yönelik sunulan barındırma hizmetidir.

  • Paylaşımsız/Dedicated Hosting
    Kiralık hosting adıylada bilinen Paylaşımsız/Dedicated Hosting sadece bir müşteri için ayrılmış sunucu bulundurur. Bütün sunucuyu tek bir müşteri için satın alınması paylaşımsız olduğu için maliyetide yüksektir.

  • Paylaşımlı/Shared Hosting
    Paylaşımlı hosting adıyla da bilinen bu hosting sisteminde; tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücü nispetinde hosting bulunabilir. Ortalama standartlara sahip bir ev sunucusunda, en fazla100 adet hosting yapılabilirken sunucu olması maksadıyla üretilen makinelerde, web sitelerinin standart ve düşük yoğunluklu olduğu düşünüldüğünde 1000’in üzerinde hosting hesabı açılabilir.

Hosting’i Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar Nelerdir ?

  • Web Sitesi Hızı
    Web sitesinin hızlı bir sunucuda barındırılması, web site hızı açısından kritiktir.

  • Kontrol Paneli
    Kontrol Paneli basit arayüzü ve kolaylığı ile bizelere sunucunun yönetimini sağlar. Paneller arasında taşınmak zor olduğundan panel seçimi yapılacağı sırada avantajlar, dezavantajlar ve paneller arası farklar iyi bilinmelidir.

  • Web Sitesi Güvenliği
    Web güvenliği uygulamaları sayesinde web siteniz daha güvenlidir ve olağanüstü herhangi bir durumda haberdar olursunuz

  • Bandwidth (Bant Genişliği)
    Bandwith (Bant genişliği), genel itibarıyla belirli bir zamanda aktarılabilen saniyedeki maksimum verinin ölçüsüdür. Bant genişliği ölçümündeki sayı, verilerin ne kadar hızlı aktarılabildiğini gösterir.

  • Yedekleme
    Eğer yedekleme yapılmazsa, olası bir senaryoda veriler kaybolduğunda büyük bir zaman ve emek kaybı olacaktır. Bu yüzden web sitenizin yedekleme yaparak ilerlemesi sizi büyük bir tehlikeden kurtaracaktır.

  • Disk Alanı
    Adından anlaşıldığı gibi sunucu üzerindeki dosya barındırma alanıdır. Web sitesine ait tüm dosyaların burada tutulacağı ve gelecekte web sitesine yönelik geliştirmelerin yapılacağı düşünüldüğünde, yüksek disk kapasitesine sahip hosting hizmeti alınmasında fayda vardır.

Peki Hosting Fiyatları Neye Göre Belirlenir ?

Yukarıda hosting seçerken dikkat etmemiz gereken unsurlardan bahsetmiştik, aslında tam olarak fiyat ölçeklendirmeside bu unsurlara bağlıdır. Web sitenizin gereksinim duyduğu depolama alanı, sahip olduğu RAM ve CPU, diğer web siteleri ile paylaşımlı hosting kullanılması gibi kısacası donanımsal özellikleri ya da e-posta kotası ve benzeri birçok kritere göre değişiklik gösteriyor.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?