DevOps ve Uygulama Çözümleri Nelerdir?

  • Sena Sonat
  • 28 Jun 2021
DevOps ve Uygulama Çözümleri Nelerdir?

DevOps, en sade tanımıyla bir dizi süreç ve teknolojidir. Biraz daha ölçeği büyüttüğümüzde ise; geleneksel yazılım geliştirme süreçlerine kıyasla, bir organizasyona ait hizmet ve uygulamaların sunulma yeteneğini arttırmak için tasarlanmış uygulama ve araçların birleşimidir. Bu bağlamda geliştirme (Dev) ve operasyonlar (Ops), müşteriler için değerli işler yaratan uzmanları, süreçleri ve teknolojileri bir araya getiren önemi hayli kritik bir kombinasyondur. 

DevOps’un Uygulama Çözümleri nelerdir?

Sürekli iyileştirme ve otomasyon, DevOps yaklaşımlarının vazgeçilmez anahtarıdır. Birçok yöntem, büyüme döngüsünün bir veya daha fazla aşamasına odaklanır. Bu uygulamalardan bazıları şunlardır: 

Sürekli iyileştirme: DevOps yaşam döngüsünün planlama ve kodlama aşamaları bu yaklaşım kapsamındadır. Sürüm kontrol tekniklerinin dahil olması mümkündür.

Test Etme: Uygulama kodu üretilirken veya değiştirilirken, bu program otomatik, önceden programlanmış, sürekli kod testini içerir. Bu testler, kodu üretime daha hızlı almanıza yardımcı olabilir ve her zaman dikkatle test edilirler.

Entegrasyon: Bu uygulama, geliştirme aşamasında üretim için ne kadar kodun hazır olduğunu takip etmek için konfigürasyon yönetimi (CM: /Configration Management) teknolojilerini diğer test ve geliştirme teknolojileriyle bütünleştirir. Kod hatalarını mümkün oldukça hızlı bir şekilde tespit etmek ve işlemek için test ve geliştirme arasında hızlı geri bildirim içerir.

Teslimat: Bu prosedür, test edildikten sonra kod değişikliklerinin bir üretim öncesi veya hazırlama ortamına iletilmesini otomatikleştirir.

Dağıtım: Bu, teslimata benzer bir uygulamadır: bu yöntem, yeni veya değiştirilmiş kodun üretim dağıtımını otomatikleştirir. Sürekli dağıtım, bir şirketin günde tekrar tekrar kod veya özellik güncellemesi, yayınlamasına önemli ölçüde olanak tanır.

İzleme: Bu yöntem, hem çalışan kodun hem de onu destekleyen altyapının sürekli olarak izlenmesini gerektirir. Sorunların veya sorunların tespit edildiği ve ardından geliştirmeye geri bildirildiği bir geri bildirim döngüsünü içerir.

Kod şeklinde altyapı: Bu yöntem, çeşitli DevOps süreçleri sırasında bir yazılım sürümü için gerekli altyapının sağlanmasını otomatikleştirmek için kullanılabilir. Altyapı "kodu", geliştiriciler tarafından normal geliştirici araçlarını kullanarak güncellenir. Yukarıdaki her uygulamada süreklilik esastır. Bu uygulamalar sürekli olarak yapılır.

DevOps neden önemli?

DevOps, daha iyi, daha etkili ve daha güvenilir ürünler sunmak için önceden farklı olan geliştirme, IT operasyonları, kalite mühendisliği ve güvenlik işlevlerini bir araya getirir. Ekipler, DevOps kültürünü benimseyerek ve DevOps süreç ve teknolojilerini kullanarak müşteri isteklerine yanıt verme hızlarını kısa zamanda iyileştirebilir, ürettikleri uygulamalara olan güveni yüksek ölçüde artırabilir ve iş hedeflerine daha hızlı , çok daha etkili biçimde ulaşabilir.

DevOps, yeni veya gözden geçirilmiş yazılım özelliklerinin veya hizmetlerinin kullanıcılara daha hızlı dağıtılmasının yanı sıra daha iyi ve daha hızlı uygulama geliştirmeyi destekleyen çok önemli bir kavram ve yapıdır. DevOps yaşam döngüsündeki her bir ayrı süreç, uygulama geliştirme ekipleri (Dev) ve IT operasyonları karşılıkları (Ops) arasında iyileştirmeye, daha hızlı sürekli iletişim, işbirliği, entegrasyon, görünürlük, kolaylık ve şeffaflık sağlar.

"Dev" ve "Ops" arasındaki bu daha yakın bağlantı, orijinal yazılım mühendisliğinden kod, derleme, test ve sürüm döngülerinin yanı sıra dağıtım, operasyonlar ve sürekli izlemeye kadar DevOps yaşam döngüsü boyunca oldukça belirgindir. Bu ilişki, kullanıcı yanıtına dayalı olarak hiç bitmeyen bir iyileştirme, geliştirme, test etme ve dağıtım döngüsünü destekler. Bu çabaların bir sonucu olarak, önemli ve etkili değişikliklerin veya eklemelerin daha hızlı, daha etkili ve daha sık sağlanma potansiyeli her daim vardır.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?