API Nedir ? API Nasıl Çalışır ? API Açılımı Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 25 Jan 2023
API Nedir ? API Nasıl Çalışır ? API Açılımı Nedir ?

API (Application Programming Interface), programcılık ve web tabanlı uygulamalar konusunda adı çok geçen bir kavramdır. Türkçede ise Uygulama Programlama Arayüzü olarak ifade ediliyor. API arayüzleri, çok çeşitli alanlarda ve çok çeşitli amaçlarla sıklıkla kullanılıyor.

API, bir programın verilere, sunucu yazılımına veya diğer programlara ulaşabilmek için kullandığı bir bağlantı arayüzüdür. İki makinenin nasıl konuştuğunu belirleyen bir dizi kuralları içerir. Örneğin, bir E-ticaret sitesi, API sayesinde bir bankanın verdiği kredi kartından para çekilmesine izin vererek alışveriş yapılmasını sağlayabiliyor.

Ya da bir Facebook App (Android veya iOS), bir API sayesinde Facebook sunucularından size ait verileri çekip size gösterebiliyor. API ler yardımıyla daha önceden geliştirilmiş bir altyapıya ulaşıp, tekrar altyapı oluşturmaya gerek kalmadan onu kullanma şansına erişiyoruz. Özetle birçok özel veriyi, web üzerinde veya akıllı telefonlarımızla API’ler sayesinde kolayca alabiliyor ve bazı ilave özellikleri edinebiliyoruz.

API Çeşitleri Nelerdir ?

Herkese Açık API’ler

Herkesin kullanımına açık olan API’lerdir. Open API olarak da isimlendirilirler. Sadece bir şirket veya kuruma özel tanımlanmış Dahili API’lerden burada farklılık gösterir.

Dahili API’ler

Sadece belirli kişilerce veya belirli alanda kullanılan örneğin bir şirketin departmanları için tanımlanmış API’lere, dahili API denir.

Partner API’ler

Partner API’ler belirli iş ortaklığı ile iş yürüten şirketlerin ortak operasyonlarını yürütebilmek ve birbirlerinin sistemlerinin koordinasyon sağlayabilmesine olanak sağlarlar

Mimarilerine Göre API Çeşitleri Nelerdir ?

SOAP

SOAP (Simple Object Access Protocol), yani Basit Nesne Erişim Protokolü daha sıkı bir güvenlik yapısıyla veri transferini sağlayan API mimarisidir. Bu mimaride veri akışı XML formatı kullanılarak sağlanır. Yapılandırması Rest API’ye göre daha zor olsa da bu mimari daha güvenli bir bağlantı sağladığı söylenir.

REST API

REST API, HTTP protokolünü kullanarak çalışan bir API servisidir. Bu modelde oluşturulan API’ler URI (Uniform Resource Identifier) adreslerini kullanarak veri tabanlarına ulaşırlar. HTTP isteklerinden (Request) GET, POST, PUT, DELETE gibi istek komutları yardımıyla veri alışverişine imkan tanınır.

REST (Representational State Transfer) API’lerde veriler, JSON (JavaScript Object Notation) formatında taşınırlar. REST API, oldukça kullanışlı ve hafif bir yapıda oldukları için çok tercih edilen bir mimaridir

Description

API Nasıl Çalışır ?

  • Alıcı program bir istek (API Çağrısı) yapar. Bu istek URI aracılığıyla Web sunucusuna istek fiili olarak işlenir.
  • İstek alındıktan sonra API, harici program veya web sunucusuna çağrıda bulunur.
  • Sunucu istenen bilgileri API’ye bir yanıt olarak gönderir.
  • API, isteği yapan alıcı programa aldığı verileri aktarır.

En Popüler API Servisleri Nelerdir ?

  • Pazarlama API’leri
  • Bankacılık ve Tahsilat API’leri
  • Web Sitesi API’leri
  • Sosyal Medya API’leri
  • E-posta ve Mesajlaşma API’leri
  • Haber Servisi API’leri
  • Harita API’leri
  • Resim veya Video API’leri

Çok farklı amaçlarla oluşturulmuş API’leri sisteminize entegre ederek kullanmaya başlayabileceğiniz servislerin yanında API’lerinizi istediğiniz şekilde güncelleyip yönetmenize yardımcı olan API Yönetim araçları da vardır.

api nedir

API Yönetim Araçları Nelerdir ?

Improvado

Improvado, birçok farklı veri kaynağı, platform veya sosyal medya araçları ile bağlantı sağlayabilen bir API entegrasyon hizmetidir. Ücretli bir hizmet olan Improvado ASUS, Illy gibi markalara hizmet veriyor.

Apigee API Management

Apigee API Management de API yönetimi, entegrasyonu ve optimizasyonu konusunda ücretli veya ücretsiz paketleriyle hizmet veren bir platformdur.

Microsoft Azure API Management

Microsoft Azure API Management, çapraz platformlarla otomatik bağlantı, veri alışverişi ve entegrasyon işlemleri için Microsoft tarafından geliştirilmiş API yönetim hizmetidir ve ücretli bir servistir.

IBM API Connect

IBM API Connect, IBM tarafından sunulan API yönetim ve entegrasyon hizmetidir. Ücretli veya ücretsiz paketleri bulunuyor.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?