Web uygulamaları için Güvenlik Duvarı (Application Firewall)

  • Sena Sonat
  • 09 Nov 2021
Web uygulamaları için Güvenlik Duvarı (Application Firewall)

Güvenlik, proxy, tehdit aracılığı ve içerik işleme hizmetleri için Web Uygulama Güvenlik Duvarı.


Uygulama Güvenlik Duvarı Nedir?

Bir Web Uygulama Güvenlik Duvarı , web tabanlı bir uygulama için güvenlik, proxy, tehdit aracılığı ve içerik işleme hizmetleri sağlar. Bu uygulamalara örnek olarak kayıt, fayda yönetimi, bilet satışları veya bir ticaret sistemi verilebilir. Bununla beraber bir Web Uygulaması Güvenlik Duvarı veya WAF, çevrimiçi hizmetler için kötü niyetli İnternet trafiğine karşı güvenlik sağlar. WAF'ler, çevrimiçi uygulamaları bozabilecek, tehlikeye atabilecek veya çökertebilecek OWASP Top 10 gibi tehditleri algılar ve filtreler.

Web uygulama güvenlik duvarı , HTTP trafiğini uygulama sunucusuna ulaşmadan önce inceleyerek yük dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, güvenlik ihlallerinin arttığı bir zamanda web uygulaması güvenlik açığına ve web sunucusundan yetkisiz veri aktarımına karşı koruma sağlarlar Veri İhlali Araştırmaları Raporuna göre, 2017 ve 2020 yıllarında web uygulaması saldırıları en yaygın ihlallerdir.

Güvenlik Standartları Konseyi ( PCI ), bir web uygulaması güvenlik duvarını “bir web uygulaması ile istemci uç noktası arasında konumlanmış bir güvenlik politikası uygulama noktası” olarak tanımlar. Bu işlevsellik, bir cihazda çalışan yazılım veya donanımda veya ortak bir işletim sistemi çalıştıran tipik bir sunucuda uygulanabilir. Tek başına bir cihaz olabilir veya diğer ağ bileşenlerine entegre olabilir.”

Web Uygulama Güvenlik Duvarı hangi amaçlara hizmet eder?

- Proxy web uygulamaları.
- Çerez şifrelemesi olan veya olmayan kimlik doğrulama ve yetkilendirme hizmetleri sağlanması.
- Siteler arası komut dosyası çalıştırma (XSS) koruması.
- Oturum zaman aşımı yönetimi.
- Ad-değer giriş işleme ve filtreleme.

Web Uygulama Güvenlik Duvarı'nın yaygın bir kullanımı, web uygulamaları için çevre kimlik doğrulaması sağlamaktır. Bu kimlik doğrulama , kullanıcı kimliğini, uygulama sunucusunun kabul edebileceği bir biçimde uzak uygulama sunucusuna bildirir.

Web Uygulaması Güvenlik Duvarı , öncelikli olarak URL kodlu HTTP POST işlemleri olan trafiği işlemek için tasarlanmıştır. Bir Web Uygulaması Güvenlik Duvarı, HTTP GET işlemlerini sorgu dizeleriyle veya sorgu dizeleri olmadan işleyebilir. Web Uygulaması Güvenlik Duvarı, XML trafiğinin işlenebilmesine rağmen, SOAP tabanlı XML yüklerini kullanan web hizmetleri için tasarlanmamıştır.

Faydaları Nelerdir?

Bir web uygulaması güvenlik duvarı (WAF), web tabanlı uygulamalardaki güvenlik açıklarından yararlanmaya çalışan saldırıları engeller. Güvenlik açıkları, eski uygulamalarda veya zayıf kodlama veya tasarımlara sahip uygulamalarda yaygındır. WAF'ler, kod eksikliklerini özel kurallar veya ilkelerle ele alır.

Akıllı WAF'ler, uygulama trafiği, performans, güvenlik ve tehdit ortamı hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlar. Bu görünürlük, yöneticilere korumalı uygulamalara yönelik en karmaşık saldırılara yanıt verme esnekliği sağlar. Açık Web Uygulaması Güvenliği Projesi, (OWASP) en önemli güvenlik açıklarını belirlediğinde, WAF'ler, yöneticilerin olası saldırı yöntemleri listesiyle mücadele etmek için özel güvenlik kuralları oluşturmasına olanak tanır. Akıllı bir WAF, belirli bir işlemle eşleşen güvenlik kurallarını analiz eder ve saldırı kalıpları geliştikçe gerçek zamanlı bir görünüm sağlar. Bu zekaya dayanarak, WAF yanlış pozitifleri azaltabilir.

Neler sunar:

- Hedef hizmet proxy'si. SSL sonlandırması. Kimlik doğrulama ve yetkilendirme hizmetleri.
- Hız sınırlaması. Oturum başlatma ve zaman aşımı yaptırımı.
- URL kodlu ad-değer girişi işleme. HTTP protokolü filtreleme.
- Enjeksiyon saldırılarına karşı gibi tehdit koruması. İşaretleme ve şifreleme dahil olmak üzere tanımlama bilgisi işleme.
- Hata yönetimi .XML ve XML olmayan içerik işleme.

Web Uygulaması Güvenlik Duvarını Ne Zaman Kullanmalısınız?

Gelir elde etmek için bir web sitesi kullanan herhangi bir işletme, iş verilerini ve hizmetlerini korumak için bir web uygulaması güvenlik duvarı kullanmalıdır. Çevrimiçi satıcıları kullanan kuruluşlar, özellikle web uygulaması güvenlik duvarlarını dağıtmalıdır, çünkü dış grupların güvenliği kontrol edilemez veya güvenilemezdir.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?