Swarm ve Slurm arasındaki farklar

  • Semih Yönet
  • 23 Nov 2021
Swarm ve Slurm arasındaki farklar

Fiziksel veya sanal sunucu ların küme halinde yönetimini sağlayan yoğun sunucu işlemlerinde Swarm ve Slurm kullanımı ve aralarındaki farklar.


Swarm nedir?


Swarm , Docker tarafından yayınlanmış olan cluster mekanizmasıyla çalışan bir sistemdir. Çok tercih edilen bu sistem birden fazla docker'ın birbirleriyle iletişim kurarak senkron bir şekilde çalışmasını ve böylece bir image'in birden fazla makine üzerinde `n` kez oluşmasını sağlar.

Bu Cluster mekanizmasının ayrı bir avantajı da, farklı compute pool'larda veya datacenterlarda çalışan sistemlerinde Swarm mekanizması ile aynı cluster'a eklenebilmesidir. Farklı lokasyonlarda bulunan dockerlar aynı cluster'a eklendikleri zaman ise optimal bir şekild lokasyon sormaksızın çalışabilen, bir datacenter'ın elektriği kesilse bile hala çalışmaya devam edebilen bir orkestrasyon sistemi çıkar.

Slurm nedir?


Slurm , bir workload manager'dır. Genel olarak Swarm'ın verdiği fonksiyonalitelere sahiptir. Bu fonksiyonalitelerden en önemlilerinden biri olan `Container` mekaniği Slurm'e de plugin aracılığı ile yüklenilebilmekte. Slurm'ün ana fonksiyonaliteleri şunlardır.

  • Çalışan işlemlerin yönetilmesi ve önceliklendirilmesi.
  • İşlemlerin yönetilmesi ve takip edilmesi için framework desteği verilmesi.
  • İşlemler için sistem alanlarını yönetmesi.


Swarm ile Slurm'ün arasındaki farklar


Swarm, Slurm'den çok daha yeni bir teknoloji olduğundan ve Docker gibi büyük bir şirket tarafından yayınlandığından yeni mühendisler tarafından daha çok kullanılmakta ve bilinmektedir. Bunun ayrı bir nedeni ise Docker'ın oluşturduğu Dökümantasyonun verimliliğidir. Fakat, Slurm çok daha eski olduğundan senior mühendisler tarafından daha çok kullanılmakta. Bu popülaritesinin nedeni, sistemin management'inin istenildiği gibi customize edilebilmesi ve ayrıca eski blade'lere sahip olan makinelerde de sorun yaşanmadan kullanılabilmesidir.

Bu nedenle, Swarm ve Slurm karşılaştırıldığında, Swarm daha kullanıcı dostu ve hızlı öğrenilebilecek bir sistem olsada Slurm daha çok profesyoneller tarafından kullanılıp şuanki dünyadaki en güçlü 100 bilgisayarın yarısında kullanılmaktadır. Ama unutulmaması gerekilir ki, Swarm yeni bir teknoloji olduğundan hala çok fazla gelişmelere açıktır ve her geçen gün daha çok insanın Swarm kullanmaya başlaması nedeni ile, teknolojiside önümüzdeki yıllarda Slurm'den daha gelişip sektör standardı olarak yerini Bilgisayarlarımızda alabilir. 

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?