Kod Editörü ve IDE Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

  • Emir Eskici
  • 28 Oct 2022
Kod Editörü ve IDE Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Yazılım dünyasına ilk adımlarını atan insanlar genellikle kod editörleri ile localde bir takım çalışmalar yaparlar. İlerleyen zamanlarda bu durum oldukça değişir ve yazılımcı hem kendini hemde çalıştığı projeyi geliştirir bu sebepten dolayı artık kod editörü yetersiz kalır. İşte tam bu anda IDE’ye ihtiyaç duyarız. Peki bu bahsi geçen IDE ve Kod Editörü nedir? Aralarında ki farklar nedir?
Gelin birlikte inceleyelim…

Kod Editörü Nedir ?

Her bilgisayarda veya telefonlarda bulunan not defterlerinin gelişmiş ve kodlar için eklentiler almış hali diyebiliriz. Bir çok programlama dili için kullanılabilirler ve basit yapıdadırlar. Bu yüzden IDE’lere göre oldukça hızlı çalışırlar ve pratiklerdir. Ayrıca bu editörleri eklentilerle birlikte özelleştirip kullanabilirsiniz.

IDE(Integrated development environment) Nedir?

Türkçesi ‘Tümleşik geliştirme ortamı’ olan IDE’ler kod editörlerden farklı olarak büyük ve karmaşık projeler için kullanımı daha uydundur. IDE’ler genellikle bir programlama dili ile entegre olmasından kaynaklı o dil ile birlikte daha performanslı çalışır. Projenin zemini denilebilen yazılımların ortaya çıkmasında gerekli olan kodlama işleminin yapılmasını sağlarlar. IDE’ler kod editörlere göre daha yavaş çalışırlar bunun sebebi bir çok özelleştirilmiş aracı kendi içerisinde barındırdığından kaynaklıdır.

Kod Editör ve IDE Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

  • IDE’nin içerisinde bulunan bir çok eklenti/araç vardır. Bu araçlar yazılımcıların farklı değişkenleri incelemelerine ve kodlarınındaki hataları kolayca bulmalarına olanak sağlar.
  • IDE’ler hangi dil ile çalıştığınızı anlar ve önceki yazmış olduğunuz kodlardan yola çıkarak işini oldukça kolaylaştıracak bir şekilde kod bloklarınız için otomatik tamamlama kolaylığı sağlar.
  • IDE’ler ve içerisinde bulunan araçların ne kadar işe yaradığını vurgulamıştık, bu araçlar sizin yazdığınız kodu analiz ederek kodunuzu düzenler ve daha okunaklı bir hale getirir.
  • IDE’ler çoğunlukla bir veya iki dile odaklanır ve dile özgü derleyici / yorumlayıcı ve hata ayıklayıcıyı içerir.
  • Kod editörler ise yükleyeceğiniz eklentiye göre istediğiniz dili kullanabilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Code Editörler

Description

Visual Studio Code

Visual Studio Code Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet’ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir.Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

Description

Sublime Text

Sublime Text, içinde birçok programlama dili arayüzü barındıran, çapraz platform bir kaynak kod düzenleme ve metin editörüdür. Arayüzü Vim’den ilham alınarak tasarlanmıştır. Sublime-paketleri yardımıyla fonksiyonelitesi genişletilebilir ancak Sublime Text açık kaynaklı ya da özgür bir yazılım değildir.

Description

Notepad++

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir.

Description

Atom

İngilizceden çevrilmiştir-Atom, macOS, Linux ve Microsoft Windows için JavaScript ile yazılmış eklentileri ve gömülü Git Denetimini destekleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir metin ve kaynak kodu düzenleyicisidir. GitHub tarafından geliştirilen Atom, web teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş bir masaüstü uygulamasıdır.

En Çok Tercih Edilen IDE’ler

Description

Eclipse

Eclipse, açık kaynak kodlu ve özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Ana odak noktası Java ve Java ile ilişkili teknolojiler olsa da, esnek yapısı sayesinde C ve C# gibi farklı diller için de kullanılmaktadır.

Description

Android Studio

Android işletim sistemlerinin gelişmesi ve yayılması ile birlikte Google tarafından yazılım geliştiricilere sunulan Android Studio Android işletim sisteminde çalışacak uygulamalar geliştirmek ve “.apk” uzantılı çıktı almak için kullanılan IDE dir. Genellikle Java ve Kotlin ile daha iyi çalışır

Description

Xcode

Xcode macOS, iOS, watchOS ve tvOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir.

Description

PyCharm

PyCharm, çapraz platform bir Python geliştirme ortamı’dir. Kod analizleri, grafiksel hata ayıklamacısı, versiyon kontrol sistemi ile entegre ve Django ile Python web geliştirmeleri yapılmasını sağlamaktadır. Çapraz platformu Windows, OS X ve GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde çalışır.

Description

WebStorm

WebStrom çapraz platform bir JavaScript, TypeScript ve web için tümleşik geliştirme ortamıdır. Grafiksel hata ayıklamacısı ve sürüm kontrol sistemi ile entegredir. JetBrains şirketi tarafından geliştirilmektedir. Sahipli bir yazılımdır. 30 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır

Description

PHPStorm

JetBrains PhpStorm ücretli, çapraz platform bir PHP tümleşik geliştirme ortamıdır. Altyapı olarak yine JetBrains firması tarafından geliştirilen IntelliJ IDEA platformunu kullanır


Bu yazımda Kod Editörler ve IDE’ler hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştım.
Umarım faydalı olmuştur.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı günler

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?