HTTP , HTTPS ve SSL Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 03 Jan 2023
HTTP , HTTPS ve SSL Nedir ?

Basit Bir Şekilde HTTP Nedir ?

HTTP(Hyper Text Transfer Protocol), Hiper Metin Transfer Protokolünün kısaltmasıdır ve internet üzerinde veri ve bilgi paylaşımı için kullanılan bir protokoldür. Web tarayıcıları ve sunucular arasında veri ve bilgi alışverişini sağlar. Web sitesi içeriği ve API çağrıları dahil olmak üzere İnternet üzerinden gönderilen bilgilerin çoğu HTTP protokolünü kullanır.

İki ana HTTP mesajı türü vardır: İstekler ve Yanıtlar.

HTTP İsteği ve Yanıtı Nedir?

Description

HTTP istekleri, kullanıcı web özellikleriyle etkileşimde bulunurken kullanıcının tarayıcısı tarafından oluşturulur. Örneğin, bir kullanıcı herhangi bir linki tıklarsa, tarayıcı o sayfada görünen içerik için bir dizi “HTTP GET” isteği gönderir. Google’da HTTP Nedir? diye bir arama yaptığını düşünür. Karşına gelen sonuç sayfasından herhangi bir bağlantıya tıkladığında tarayıcılar sayfayı oluşturabilmek için bir dizi HTTP isteği oluşturmaktadır.

Bu HTTP isteklerinin tümü, bir kaynak sunucu yada proxy önbellek sunucusuna gitmektedir. Burada sunucu bir HTTP yanıtı oluşturur.


Basit Bir Şekilde HTTPS Nedir ?

Description

HTTPS(Secure Hyper Text Transfer Protocol), bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında veri göndermek için kullanılan birincil protokol olan HTTP’nin güvenli sürümüdür. HTTPS, veri aktarımının güvenliğini artırmak için şifrelenmektedir. Bu, özellikle kullanıcılar bir banka hesabına, e-posta hizmetine veya diğer online hizmetlere giriş yaparak hassas verilerini gireceği alanlarda oldukça önemlidir.

HTTPS’deki S, “Secure(Güvenli)” anlamına gelir. HTTPS, HTTP isteklerini ve yanıtlarını şifrelemek için TLS (veya SSL) kullanmaktadır.

HTTPS, bir web sunucusu ile bir web tarayıcısı arasında veri göndermenin güvenli bir yoludur.

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir Neden HTTPS Tercih Edilmelidir ?

  • Site ziyaretçileri, özellikle finansal ayrıntılarını web sitenize giriyorlarsa size güvenebileceklerinden emin olmak ister. HTTPS kullanmak bu güvenliğini sağlamanın en iyi yoludur.

  • Sunucunun kimliğinin doğrulanması, veri aktarımının şifrelenmesi ve diğer transferlerin gönderim esnasında müdahale edilmesine karşı korunması ana avantajlar arasında yer almaktadır.

  • SEO söz konusu olduğunda HTTPS’nin HTTP’ye göre sahip olduğu en önemli avantajlardan biridir. Güvenlik, arama motorlarının web sitelerini sıralarken baktığı en büyük şeylerden biridir. Bu nedenle, Google, HTTPS’nin algoritmalarında kullandıkları sıralama sinyallerinden biri olduğunu duyurmuştu.

  • HTTPS protokolü HTTP’den daha hızlıdır ve yükleme süreleri daha kısadır. Bu da arama motorlarının genellikle HTTPS kullanan web sitelerini daha iyi sıralamasının en önemli nedenlerinden biridir.

HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar Neler ?

Description

  • HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır.

  • HTTP’nin aksine HTTPS güvenlidir.

  • HTTP’de URL “http://” ile başlarken, URL “https://” ile başlamaktadır.

  • HTTP, Uygulama Katmanında çalışır ve HTTPS, Aktarım Katmanında çalışır

  • HTTP’de şifreleme yoktur ve HTTPS’de şifreleme mevcuttur.

  • HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.

  • HTTPS, HTTP’ye göre çok daha hızlı yüklenmeye sahiptir.

  • HTTP, arama sıralamasını iyileştirmezken, HTTPS arama sıralamasını iyileştirir.


Yukarıda bir kaç yerde SSL kelimesi geçmişti şimdi SSL Nedir onu inceleyelim

SSL(Secure Sockets Layer) Sertifikası Nedir ?

Description

SSL belgesi olarak da adlandırılan SSL sertifikaları, bir kuruluşun detaylarına kriptografik anahtarını dijital olarak bağlayan küçük veri dosyalarıdır. Bir web sunucusuna yüklendiğinde, asma kilit ve HTTPS protokolünü etkinleştirir böylece web sunucusundan tarayıcıya güvenli bağlantılar sağlar. Adres, kimlik ya da kredi kartı numaraları gibi hassas verilerin güvenliğini de bu şifreli bağlantılar sağlar. Adres çubuğunda URL’nin yanında bir asma kilit simgesi gördüğünüzde bu, SSL sertifikalı bir web sitesini ziyaret ettiğiniz anlamına gelir. Aynı şekilde URL’de HTTPS kısaltması (Secure Hyper Text Transfer Protocol) web sitesinin SSL sertifikasıyla güvence altında olduğunu ifade eder.

SSL Çalışma Mantığı Nasıldır ?

SSL, kullanıcılar ve web siteleri arasında aktarılan verileri algoritmalarla şifreler böylece iki sistem arasında aktarılan herhangi bir verinin okunması imkansız hale gelir.

1. Bir tarayıcı veya sunucu, SSL ile güvence altına alınmış bir web sitesine (yani bir web sunucusuna) bağlanmaya çalışır.
2. Tarayıcı veya sunucu, web sunucusunun kendisini tanımlamasını ister.
3. Web sunucusu, yanıt olarak tarayıcıya veya sunucuya SSL sertifikasının bir kopyasını gönderir.
4. Tarayıcı veya sunucu, SSL sertifikasına güvenip güvenmediğini kontrol eder. Varsa, bunu web sunucusuna bildirir.
5. Web sunucusu daha sonra SSL şifreli bir oturum başlatmak için dijital olarak imzalanmış bir onay verir.
6. Şifrelenmiş veriler, tarayıcı veya sunucu ile web sunucusu arasında paylaşılır.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır ?

Web sitesi sahiplerinin bir sertifika yetkilisinden SSL sertifikası alması ve ardından web sunucusuna yüklemeleri gerekir (genellikle bir web sunucusu bu işlemi yerine getirebilir). Sertifika yetkilisi, web sitesi sahibinin, onlar olduğunu onaylayabilen bir dış taraftır. Verdikleri sertifikaların bir kopyasını tutarlar. Bir SSL sertifikası, bir web sitesinin sahibinin doğrulanması ve genel anahtar, sertifikanın ihraççısı ve ilgili alt alanlar dahil olmak üzere SSL / TL’lerle web trafiğini şifrelemek için önemli bilgileri görüntüler.

SSL ve SEO İlişkisi ?

Google, herhangi bir web sitesini arama motoru sonuç sayfalarında sıralarken 200’den fazla arama motoru sıralama faktörünü dikkate alır. Öte yandan 6 Ağustos 2014’te Google çok özel bir sır vererek SSL sertifikasına (https://) sahip web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ek bir avantaj elde edeceğini doğruladı. Dolayısıyla Google’ın SSL Sertifikası kullanımını desteklediğini aklınızdan çıkarmayın.

SSL sertifikasının bir sitenin SEO sıralaması üzerindeki kesin etkisini hesaplamak zor. Öte yandan Google, SSL sertifikasına sahip güvenli bir web sitesinin, diğer arama motoru optimizasyonu (SEO) faktörlerinin aynı kalması koşuluyla, güvenli ve şifreli olmayan diğer web sitelerine göre bir avantajı olacağını onaylamış durumda.

Kısaca bir SSL sertifikasına sahip olmak sitenizi sihirli bir şekilde arama motoru sonuç sayfasının en üstüne taşımaz. Ancak bu konuda diğer tüm doğruları yapıyorsanız, SSL sertifikası rekabetçi bir alan içindeki diğer web sitelerini geçmek için çok ihtiyaç duyabileceğiniz önemli bir destek verebilir.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?