God mode sistemine neden ihtiyacımız oldu, piyasada bulunan hazır sistemleri neden kullanmadık? Bu diğer sistemlerin bize göre eksikleri veya bizim farklarımız nedir?

  • Burak Kaşıkcı
  • 19 Nov 2021
God mode sistemine neden ihtiyacımız oldu, piyasada bulunan hazır sistemleri neden kullanmadık? Bu diğer sistemlerin bize göre eksikleri veya bizim farklarımız nedir?

En kısa haliyle açıklamak gerekir ise; God Mode fikri ortaya çıktığında hedeflenen nokta, son kullanıcının kendi başına ihtiyaç duyduğu kategorileri ve sayfaları oluşturabilmesi, içerisine daha önceden hazırlanmış ve tüm öğeleri düzenlenebilir olan bileşenler ile sayfa içeriklerini oluşturup, yayınlayıp ziyaretçilere sunabilmesi idi. Bunu yapabilecek en başta wordpress, statamic , joomla gibi bir sürü hazır sistem vardı. Fakat burada ihtiyacımız olan şey, daha özelleştirilmiş, ve tamamen kontrolü bizde olup geliştirilmeye uygun bir sistem olduğu için böyle bir sistem yazılmasının daha uygun olduğuna karar verildi.

Genel olarak baktığımızda hazır bir sistemi kullanmak, hem kısa bir sürede istenilen sonuca ulaşabilmek, hem de buna bağlı olarak maliyetin düşmesi anlamına gelebiliyor. Fakat bizim gibi, geniş ölçekli ve arkaplanında onlarca api ile beslenen sistemlerde, hazır bir sistemi kullanmak eldeki veriyi bir kalıba sokmaya çalışıp, bunu iyi derecede kullanamamak anlamına gelebiliyor. Tabiki bu sistemlere eklemeler ile istenilen sonuca ulaşılabiliyor ama burada harcanan zaman, toplama vurulduğunda kendi yazılacak ve her noktasına hakim olunacak bir sistemle yarışamayabiliyor.

God Mode'un çıkış noktası olan, oluşturacağımız web projesindeki ihtiyacımız, ürünlerimizi tanıtmak, bunlarla ilgili fiyat bilgisi vermek, aktif sunucu bilgilerimizi kullanıcılarla paylaşmak ve bunları kendi api'lerimiz ile anlık ve diğer projelerle bir bütün olarak göstermekti. Onun haricinde blog, bilgi alanları, tartışma alanları gibi izin verilen kullanıcıların yazı yazıp, paylaşabileceği alanlara ihtiyacımız vardı. Bu ihtiyaçlara odaklı bir sistemi yazmak, belki çok zorlayıcı birşey değil ve x zamanda yapılabilir. Fakat böyle yaptığımızda, daha sonra projede olası bir değişiklikte veya tekrardan benzer bir proje yapılmak istendiğinde, konu tekrardan developerlara gelecek ve tekrar tekrar efor harcanacaktı. Bunun yerine tek seferde tüm ihtiyaç olabilecek olan component'ler yapıldı ve son kullanıcının kullanımına sunulup, kimseye ihtiyaç duymadan hem güncellemeler yapabilmesi hem de yeni projeler oluşturulması sağlandı.

Bunun haricinde, böyle bir sistemi yazmanın bizim için en önemli detaylarından biri de, kullanıcı takibinin sağlanması diyebilirim. Şöyle ki, PlusClouds olarak birden çok web projemiz olduğu için, kullanıcıların davranışlarını, nerede ne kadar süre harcadığını, neler ile ilgilendiğini detaylı takip edebiliyor, ve sistemin her noktasının bize ait olmasının avantajı ile kişiselleştirilmiş ve kullanıcının gerçekten ihtiyacı olan verileri sunabiliyoruz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?