Endüstri 4.0 Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 22 Jan 2023
Endüstri 4.0 Nedir ?

Endüstri 4.0 Nedir ?

CNC İleri Teknoloji olarak ortaya çıktığı ilk günden beri desteklediğimiz Endüstri 4.0 kavramı; ilk kez 2011 yılında dünyanın en büyük endüstri fuarı olan Hannover Fair’da geniş kitlelere tanıtıldı. Endüstri 4.0 Federal hükümet’in desteğiyle de üretim sektörünün geleceğini ve izleyeceği yolu; otomasyon sistemleri, internet destekli üretim tabanlı veri alışverişini, üretim teknik ve teknolojilerinin komple bir terimidir.

Su ve buhar gücüyle mekanik üretim olarak ortaya çıkan 1.Sanayi Devrimi(Endüstri 1.0),Elektrik desteğiyle 2. Dönemine girmiştir.(Endüstri 2.0) Teknolojik gelişmelerin hızlanması ile tüm dünyada, evlere ve fabrikalara taşınmış, devamında dijitalleşmeyle birlikte 3.dönemine girmiştir(Endüstri 3.0). Otomasyon destekli üretimin başladığı Endüstri 3.0 döneminde, 1969 yılında ilk programlanabilir PLC’nin ortaya çıkışıyla beraber otomasyon sistemleriyle üretime yavaş yavaş giriş yapılmaya başlanmış ve ilk defa işçilik diye tabir edilen insan gücünün hata payını da kapsayan bu terim eskide kalmıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde artık dünya için Endüstri 4.0 kavramı konuşulmaya başlanmış ve devamında detayları paylaşılmış ve bu yeni endüstri devriminin vaatleri açıklanmıştır.

20.yy. sonu ve 21. yy başı itibariyle, robotların aktif olarak üretimde yer almaya başlamasıyla beraber otomasyon sistemleri ve programlanabilir PLC sistemleri dünya üzerinde gitgide önem kazanmaya başlamıştır. 90’ların başında Japonya’da 40’tan fazla robot firmasının kurulması,insansız üretimin geleceği açısında önemli bir sinyal olmuştur. 2011’de açık bir dille duyurulan Endüstri 4.0 kavramı gelişen teknolojinin ve insan ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğinin bir sonucudur aslında. Artan nüfus ve buna bağlı kaynak tüketiminde yoğun artışı dünya üzerinde ki özellikle üretim tekniklerinin değişimi ve gelişimine yön veren bir durum haline gelmiştir.

Description

Endüstri 4.0 üretimi, siber-fiziksel sistemleri vasıtasıyla sanal bir bilgi işlem dünyasında gerçekleştirir. Aslında Endüstri 4.0, gerçeklikle sanal dünyayı birleştiren, üretimde karlılığı getiren, zamandan tasarrufu sağlayan ve üretimde insan gücünü minimize eden bir kavramdır.Uzun soluklu bir geçiş dönemini kapsayan endüstri 4.0 üretimin geleceğini tayin eden çok önemli bir kavramdır.

Örnek vermek gerekirse, CNC işleme merkezi ve CNC torna tezgahları arasında sanal bir ortamda, makineler birbirleriyle iletişim kurabilir, kendi işleme süreçlerini ve hızlarını belirleyebilir, üretim aşamalarını planlayabilirler. Sensörler ve aktüatörler yardımıyla, tam manasıyla birbirleriyle konuşan sistemler, artık üretimlerini ve buna bağlı verimliliklerini tayin edebilmektedir. Tüm bu teknolojik ilerlemeler ve üretimde robotlaşmalar uzun soluklu ve dönüşüm çabasını içermektedir. CNC İleri Teknoloji olarak, yurtiçi ve yurtdışında sayısız anahtar teslim proje otomasyon sistemleriyle, Endüstri 4.0 için geçiş sürecine tecrübemizle büyük katkılar yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz.

Geçmişten Günümüze Endüstri 4.0 Uygulayan Firmalar Nelerdir?

  • Ford
  • Siemens
  • Mitsubishi Motors
  • Bosch
  • Festo
  • General Electric

Endüstri 4.0 Avantajları Nelerdir ?

  • Düşük üretim maliyeti, yüksek karlılık
  • Üretim esnekliği ve bunun sonucu olarak ürün çeşitliliği
  • İş gücüne dayalı sınırları kaldırarak; zaman kazanımı ve üretim verimliliğini sürdürmek
  • Artan verimlilikle yeni iş modelleri ve üretim planlarının geliştirilmesi

Description

Endüstri 4.0 Örnekleri Nelerdir ?

Bulut Bilişim Sistemi

Bir tür veri depolama ve paylaşma hizmeti olan bulut bilişim sistemlerine bilgisayarlar ve diğer akıllı cihazlardan erişim sağlanabilir. Depolanan veriler; istenen zaman ve istenen yerde kullanıcılar arasında paylaşıma imkân sağlar.

Akıllı Robotlar

Endüstriyel robotların aksine yapay zekâ ile çalışan bu otonom robotlar, insanların düzenli olarak kontrol etmesine gerek duymazlar. Akıllı robotlar sayesinde sağlık ve güvenlik riski bulunan durumlarda insanlar korunmuş olur ve süreç daha verimli ilerler.

Akıllı Fabrikalar

Diğer bir adıyla dijital fabrikalar, otomasyon sistemleri ile donatılmışlardır. Üretimde verimliliği artırmayı, üretimi anlık olarak takip etmeyi ve uzaktan müdahale etmeyi amaçlarlar. Oldukça gelişmiş ve ileriye dönük sistemlerdir.

3D Yazıcılar

Bu sistemde, bilgisayarda tasarlanan modeller; üç boyutlu katmanlama teknolojisi ile plastiği eritilmesinin ardından yazıcı vasıtasıyla elle tutulur bir nesne formatına dönüştürür. Endüstride en başta otomotiv, havacılık, tıp gibi alanlarda oldukça rağbet gören bu sistem, düşük maliyetle numune üretmek için rasyonel bir yöntemdir.

Endüstri 4.0 Uygulamaları Nelerdir ?

Büyük Veri (Big Data)

İnternette oldukça büyük bir veri yani bilgi havuzu bulunmasının yanında, bu verilerin kimisi çöplük olarak nitelendirilirken kimisi ise işe yarayan kısımdadır. Bazı yazılımların ve şirketlerin; mantık ve anlam ifade eden verileri bir araya getirip araştırmalar için kaynak olarak kullanması, sınıflandırması ve saklaması ise büyük veri olarak tanımlanabilir.

Blockchain

Blockchain açık, şeffaf, sıralı, dağıtık ve zaman işaretli bir veri kayıt sistemidir ve burada şifrelenmiş işlemler takip edilebilir. Veri tabanı ile karıştırılmamalıdır çünkü bu sistemde veriler birbirine tıpkı zincirin halkaları gibi şifrelerle bağlanmışlardır ve birçok kişi ile dağıtık olarak paylaşılabilirler. Bu sisteme kaydedilen hiçbir veri değiştirilemez veya silinemez.

Akıllı Şehirler

Bu uygulamanın amacı, akıllı teknolojileri kullanarak vatandaşların yaşam kalitesini artırmaktır. Enerji, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi şehir hizmetlerinin kalitesi ve performansının yükseltilmesi adına çalışmalar yapılır. Kaynak tüketimi ve israfı önlemek ile toplam maliyetleri azaltmak adına bilgi ve iletişim teknolojilerinden yarar sağlanır.

Son Olarak…

Endüstri 4.0, bilinen diğer adıyla 4. Sanayi Devrimi, endüstriyel alandaki önemli kırılma noktalarından biridir. Yani büyük bir dönüşüm sürecidir ve temelinde üç kısımdan oluşur. Bunlar; nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber – fiziksel sistemlerdir.

Nesnelerin İnterneti (IOT); birbiriyle ilişki halindeki mekanik nesneler, bilgi işlem cihazları, dijital makineler veya benzersiz tanımlayıcıların insana ihtiyaç duymadan ağ üzerinden veri aktarımı yapabilmeleridir. Hizmetlerin İnterneti (IOS); internet ağı tabanında, hizmeti sağlayan ve tüketenin bir araya geldiği bir sistemdir. Siber - fiziksel sistemler (CPS) ise sensörler ve güç aktarım mekanizmalarını kullanarak fiziksel ve sanal dünyayı birbirine bağlarlar.


Description

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?