Elon Musk'tan OpenAI’a rakip olacak yapay zeka girişimi: X.AI ile Tanışın

  • Alara Türkü
  • 17 Apr 2023
Elon Musk'tan OpenAI’a rakip olacak yapay zeka girişimi: X.AI ile Tanışın

Elon Musk, yapay zeka ile ilgili uzun bir süredir önemli açıklamalarda ve iddialarda bulunuyor. Bu iddialarını güçlendirecek önemli girişimlerde bulunmaya da deva ediyor. Elon Musk, yeni bir rekabet süreci başlatıyor. OpenAI ile rekabet edecek X.AI adlı bir şirket kuran Elon Musk, şu anda şirketin yöneticisi konumunda yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu da gösteriyor. X.AI adlı şirkette Elon Musk’ın sekreterliğini ise aile ofisi yöneticisi Jared Birchall üstleniyor.

Elon Musk’ın OpenAI’a Rakip Yapay Zeka Girişimi X.AI

Yapay zeka teknolojileri son dönemin en popüler teknolojik yeniliklerinden biridir. Herkes bu alanda bir pay sahibi olabilmek için farklı girişimlerde bulunuyor. Farklı girişimler beraberinde yani rekabet ortamları ve iddialar ortaya çıkarıyor. OpenAI’a güçlü bir rakip geliyor. Bu isim elbette Elon Musk! Bundan birkaç ay önce Musk’ın ChatGPT rakibi geliştirmek için yapay zeka araştırma laboratuvarı kurmaya yönelik girişimlerde bulunduğunun aktarmıştık. Şu an görülen o ki, Musk bu alanda faaliyet göstermek için çoktan kolları sıvamış bile!

PC_BlogBanner_ElonMuskYapayZeka.jpg

Paylaşılan bilgiler, şirket isminin X.AI olduğu yönünde. Musk’ın yapay zeka ilgili yaptığı atılımlar ve iddialarından sonra buna şaşırdığımızı söyleyemeyeceğiz. Çünkü Musk’ın “X” sevgisi herkesin farkında olduğu bir durum. Elon Musk, yapay zeka ile uzun yıllardır ilgileniyor. Elon Musk’ta zaten OpenAI’ın kurucu ekibi içinde yer alıyordu. Şirketten 2018 yılında vazgeçmiş olan Musk, günümüzde yapay zekanın bu kadar popüler hale gelmesi ile daha büyük hamleler yapacağını da ön görmemek mümkün değil.

Musk, bir süre önce Twitter’ın ana şirketini de Twitter.Inc’den X.Corp’a taşıdığını açıklamıştı. The Verge şirketin kuruluş tarihini 9 Mart 2023 olarak açıkladı. Elon Musk, şirketin yöneticiliğini üstlenirken, sekreteri olarak da Musk’ın aile ofisi yöneticisi Jared Birchall’ı uygun gördü.

Elon Musk’ın yapay zeka ile girişimleri sadece bununla da sınırlı değil. Bu alanda çok büyük iddialarda bulunan ve yapay zekanın insan zekası önüne geçemeyeceğiniz savunanları da görmezden geldiğini biliyoruz. Yapay zeka alanında hız kesmeyen ünlü girişimci, geçtiğimiz günlerde Twitter’ın üretimsel yapay zeka projesine 10 bin GPU ile satın alma işlemi yaptığını açıklamıştı. Elon Musk’ın bu girişimini yapay zeka yatırımlarıyla ilişkilendiren pek çok kaynak olduğundan da bahsedilebilir. Elon Musk’ın yapay zeka alanıda yaptığı yatırımların çok yüksek olduğu hatta Twitter’ın veri merkezlerine büyük bir harcama yaptığı da beraberinde getirdiği aktarılan diğer bilgiler arasında yer alıyor.

Elon Musk’ın yeni şirketini nasıl konumlandıracağı henüz net olmasa da, temel hedefinin ChatGPT gibi yapay zeka teknolojileriyle öne çıkan OpenAI ile rekabet etmek olduğunu net olarak söyleyebiliriz. OpenAI CEO’su Sam Altman’ın Wall Street Journal’a yaptığı paylaşımda, Elon Musk’ın bir rekabet ortamı geliştirdiğini gözlemlediğini ifade ettiğinin de altını çizebiliriz.

Elon Musk, yapay zekanın kendilerinden daha akıllı olabileceğini savunuyor!

Elon Musk her fırsatta yapay zekaya olan ilgisini gözler önüne seriyor. Hatta bundan bir süre önce Tesla CEO’su Elon Musk’ın Yapay Zeka üzerine “korkutucu” açıklamalarda bulunmasına tepki gösterilmişti. Facebook’un Yapay Zeka yöneticisi Jerome Pesenti ise Elon Musk’ın savunduğu gibi insan aklıyla aynı zekaya yakın bir AI sistemi yani yapay zeka olmadığını iddia etmişti. Elon Musk, bu konuda yaptığı açıklamada Yapay Zeka’nın kendilerinden daha akıllı olabileceğini düşünmeyen insanları ağır bir dille eleştirdi.

Elon Musk, uzun süredir yapay zeka konusunda açıklamalar yaptığını ve yapay zekanın nereye gittiği konusunda endişe duyduğunu ifade etti. Yapay zeka konusunda akıllı insanların çok daha fazla yanıldığını düşünen Musk, bu kişilerin bir bilgisayarın kendilerinden daha akıllı olabileceğini hayal edememelerinin kusurlu bir davranış olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda bu kişilerin sadece düşündüklerinden daha aptal olduklarını da söylemeden geçmiyor.

Musk, yapay zeka hakkında yaptığı tüm açıklamalarda; yapay zekanın insan zekasını geride bırakacağının altını çiziyor. Musk’a göre yapay zeka, insanlık için nükleer silahlardan daha tehlikeli! Yapay zeka ile iddialarını güçlendiren girişimlerde de bulunan Musk, bir rekabet ortamı oluşturmaktan da hiçbir şekilde kaçınmıyor.
Geçtiğimiz aylarda CNBC’de yayınlanan bir haberde ABD Yapay Zeka topluluğu içinden ismini vermek istemeyen kişi, Elon Musk’ın yapay zeka ile ilgili fikirlerinin genel olarak olumsuz yönde bir dikkat dağınıklığı yarattığına değinmişti. Yine ismini vermekten çekinin bir başka yapay zeka araştırmacısı ise; Elon Musk’ın yaptıklarının farkında olup olmadığı konusunda kafalarının karışık olduğunu ileri sürmüştü.

En az Jerome Pesenti’i kadar Facebook’ta çalışan pek çok kişi, Elon Musk’ın yaptığı tüm açıklamalara oldukça olumsuz tepkiler gösterdi. Facebook’un YZ Bilim Uzmanı Yann LeCun, geçmişte Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’u “sorumsuz” olarak nitelendirmişti. Bu kez de Musk’ın adeta delirdiğini ifade etti.

Tüm açıklamalarından anlaşılan o ki; Musk yaptığı açıklamalarından vazgeçmeyecek ve Yapay Zeka karşısındaki duruşundan asla ödün vermeyecek. Elon Musk’ın yapay zeka şirketi ile ilgili geçmiş tavrını düşündüğümüzde; endişelerinin ne kadar yerinde olduğunu da tam olarak anlamış değiliz.

Elon Musk, 1 milyar dolarlık OpenAI laboratuvarı ve Google tarafından satın alınan Londra merkezli DeepMind’ın de içinde olduğu pek çok ileri gelen yapay zeka girişiminin ilk yatırımcılarından olduğunu da unutmamak gerekir. Bu alanda yaptığı yatırımlarla isminden sıkça bahsettirmeyi başaran Musk hiçbir şekilde hız kesecek gibi görünmüyor. İddialarına olan tepkileri de görmezden gelen Musk’ın, görüşleri bazıları tarafından desteklenirken pek çok kişiden de büyük tepki görüyor. Tesla ile çıkar çatışmalarından uzak durmak için 2018’de OpenAI’ın kurulundan ayrılan Elon Musk’ın açıklamalarının doğruluk payını önümüzdeki yıllarda göreceğiz gibi duruyor.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?