ChatGPT Yasaklanıyor Mu?

  • Alara Türkü
  • 07 Apr 2023
ChatGPT Yasaklanıyor Mu?

İtalya yapay zeka botu ChatGPT’yi geçici süreyle yasaklayacağını duyurdu. Veri gizliliğini korumadığı gerçeksiyle İtalyan yetkililerin bu konuyu değerlendirmeleri ve sonuca varmaları süresince İtalya’dan ChatGPT’ye girişlerin yasaklanması kararı alındı.

20 Mart’ta ChatGPT’de bir kullanıcı diğer kullanıcıların verilerini ifşa etmişti. Bu haber sonrası bazı ülkelerde verilerin gizliliği konusunda soru işaretleri oluştu.

OpenAI tarafından toplanan dataların yapay zeka botu ChatGPT tarafından kullanılması her ne kadar teknik açıdan normal görünse de GDPR, KVKK, CASL gibi kişisel verileri koruyan mevzuatlar açısından kafa karıştırıcı sonuçlar doğuruyor. OpenAI’nin bu gelişmeler sonrasında nasıl bir yol izleyeceğini merakla takip ediyoruz.

ChatGPT Nedir?

Günümüzde çok sayıda kişi tarafından ilgi gören teknolojiler arasında yapay zeka yer almaktadır. Yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle beraber ChatGPT gibi, chatbot olarak bilinen araçlar ortaya çıkmıştır. Sunduğu çeşitli kolaylıklar ile birçok kişinin tercih ettiği bu chatbot teknolojisi, yasaklanma haberleriyle de son dönemlerde adından söz ettirmiştir. Peki, ChatGPT nedir ve bu teknoloji ile neler yapılabilir? Gelin bu konuyu ayrıntılarıyla birlikte inceleyelim.

ChatGPT Nasıl Çalışıyor?

Temel olarak ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş bir chatbot uygulamasıdır. OpenAI yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirkettir. Şirket tarafından geliştirilen bu chatbot uygulaması GPT dil modelini kullanmaktadır. Kullanılan bu model ile uygulama kullanıcıların sorularını yanıtlayabilir. Doğal dil kullanımını oldukça iyi bir şekilde işlemesinin yanı sıra uygulama cevaplarında birçok detaya yer verebilmektedir. Bu chatbot uygulaması yapay zekanın ne tür kolaylıklar sunabileceği konusunda günümüzün gelişmiş örneklerinden biridir.

wordpress6.2_Banner.jpg

Yapay Zeka Nedir?

ChatGPT’nin ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için yapay zeka konusuna da kısaca değinebiliriz. Ortaya atıldığı ilk zamanlardan bu yana yapay zeka pek çok kişinin ilgisini çeken bir konu olmuştur. Basitçe açıklamak gerekirse bu konsept makinelerin de insan zekası gerektiren çeşitli görevleri yapmak üzere geliştirilmesi üzerine dayalıdır. Doğal dil işleme teknolojilerinden konuşma algılamaya kadar yapay zekanın birçok çalışma alanı mevcuttur.

ChatGPT Hangi Alanlarda Kullanılır?

2022’nin Kasım ayında piyasaya çıkan ChatGPT chatbot olma özelliği ile bilinir. Ancak bu uygulama yalnızca bir yapay zekayla chat yapmanın ötesinde kullanım alanlarına sahiptir. Uygulama, kullanıcının sorularını belirlenen komutlara göre cevaplar. Uygulamanın sunduğu cevaplar kısa, uzun veya verilen komutlara göre birçok farklı özellikte olabilir. Yazı yazımından tutun metinlerin özetlenmesine, kodlamadan dil çevirisine kadar pek çok alanda bu uygulamadan yararlanılabilmektedir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Eğer bu chatbot uygulamasının sunduğu özellikler ilginizi çekiyorsa ve kendiniz denemek istiyorsanız ChatGPT’nin nasıl kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz. ChatGPT’yi kullanmanın oldukça basit bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle bu işlem için OpenAI’nin resmi websitesine gidilir ve bir hesap açılır. Eğer hesabınız varsa bir sonraki adım olan hesaba giriş ile devam edebilirsiniz. Daha sonra sayfada bulunan ChatGPT linkine tıklanır ve ardından uygulama kullanılmaya başlanabilir.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Geçmişte yapay zekaya dayalı birçok chat uygulaması geliştirilmiştir. Ancak bu uygulamaların birçoğu ChatGPT’ye kıyasla daha kısıtlı olmuştur. Oldukça kapsamlı cevaplar verebilen ChatGPT ile kullanıcılar birçok şey yapabilir. Örneğin bu chatbot uygulaması kullanılarak uzun yazılar yazdırılabilir, diller arası çeviri yaptırılabilir. Bunun yanı sıra bu uygulama kodlama konusunda yardım almak için kullanılabilir veya çeşitli karmaşık konular hakkında kullanıcıya detaylı açıklamalar yapabilir.

ChatGPT Yazılımı Bitirir Mi?

Geniş bir kullanım alanına sahip olan ChatGPT kullanıcılara yazılım alanında da cevaplar sunabilmektedir. Dolayısıyla bu chatbot uygulamasının yazılım sektörünü etkileyip etkilemeyeceği, yazılımcıların yerine geçip geçmeyeceği merak konusu olabilir. Yapay zekanın bu alanda oluşturabileceği etkiler konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Günümüzde ChatGPT yazılımcıların yerine geçecek seviyede bir teknolojiye sahip değildir. Ancak yazılımcılar bu programdan yardım alarak işlerini çeşitli yönlerden kolaylaştırabilir. Tabii ki ilerleyen yıllarda uygulamanın ne kadar gelişip ne kadar etkili olabileceği konusunda sorular bulunmaktadır.

ChatGPT Benzeri Uygulamalar

Her ne kadar alanında gündemde oldukça popüler yere sahip bir uygulama olsa da, ChatGPT sağladığı çeşitli özellikler bakımından tek örnek değildir. Bu chatbot uygulamasının yanı sıra yapay zeka alanında benzer işlevlere sahip başka uygulamalar da bulunmaktadır. Bazı benzer özellikleri nedeniyle ChatGPT’yle karşılaştırılan çeşitli uygulama ve modeller mevcuttur. Bunlar arasında Google Bard, GPT-4 ve Davinci gibi isimler yer almaktadır. Gelin konuyu daha iyi anlamak için bu alanda aranılan bazı karşılaştırmalara göz atalım.

ChatGPT vs Google Bard

Google Bard, ChatGPT’yle karşılaştırılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Temel olarak Google Bard, Google firmasına ait deneysel bir yapay zeka chat uygulamasıdır. Kullanıcılar Google Bard ile sordukları çeşitli sorulara cevaplar bulabilir. Bunun yanı sıra bu uygulama ile metin oluşturmak ve diller arasında çeviri yapmak gibi olanaklar bulunmaktadır. Yani bu tarz yönlerden Google Bard’ın ChatGPT’yle benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

ChatGPT vs GPT-4

ChatGPT uygulaması ile yapılan karşılaştırmalar söz konusu olduğunda karşımıza çıkan bir diğer isim GPT-4’tür. GPT-4 OpenAI tarafından geliştirilmiş çok modlu bir dil modelidir. OpenAI bu modeli 2023’ün Mart ayında kullanıma sunmuştur. ChatGPT’nin yalnızca yazılı içerik kabul etmesine karşın GPT-4 görsel ve yazıya tepki verebilmektedir. OpenAI’ın kendi sitesinde belirttiğine göre GPT-4 teknik ve yaratıcı içerikler üzerine birtakım çalışmalar yapabilmektedir.

ChatGPT vs Davinci

Günümüzde oldukça konuşulan bir chatbot uygulaması olan ChatGPT’yle karşılaştırılan bir diğer uygulama ise Davinci’dir. Basitçe açıklamak gerekirse Davinci, OpenAI tarafından GPT-3 temel alınarak geliştirilen bir uygulamadır. Bir chatbot uygulaması olan Davinci kullanıcıların sorularına cevaplar sunmaktadır. Ancak ChatGPT’nin çeşitli alanlarda daha gelişmiş bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin ChatGPT’nin kullanıcının hatalı girişlerine karşı daha duyarlı cevaplar sağladığı örnekler bulunmaktadır.

Yapay Zekanın Kullanım Alanları

Günümüzde geliştirilmekte olan chatbot uygulamaları yapay zeka teknolojisinin ilerlemesiyle mümkün olmuşlardır. Yapay zeka özellikle teknolojiye ilgili kişiler tarafından konuşulan konular arasında yer almaktadır. ChatGPT, yapay zekanın kullanılabileceği bir alan olan chatbot uygulamaları için bir örnek teşkil etmektedir. Zaman içerisinde yapay zekanın geliştirilmesiyle siber güvenlikten kişisel asistanlık hizmetlerine, taşıtlardan online alışverişe kadar birçok alanda kullanılacağı düşünülmektedir.

Yapay Zekanın Faydaları

Yeni teknolojiler daima pek çok kişi için şüphe ve korku uyandıran gelişmeler olmuştur. Aynı şekilde yapay zeka hakkında da çeşitli şüphe ve korkular bulunmaktadır. Ancak yapay zeka çeşitli faydalar sunabilir. Örnek olarak işletmeler ve bireyler yapay zekanın sunduğu otomasyon gibi özelliklerden yararlanarak işlerini daha kolay, hızlı ve verimli hale getirebilirler.

ChatGPT ve Yapay Zekanın Geleceği

Yapay zekanın insanlığa sağlayabileceği kolaylıklar bağlamında ChatGPT oldukça iyi örnekler sunmaktadır. Geçmişe oranla chatbot uygulamaları ve genel olarak yapay zeka konularında önemli derecede yol alındığını söyleyebiliriz. İleride de eğer gelişmeler olumlu şekilde devam ederse yapay zeka ve ChatGPT (ve benzer uygulamalar) birçok alanda işlerimizi kolaylaştırma açısından iyi fırsatlar sunabilir. Fakat her ne kadar ortada bir potansiyel olsa da bu alanda geleceğin tam olarak neler getireceğini ancak zamanı geldiğinde öğrenebiliriz.

Yapay zekanın ilerlemesiyle beraber 2022 yılında OpenAI tarafından kullanıcılara sunulan bir chatbot olan ChatGPT uygulaması kullanıcıların pek çok sorusuna cevaplar verebilir, yazılar yazabilir ve kodlama konularında yardım sağlayabilir. Her ne kadar yapay zeka hakkında bazı şüpheler olsa da, ChatGPT bu teknolojinin ne kadar geliştiğini gözler önüne sermektedir. Bakalım gelecekte yapay zeka teknolojisi ile beraber hayatlarımıza daha neler girecek…

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?