Cross(Çapraz) Platform Mobil Uygulama Nedir?

  • Emir Eskici
  • 11 Nov 2022
Cross(Çapraz) Platform Mobil Uygulama Nedir?

Öncelikle Cross Platform Nedir?

Cross(çapraz) platform, tek bir platform için geliştirilen uygulamanın diğer platformlara uyarlanmasıdır. (Örnek olarak Windows için geliştirilen bir uygulamanın aynı zamanda macOS işletim sisteminde çalışması)
Daha iyi anlamamız için ufak bir örnekten sonra konumuza devam edelim…

Cross(Çapraz) Platform Mobil Uygulama Nedir?

Yukarıda ki başlıkta açıkladığım gibi birden fazla mobil işletim sisteminde çalışabilen mobil uygulamaların tamamına çapraz(cross) platform mobil uygulama denir. Geliştirilen bu uygulamalar hem Android hemde İOS gibi diğer mobil işletim sistemleriyle uyumlu şekilde çalışabilirler. Bu uygulamaların dışında Native(Yerel) mobil uygulamalarda vardır peki bu uygulamalar nedir?
Gelin alt başlıkta açıklayalım.

Native(Yerel) Mobil Uygulama Nedir?

Native(yerel) mobil uygulama, cross(çapraz) platform’un tam tersi olarak düşünebiliriz. İstenilen hedef işletim sistemine özel olarak olarak geliştirilen bu uygulamalar o işletim sisteminin programlama dili kullanılarak sadece hedef sistemde çalışması için geliştirilen uygulamalardır.

Description

Cross(Çapraz) Platform Mobil Uygulama ile Native(Yerel) Uygulamaların Farkları Nelerdir?

Cross Platform uygulamalarla düşük bütçeyle daha fazla kitleye ulaşabilirken native mobil uygulamalarla sadece hedeflenen kitleye hitap edebilirsiniz ve bütçenizi arttırırsınız. Bu sebepten dolayı native uygulamalarda daha fazla zaman ve bütçe gerekirken cross platform uygulamarda harcamanız gereken bütçe ve zamanınız büyük oranda azalır.

Cross Platform Mobil Uygulamaların Bize Sağladığı Avantajları Nelerdir?

Zamandan Kazanma

Uygulamanız sadece bir yerden iki ayrı platforma yayınlanır buda demek oluyor ki tek bir kod yapısına sahipsiniz. Cross platform uygulamar çift platform imkanı sunduğu için kısa bir süre içinde farklı işletim sistemlerindeki kullanıcılara erişmenizi ve pazara daha hızlı giriş yapmanızı sağlar.

Güncelleme Kolaylığı

Sadece tek bir kod yapısından bahsetmiştik, her platform için ayrı ayrı güncelleme veya değişiklik yapmak yerine tek bir yerden istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

Yüksek Bütçe Geliri

İki platformda da faaliyet gösteren uygulamanız daha fazla insanın kullanımına sunulacak ve daha fazla maddi gelir getirecektir. Aynı zamanda iki platform için iki farklı geliştirme ekibi çalışması gerekirken cross platform uygulamar için tek bir ekip yeterli olacaktır.


Cross Platform Mobil Uygulamalar İçin Kullanılan Diller(Araçlar) Nelerdir?

Description

React Native

React Native , Meta Platforms, Inc. tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir UI yazılım çerçevesidir. Cross Platform uygulamar geliştirmek için kullanılır.

Description

Flutter

Google tarafından geliştirilen ve son zamanlarda oldukça üzerine düşülen Flutter, açık kaynaklı bir UI yazılım geliştirme kitidir. Android, iOS, Windows, Mac, Linux ve web için uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor.

Description

Unity3D

Unity, öncelikli olarak bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için video oyunları ve simülasyonları geliştirmek için kullanılan ve Unity Technologies tarafından geliştirilen çapraz platform bir oyun motorudur.

Description

Xamarin

iOS’u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft’un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. . NET ile iOS, Android ve Windows için modern ve performanslı uygulamalar oluşturmaya yönelik açık kaynak bir platformdur.

Diğer Bloglar’da görüşmek üzere…

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?