Cloudflare Nedir ? Cloudflare Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

  • Emir Eskici
  • 13 Dec 2022
Cloudflare Nedir ? Cloudflare Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

İnternet sitesinin yönetimi dışarıdan gördüğümüz kadar basit değildir. Ziyaretçi sayısını artırmak, siteye karşı saldırılara engel olmak ve sitenin hızını korumak gibi birçok yönetim şekli vardır. Bu yönetim sırasında site sahipleri işlerini kolaylaştırmak adına bazı hizmetler kullanmaktadır. Cloudflare hizmeti de popüler ve yardımcı olan hizmetler arasında yer almaktadır. Gelin birlikte Cloudflare nedir onu inceleyelim.

Cloudflare Nedir?

Kendinize ait bir internet sitesine ziyaretçiler giriş yaptığında, sayfanın hızlı bir şekilde açılması önem taşımaktadır. Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi site sahibinin de sitesinin yüksek performansa sahip olması ve ziyaretçilerin siteden memnun bir şekilde ayrılması gibi beklentileri vardır. Cloudflare tam da bu konuda site sahiplerine ve ziyaretçilere avantaj sağlamaktadır.

İnternet sitelerinin %75’inden fazlasına hizmet veren Cloudflare, ABD merkezli bir şirkettir. Hizmet, kullanıcılarının performans ölçümlerini iyileştirmelerine ve sayfalarını hızlı bir şekilde sunmalarına olanak sağlamaktadır. Cloudflare’ın hizmet verdiği alanlar; sunucu, içerik dağıtım alanı, alan adı sistemi (DNS), DDoS saldırılarına karşı koruma ve internet güvenliğidir.

Cloudflare, hız özelliğini cache özelliği sayesinde kazanmaktadır. Cache özelliği, sitelerin %30 oranında daha hızlı hale gelmesini sağlamaktadır. Bunun yanında Cloudflare çoklu veri merkezlerini kullanarak site performansını iyileştirir ve bu da siteyi daha hızlı yapar. VPN gibi çalışan Cloudflare, site ziyaretçilerini en yakın sunucuya yönlendirir ve internet sitenize erişim sağlar. Veri merkezinin yakın olması ise kullanıcıların internet sitenizi daha hızlı yüklemesini sağlamaktadır.

Cloudflare Hizmetinin Avantajları Nelerdir?

Güvenlik

Description

Cloudflare’de güvenlik de diğer en önemli avantajlardan biridir. Bot saldırıları, DDoS saldırıları, veri ihlalleri gibi birçok tehdidi otomatik olarak engelleyen bir Cloudflare hizmeti vardır. Bu yüksek güvenlik sistemi aynı zamanda site arızaları ve kesintilerini de önemli ölçüde azaltacaktır.

Bunun yanında Cloudflare’de özelleştirilmiş bulut tabanlı güvenlik duvarı vardır. Bu güvenlik duvarı sayesinde spam yorumlar da engellenecektir. Bu özellikleri sayesinde bant genişliğiniz ve sunucu kaynaklarınız boşa harcanmamış olacaktır.

Optimizer

Description

Sayfaların hızlı yüklenmesini sağlamanın en önemli yöntemlerinden biri de siteyi düzenli olarak optimize etmektir. Cloudflare Optimizer hizmeti, ağ bağlantınızı en aza indirip internet sitenizi optimize eder. Bu sayede optimize edilmiş bir ağ bağlantısına da sahip oluyorsunuz.

Hız

Description

CDN hizmeti sayesinde kişiler, düşük hızdaki siteler yerine sizin sitenizi ziyaret etmiş oluyor. Bu da rakip sitelere karşı size avantaj sağlamış oluyor.

İnternet sitenizin belirli alanlarının birden fazla yerinde Cloudflare sunucularının önbellek işlemini gerçekleştirmeniz önemlidir. Çünkü bu işlem sonrasında ziyaretçiler sitenize erişim sağlamak istediğinde, Cloudflare en yakın önbellek alanından isteğinizi gerçekleştirir. Bu işlem sonucunda siteniz, ziyaretçinizin tarayıcısında öncekine göre daha hızlı yüklenmiş olacaktır.

Cloudflare hızına katkı sağlayan bir diğer özellik ise dosya boyutu küçültmedir. İnternet sayfasında yorum, boşluk, blok sınırlayıcı ve yeni satır karakterleri gibi karakterlere ihtiyaç yoktur. Cloudflare; JavaScript, HTML ve CSS dosya küçültme türlerini kullanarak sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır.

Analiz

Description

Cloudflare trafik kayıtlarını da tutmaktadır. Bu hizmetten yararlanmak için Cloudflare Analytics’i kullanabilirsiniz. Cloudflare Analytics sayesinde sitenizin trafiğini kontrol etme, arama botu dışındaki yararlı ziyaretçileri analiz etme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Cloudflare Hizmetinin Dezavantajları Nelerdir ?

Description

Yüksek Seviye Olmayan Güvenlik

Her hizmette olduğu gibi Cloudflare’de de belli ölçüde dezavantajlar yer almaktadır. İlk dezavantaj güvenlik konusundadır. Cloudflare’in güvenlik sistemi, yüksek seviyede siber saldırılara ya da uzman saldırganlara karşı yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle değerli verilere sahip olan sitelerin güvenlik için ek hizmetlere ihtiyaçları olabilir.

Description

Yüksek Fiyat

Diğer bir dezavantaj ise paketlerin ücretlerinin yüksek olmasıyla ilgilidir. Cloudflare’in tam donanımlı hizmetlerinden yararlanmak isteyen siteler ücretli paketleri tercih etmek istediklerinde yüksek fiyatlarla karşılaşmış olacaklar. Bu da düşük bütçeli internet sitelerini zorlayacaktır.

Description

DNS

Cloudflare DNS sağlayıcılarında da yaşayacağınız bazı sorunlar mevcuttur. Örneğin DNS sağlayıcı problemlerinden dolayı siteniz erişime kapanabiliyor. Bu durumda da Cloudflare düzelene kadar siteniz kapalı kalmaya devam edebiliyor.

Cloudflare Hizmetinin Özellikleri Nelerdir ?

Cloudflare; haber sitesi, medya sitesi, internet sayfası, kurumsal siteler ve e-ticaret siteleri gibi birçok kategoriyi içinde barındırmaktadır. Bu kategorilerden birine ya da birkaçına sahip olan siteler Cloudflare hizmetinden yararlanabilir. Çünkü Cloudflare, yoğun trafikli internet sayfalarında trafiğin siteyi çöktürmesine engel olacak bir yapı sağlamaktadır.

Bunun yanında arama motorları üzerinde SEO çalışmaları gerçekleştirirken de Cloudflare işe yaramaktadır. Cloudflare içerisindeki çeşitli yöntemler sayesinde siber saldırıların önüne geçecek bir sisteme de sahiptir. Bu sistem sayesinde trafiği yoğun olan sitelerin verilerini ve ziyaretçilerin bilgilerini koruyarak yüksek bir güvenlik elde etmektedir.

Mobil optimizasyon özelliği olan Cloudflare, sanallaştırılmış görüntüler ile kullanıcı tarayıcısının türünü algılayıp performansını optimize eder. Küresel yük dengeleme özelliği sayesinde Cloudflare, site ziyaretçilerinin kendilerine en yakın sunuculardan içerik almasını sağlamaktadır.

Trafiği en hızlı ağ yolları aracılığıyla yönlendirmek için akıllı yönlendirme algoritmasını kullanmak da Cloudflare’in özellikleri arasındadır. Cloudflare Bypass özelliği sayesinde de sitenize erişen kişilerin gerçek IP adreslerine ulaşmanızı sağlar.

Cloudflare Hizmetinin Ücretsiz Özellikleri Nelerdir ?

Cloudflare’in ücretsiz versiyonunda DNS hizmeti yer almaktadır. DNS, alan adlarını IP adresine çevirmektedir. Cloudflare de DNS kayıt yönetiminde DNS barındırır. Bu sayede Cloudflare kayıtları hızlı bir şekilde işler. İçerik Dağıtım Alanı (CDN) da Cloudflare’in ücretsiz hizmetinde yer almaktadır. CDN, internet sitenizi önbelleğe alan, sitenizin coğrafi konumundaki en yakın sunucu üzerinden hizmet veren ve sitenin hızını artıran bir hizmettir.

Cloudflare, alan adına SSL’yi de ücretsiz bir şekilde sağlamaktadır. Güvenlik duvarı da Cloudflare’in ücretsiz hizmetinde bulunmaktadır. Cloudflare güvenlik duvarı; URI, IP adresi, bot, ana bilgisayar adı ve daha birçoğunu kullanarak trafiği engellemeye çalışır.

Cloudflare’in sınırlı sayıda olmak üzere sayfa kuralları da ücretsiz versiyonda vardır. Sayfa kuralları; HTTPS yeniden yazma, yönlendirme gibi işlevleri sağlamaktadır. Cloudflare’in bazı uygulamaları da ücretsiz sürümde yer almaktadır. Bu uygulamalar da kendi içlerinde birçok işlev barındırır.

Description

Cloudflare Paketleri Nelerdir ?

Ücretsiz Paket

Cloudflare’in ücretsiz paketinde, bir önceki başlığımızda da bahsettiğimiz gibi site performansını artırma, trafiği engelleme ve site hızını yükseltme mevcuttur. Bunun yanı sıra siber saldırılar konusunda güvenlik sağlama ve SSL sertifikası sayesinde ziyaretçi bilgilerini saklama imkanları yer almaktadır.

Pro Paket

Cloudflare’in Pro paketi, ücretsiz paketteki bütün özelliklere ek olarak firewall uygulamasına detaylı olarak yer vermektedir. Pro paketiyle site güvenliğini daha çok artırıp SSL desteğinden de otomatik olarak faydalanma şansınız olacaktır. Ayrıca anlık site analizi yapan Cloudflare uygulaması da Pro paketin içinde yer alıyor.

Business Paket

Cloudflare’in Business paketinde ise diğer paketlerdeki özelliklerin yanı sıra %100 uptime garantisi sunuyor. Yani internet sitenizin her zaman maksimum performans sergilemesini sağlıyor. Ayrıca bu pakette düzenlenmiş hata sayfaları ve DDoS saldırıları için güvenlik tedbirleri yer alıyor.

Enterprise Paket

Enterprise paketi, Cloudflare’in en geniş kapsamlı paketidir. Bu paket, diğer paketlerdeki bütün özelliklere sahiptir. Diğer paketlerdeki özelliklere ek olarak çözüm mühendis desteği, çoklu kullanıcı erişimi ve bireysel SSL sertifikası kullanmanıza olanak tanımaktadır. Ayrıca internet sitenizin bütün cihazlara uyumlu hale gelmesini sağlayan hizmetleri de mevcuttur.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?