Bulut Sunucuların Geleceği: Yapay zeka, Nesnelerin interneti ve Daha Fazlası

  • Alara Türkü
  • 09 May 2023
Bulut Sunucuların Geleceği: Yapay zeka, Nesnelerin interneti ve Daha Fazlası

Bulut sunucu inovasyon süreci yapay zeka aracılığıyla yükseliyor. Yapay zeka, Bulut teknolojilerine otomasyon sağlarken, bilgisayar ve ağ kaynaklarının kullanımını da optimize etmeyi sağlar. Yapay zeka ve bulut sistemleri; bilgisayarları, insanlar gibi öğrenmeye ve tepki vermeye teşvik eder. Böylece daha fazla insana benzer olma yolunda ilerliyor. Yapay zeka, eğilimleri belirlemek ve kararlar almak için geçmiş verilerden faydalanıyor.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Bu süreçlerde ise bulut teknolojisinden çok fazla faydalanıyor. Yapay zeka, süreç otomasyonu aracılığı ile insan hatalarını azaltarak işletmelerin karar verme süreçlerini geliştiriyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde, bulut sunucuların geleceği geçmiş 100 yılda yaşanandan daha fazla dijital devrime tanıklık edecek gibi görünüyor.

Yapay Zeka Bulut Bilişim ile Nasıl Bir Gelişim İçindedir?

Yapay zekanın, nesnelerin interneti gibi devrim yaratan teknolojilerin ortaya çıkışı dikkate alındığında çağımızın temelini oluşturan bulut bilişimi etkilemesi kaçınılmazdır. Diğer bir yandan bulut sistemleri, iş dünyasında yüksek miktardaki verileri incelemede insanlığa ve yapay zekaya ciddi yararlar sağlayacak. Yapay zekanın bulutla gelişimi, bulut sunucularda saklanan verilerin daha kısa sürede yönetilebilmesi anlamına gelecek.

Yapay zekanın bulut bilişim ile gelişim sürecine en önemli örnek ise, bulut altyapısıyla hizmet veren ERP programlarıdır. ERP’lerde kullanılan raporlamalar artık yapay zeka destekli hizmet veriyor. Bu durum da yapay zekanın bulut bilişime değer katmasını sağlıyor.

Yapay Zeka, Bulut Bilişim ile Nasıl Çalışır?

Yapay zeka, bulut bilişim işe çalışırken birçok bileşeni bir araya getiriyor. Her biri farklı bir yapılanmanın parçası olan bu bileşenler yapay zekanın bulut bilişim ile çalışmasını destekliyor. Yapay zekanın bulut bilişim ile çalışma süreci şu şekilde sıralanabilir.

Yapay Zeka ve Hizmet Altyapısı

Bulut altyapısı, müşteriler tarafından sıklıkla kullanılır. Müşteriler, hizmeti kullanım sıklıklarına ve özelleştirilebilir bir plana bağlı olmasına göre ödemeler yapar. Eğer bir bulut altyapısı yapay zeka ile destekleniyorsa, müşteriler daha düşük risklerle yapay zekadan faydalanabilir. Yapay zeka destekli bulut platformları ile yapılan denemeler, işletmelerin gelişiminde büyük bir rol üstleniyor.

Yapay Zeka ve Hizmet Yazılımı

Bulut hizmet yazılımları, bilgisayara herhangi bir program indirmeden kullanılabilir. Bu sayede bulut sağlayıcılar ve kullanıcılar yönetim ve bakımdan sorumlu olmaz. Bulut hizmet yazılımlarına internet aracılığı ve abonelik yöntemi ile erişmek de oldukça kolaydır. Bulut hizmet yazılım sağlayıcıları, yönetim sürecinden ve bakımdan sorumlu olmaz. Dolayısı ile üstün ürünler ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunma konusunda gelişmişlerdir.

Yapay Zeka ve Bulut Hizmet Platformu

Bulut hizmet platformları, basit ve sürekli güncel olan alanlardır. Web siteleri ve mobil uygulama tasarımları yapılması için hizmet verirler. Ancak, yapay zekanın popülerleşmesi ile birlikte bulut hizmet platformları videolardaki nesneleri tespit eder. Günümüzde yapay zeka sayesinde bir konuşmayı metin haline getirmek mümkündür.

Yapay Zeka ve Bulut Bilişime Ait Ortak Trendler

Yapay zeka ve bulut bilişim birleştiğinde hayal gücünün sınırlarını zorlarlar. Bu iki teknoloji her geçen gün çok daha fazla öne çıkıyor. Bunun en önemli sebebi de bulut bilişiminde yapay zekanın rolüdür.

Yapay Zekanın Destek Olduğu Hizmet Platformları

Firmalar, bulut altyapısı içeren yapay zeka hizmet platformu kullanabilir. Bunun için büyük yatırımlar yapmaya gerek kalmaz. Firmalar daha az riske girerek çeşitli iş geliştirmeleri yapabilir.

Yapay Zeka Chatbot

Yapay zeka chatbotları, doğal dili işler ve insan gibi konuşabilen programlar oluşturur. Bulut bilişim kullanan chatbotlar, bulut tabanlı platformlarda yüksek miktarda veri depolar. Bu sayede öğrenmeleri ve gelişmeleri sağlanır.

İş Zekası

Hedef kitlenin davranışları hakkında tam bir görüş elde etmesi için İş zekası hizmetlerinden yararlanılır. İş zekası, veri madenciliğinden süreç analizine, performans kıyaslamasından açıklayıcı analitiğe kadar oldukça kapsamlıdır. İş zekası birçok sektörde oldukça önemli bir rol oynar.

Bilişsel Bulut

Bilişsel bulut karmaşık ortamlarda insan beyni süreçlerini belirsiz çözümlerle simüle eder. Makine öğrenimi, doğal dilin işlenmesi ve insan ve bilgisayar etkileşimi teknolojileri bilişsel bulutun en önemli parçalarıdır. Bilişsel bulut, yapay zeka ve işlemeye dayalı hizmetlere dayanır.

Nesnelerin İnterneti

Bulut IoT, yani nesnelerin cihazlarını ve uygulamalarını birbirine bağlayan çok büyük bir ağ sağlar. Nesnelerin internetine güç verir. Sunucular ve IoT’un oluşturduğu verilerin depolanması ile işlenmesi, bulut teknolojisi aracılığı ile yapılır. Buna en iyi örnek Amazon’un IoT platformudur.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?