Bulut Bilişim Nedir ve Avantajları Nelerdir?

  • Sena Sonat
  • 28 Jun 2021
Bulut Bilişim Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Bulut bilişim bütün uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda depolanması, internete erişimi olan bilgisayar ve diğer cihazlar aracılığıyla bu verilere ulaşmasını sağlayan hizmet türüne verilen addır. Bu hizmetler, veri depolama, sunucular, veritabanları, ağ iletişimi ve yazılım gibi araçları ve uygulamaları içerir. Bu, son kullanıcıların yazılım ve uygulamalara nerede olurlarsa olsunlar erişebilecekleri anlamına gelir. Kullanıcılar için "bulut", web tabanlı uygulamalara, veri depolamaya, işleme ve diğer bilgi işlem kaynaklarına her zaman açık bağlantı anlamına gelir. Çoğu kişi, kişisel veya iş verilerini internetteki uzak veya özel bir alandan depolamak ve bunlara erişmek için bulut bilişimi kullanır. Bulut hizmeti sağlayıcıları, müşterilerine isteğe bağlı bilgi işlem kaynakları sağlamak için ihtiyaç duyulan bilgisayar, ağ donanımı ve yazılımı da dahil olmak üzere BT alt yapısına sahip olurlar ve bakımını yaparlar. Bulut bilişimin temel avantajı, kullanıcıları bilgi işlem ve veri depolama gibi altyapı temellerinden eksiksiz uygulamalara kadar uzanan temel kaynakları doğrudan yönetmekten ve korumaktan kurtarmasıdır.

Bulut bilgi işlem hizmetleri, hiper ölçekli genel veri merkezleri aracılığıyla, şirket içi özel sektöre ait veri merkezlerinde veya barındırılan veya yönetilen ortamlarda kullanılabilir. Birçok kuruluş, çoklu bulut veya hibrit bulut yaklaşımını benimseyerek üçünün bir kombinasyonunu kullanır. Bulut bilişim, maliyet tasarrufu, artan üretkenlik, hız ve verimlilik, performans ve güvenlik gibi çeşitli nedenlerle insanlar ve işletmeler için popüler bir seçenektir. Giderek daha fazla şirket, veritabanlarına, yazılımlara ve donanıma büyük yatırım yapmak yerine, gerekli bilgi işlem gücüne bağlı olarak yazılım veya geliştirme çözümlerine İnternet üzerinden erişmeyi ve yalnızca gerçekte kullanılan kadar ödeme yapmayı tercih ediyor.

Bulut Bilişim Sistemleri Nelerdir?

Bulut bilişim sistemleri üç ana başlığa ayrılır. Hizmet olarak yazılım (SaaS), hizmet olarak altyapı (IaaS) ve hizmet olarak platform (PaaS) şeklindedir.

  1. Hizmet olarak yazılım (SaaS) bulut sağlayıcısının müşterinin uygulamalarını kendi yerinde barındırdığı bir yazılım teslim modelidir. Bir şirket tüm teknoloji yığınının yönetimini dışarıdan temin eder ve uygulamaya sadece internet üzerinden erişir. Müşteri, kendi bilgisayar altyapısı için ödeme yapmak ve onu beklemek zorunda kalmak yerine, hizmete abone olur ve hizmetlerin kullanım şekline göre ödeme yapar. Birçok şirket SaaS'ı en son teknolojileri kullanmalarına ve hızlı bir şekilde çalışır duruma getirmelerine izin verdiği için tercih eder. Buluttan otomatik güncellemeler, dahili kaynakları rahatlatır. Müşteriler, hizmetleri ölçeklendirebilir. Bu hizmetleri, gerekli iş yüküne uyarlayabilir ve diledikleri veya ihtiyaç duydukları şekilde hizmetler yada işlevler ekleyebilir.
  2. Hizmet olarak altyapı (IaaS) bulut bilişim sisteminin temel modelidir. İsteğe bağlı bir hizmetin parçası olarak IP tabanlı bağlantı yoluyla işletim sistemlerinden sunuculara ve depolamaya kadar her şeyi sunmaya yönelik bir yöntemi içerir. Müşteriler, yazılım veya sunucu satın alma ihtiyacından kurtulabilir ve bunun yerine bu kaynakları dış kaynaklı, isteğe bağlı bir hizmette tedarik edebilir. Başlıca faydası, bulut sağlayıcısının, abonelerinin iş yüklerini bulutta çalıştırabilmeleri için bilgi işlem, depolama ve ağ kapasitesi sağlayan altyapı bileşenlerini barındırmasıdır.
  3. Hizmet olarak platform (PaaS) modelinde, müşteri veri ve uygulamayı yönetirken, hizmet sağlayıcı teknoloji yığınının diğer tüm parçalarına sahip olup bakımını yapar. Bu kurulum, arka uç altyapısını üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcıya yönetirken uygulama geliştirmeye odaklanmak isteyen kod geliştiriciler için idealdir. İnternet gibi yenilikçi teknolojiler dahil olmak üzere uygulamalarına yeni işlevleri entegre etmek için kullanabilecekleri kullanıma hazır programlama bileşenleri için gerekli çözümleri sağlar. Bu aynı zamanda büyük veri analizi, içerik yönetimi, veritabanı yönetimi, sistem yönetimi ve güvenlik dahil olmak üzere analistler, son kullanıcılar ve profesyonel BT yöneticileri için çözümler içerir.

Bulut Bilişim Avantajları

Tüm sektörlerdeki şirketleri buluta geçmeye iten çeşitli neden ve eğilimler vardır. Çoğu şirket için, mevcut işin yapılma şekli, büyüme yeteneği, rekabetçi bir platform veya esneklik sağlamayabilir. Dijital pazarın büyümesiyle birlikte, veri merkezi depolama maliyetleri ve karmaşıklığı yeni boyutlara taşındı. Bu boyut, BT altyapısında yeni beceriler ve analiz araçlarını gerekli hale getiren bir veri patlamasını da beraberinde getirir. Modern bulut çözümleri, şirketlerin dijital çağın zorluklarını aşmasına yardımcı olur. Şirketler, BT altyapılarını yönetmek için zaman ve para harcamak yerine, daha karmaşık bir pazara hızla yanıt vermek için bulutu kullanabilir. Bulut Bilişim sanal ortamdan verilerimize hızlıca ulaşabilme imkanını sağlar. Hard-disk lerinizin sınırlı kapasitesiyle uğraşmak yerine daha fazla depolama imkanı sunar. Sermaye altyapısını azaltarak maliyet tasarrufu ve lisans maliyetlerinden tasarruf yapabilir ve hızlı veri transferine olanak sağlar.

Maliyet Avantajı: Bulutta olduğunuzda, şirketinizin verilerine kolay erişim, proje başlangıçlarında zamandan ve paradan tasarruf sağlayacaktır. Ve ne ihtiyaç duydukları ne de istemedikleri özellikler için ödeme yapacaklarından endişe edenler için, çoğu bulut bilişim hizmeti, kullandıkça öder. Bu, bulutun sunduğu şeylerden yararlanmazsanız, en azından kazanacağınız anlamına gelir. Kullandıkça öde sistemi, paydaşlarınıza ve müşterilerinize hizmet vermek için gereken veri depolama alanı için de geçerlidir; bu, tam olarak ihtiyacınız olan kadar alana sahip olacağınız ve kullanmadığınız herhangi bir alan için ücret ödemeyeceğiniz anlamına gelir.

Güvenlik: Buluta geçerek artık BT güvenlik ortamınızın maliyetleri ve yönetimi konusunda endişelenmenize gerek olmaz. Güvenliğin anahtarı, ağlar üzerinden iletilen ve veri tabanlarında depolanan verilerin şifrelenmesi ile başlar. BT güvenliği alanında çok fazla deneyime sahip bulut sağlayıcıları, sizi olası tehditlere karşı korumak ve aynı zamanda BT altyapısının uyumluluğunu sağlamak için sizin için en son güvenlik teknolojilerine yatırım yapar. Ek bir güvenlik önlemi olarak, çoğu bulut tabanlı hizmette, kullanıcıya göre farklı güvenlik ayarları yapılabilir.

Esneklik: Mevcut BT çözümleriniz sizi bilgisayar ve veri depolama sorunlarına çok fazla odaklanmaya zorluyorsa, iş hedeflerine ulaşmaya ve müşterileri tatmin etmeye konsantre olamayabilirsiniz. Öte yandan, tüm BT barındırma ve altyapısıyla ilgilenmek için bir dış kuruluşa güvenerek, işinizdeki kârlılığa odaklanacak daha fazla zamanınız olur. BT alt yapısında karmaşık ve pahalı bir güncelleme yerine bulut tabanlı bir hizmet sağlayıcısı sayesinde bu talebi anında karşılayabilirsiniz. Bu gelişmiş özgürlük ve esneklik, kuruluşunuzun genel verimliliğinde önemli bir fark yaratabilir.

Mobilite: Bulut bilişim, akıllı telefonlar ve cihazlar aracılığıyla kurumsal verilere mobil erişim sağlar. Yoğun programları olan veya şirket ofisinden çok uzakta yaşayan personel, müşteriler ve iş arkadaşlarıyla anında güncel kalmak için bu özellik kullanılabilir. Bulut aracılığıyla, daha iyi iş-yaşam dengesi için seyahat eden satış personeline, serbest çalışanlara veya uzaktaki çalışanlara kolayca erişilebilir bilgiler sunabilirsiniz. Bu nedenle, öncelikli olarak çalışan memnuniyetini ön planda tutan kuruluşların bulut kullanımına geçmeleri giderek artmaktadır.

Sürdürülebilirlik: Bulutta barındırma daha çevre dostudur ve daha az karbon ayak izi sağlar. Bulut altyapıları çevresel proaktifliği destekler, fiziksel ürünler ve donanımlar yerine sanal hizmetlere güç sağlar, kağıt israfını azaltır ve enerji verimliliğini artırır.

Artan İşbirliği: İşletmenizin iki veya daha fazla çalışanı varsa, işbirliğini birinci öncelik haline getirmelisiniz. Bulut bilişim, işbirliğini basit bir süreç haline getirir. Ekip üyeleri, bulut tabanlı bir platformda bilgileri kolayca ve güvenli bir şekilde görüntüleyebilir ve paylaşabilir.

Bulut tabanlı hizmetler, doğal afetlerden elektrik kesintilerine kadar her türlü acil durum senaryosu için hızlı veri kurtarma sağlar. 

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?