Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 22 Jan 2023
Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir ?

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir ?

Günümüz teknolojisinde ki mevcut cihazlarda kullanıcılar her geçen gün daha fazla kişisel veri ve data saklamak istediği için barındırma kapasitesi büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bununla birlikte cihazların özellikleri, kapasiteleri gittikçe artıyor. Bilgisayar, notebook, netbook, ve taşınabilir akıllı cihazların teknoloji ve kapasitesinin artmasıyla orantılı olarak fiyatlar da yükseliyor. Tüm bu sorunlara çözüm olarak ortaya çıkan Bulut (Cloud) Teknolojisi, internet üzerinden, erişimde bulunulan yazılım uygulamaları, veri depolama hizmeti ve işlem kapasitesi olarak tanımlanmaktadır. En düşük kapasiteli cihazla bile istenilen yerden istenildiği zaman her tür bilgiye, kişisel veriye ulaşmayı sağlıyor. Tüm bu işlemler için, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştiriyor. Bulut teknolojisinin üç yapıtaşı ise SaaS (Software as a Service); yazılımı servis olarak sunma, PaaS (Platform as a Service); platform hizmeti ve IaaS’tır (Infrastructure as a Service); sunucu altyapı hizmetidir

Description

Bulut teknolojisi şirketler, üniversiteler vb. büyük kuruluşlar tarafından kurulur ve paylaşılır. Bu teknolojiyi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır. Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler. Tüm işlemeler ve depolamalar, bulut sistemi tarafından sağlanır. İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olunan cihaz ile her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir ?

Public Cloud (Genel Bulut) Nedir ?

Genel bulut, muhtemelen en yaygın olarak bilinen bulut bilişim seçeneğidir. Public cloud, tüm hizmetlerin ve destekleyici altyapının internet üzerinden saha dışında yönetildiği ve birden çok kullanıcı (veya kiracı) arasında paylaşıldığı yerdir.

Bireysel tüketici düzeyinde genel buluta en iyi örnek Netflix’tir. Kullanıcılar, hizmete bireysel bir hesap üzerinden abone olurlar, ancak aynı hizmetlere internet üzerinden platform üzerinden erişirler.

Genel bulut kullanmanın avantajı, artan verimlilik ve ardından paylaşılan kaynaklardan gelen maliyet etkinliğidir. Genel bulutlar, ölçek ekonomilerine dayandıkları için genellikle özel ve hibrit bulut çözümlerinden (ve ayrıca geleneksel yerinde bilgi işlemden) daha ucuzdur. Kullanıcıların kullanmadıkları hizmetler için ödeme yapmaları ve fiziksel altyapıyı yönetme ve sürdürme konusunda endişelenmeleri gerekmez.

Hybrid Cloud (Hibrit Bulut) Nedir ?

Hibrit bulut ortamı, hem özel hem de genel bulut öğelerini birleştirir. Bulutlar, bağımsız çalışmasına rağmen hibrit bir ortamda şifreli bir bağlantı üzerinden iletişim kurar ve verilerin ve uygulamaların taşınabilirliğine izin verir.

Bu, işletmelerin BT ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla esneklik sağlaması nedeniyle giderek daha popüler hale gelen bir bulut çözümüdür.

Private Cloud (Özel Bulut) Nedir ?

Özel bulutun, genel bulutun aksine birden çok kiracıya sahip olmak yerine sadece bir kiracısı vardır ve tüm veriler bir güvenlik duvarının arkasında korunur. Bu, daha fazla özelleştirme ve güvenlik ile bulutun çevikliğini isteyen birçok işletme için popüler bir seçimdir.

Özel bulutlar yerinde veya tesis dışında bulunabilir. En önemli özelliği, BT hizmetleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamasıdır. Özel bulutlar, güvenlik ve uyumluluk konusunda yüksek önceliğe sahip işletmeler için popüler bir seçenektir.

Description

Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir ?

Ulaşılabilirlik

Bulut bilgi işlem ve depolama ile internet bağlantınız olması koşuluyla dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir cihazdan dosyalarınıza erişebilirsiniz. Bu, uzaktan ve esnek çalışma için idealdir.

Maliyetleri Azaltmak

Bulut bilişim genellikle işletmeler için maliyetleri düşürmeye yardımcı olur. Bunun nedeni, donanım yatırımları gerektirmemesi, donanımı korumak için birine ihtiyacınız olmaması ve verileri bulutta depolamanın maliyetinin çok daha düşük olmasıdır

İşbirliği

Bulut bilişim platformları, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, çalışanların güvenli bir şekilde birlikte çalışmasına ve projeler üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanır

Verilerin Yedeklenmesi ve Kurtarılması

Her işletmenin verilerini yedeklemesi ve bir olağanüstü durum kurtarma planına sahip olması gerekir. Bulut depolama, acil bir durumda hızlı bir şekilde erişilebilen önemli dosyaların ikinci bir kopyasını saklayabilir.

Ölçeklenebilirlik

Bulut bilişim, BT altyapınızın kapasitesi hakkında endişelenmenize gerek kalmadan sınırsız depolama sunar. Pahalı, yer kaplayan sabit sunuculara büyük meblağlar harcamak yerine, sadece tek tıkla bulut depolama alanınızı ölçeklendirebilirsiniz.

Otomatik Güncellemelere Erişim

Yeni yazılımlar ve kurulumlar için bütçe ve zaman harcamak zorunda kalmadan en son uygulamalara hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?