Batch Processing Nedir ? Otomasyon Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 17 Jan 2023
Batch Processing Nedir ? Otomasyon Nedir ?

Batch Processing (Toplu İşleme) Nedir ?

Toplu işleme, bilgisayarların yüksek hacimli, tekrarlayan veri işlerini periyodik olarak tamamlamak için kullandıkları yöntemdir. Yedeklemeler, filtreleme ve sıralama gibi belirli veri işleme görevleri, ayrı veri işlemlerinde çalıştırmak için bilgi işlem açısından yoğun ve verimsiz olabilir. Bunun yerine, veri sistemleri, bu tür görevleri genellikle bilgi işlem kaynaklarının daha yaygın olarak kullanılabilir olduğu yoğun olmayan zamanlarda (gün sonunda veya gece gibi) toplu olarak işler. Örneğin, gün boyunca sipariş alan bir e-ticaret sistemini düşünün. Her siparişi gerçekleştiği gibi işlemek yerine, sistem her günün sonunda tüm siparişleri toplayabilir ve sipariş karşılama ekibiyle tek bir toplu işlem hâlinde paylaşabilir.

Toplu İşlemenin Geçmişi Nedir ?

Toplu işleme, nasıl çalıştığına dair teknik özelliklerin sürekli olarak gelişmesine rağmen bir asırdan daha eski bir yöntemdir. Toplu işlemenin ilk örneği, Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu için bilgi kaydetmek üzere bir elektronik tablonun kullanıldığı 1890 yılına kadar uzanır. Nüfus sayımı çalışanları, delikli kart olarak adlandırılan veri kartlarını işaretler ve bunları elektromekanik bir cihaz aracılığıyla toplu işlemler hâlinde işlerdi. 1960’larda, geliştiriciler bilgisayarların gün boyunca sırayla çalışması için manyetik bant üzerinde toplu işlem programları planlayabilirdi. Ana sistem geliştikçe ve daha güçlü ve verimli bir hâle geldikçe toplu işler de olağan hâle geldi. Modern kuruluşlar, rapor oluşturma, belge yazdırma veya gün sonunda bilgileri güncelleme gibi olağan iş süreçleri için yazılım tabanlı toplu işlem uygulamaları kullanır.

Batch Processing Neden Önemlidir ?

Description

Kuruluşlar, minimum insan etkileşimi gerektirdiğinden ve tekrarlayan görevlerin çalıştırılmasını daha verimli hâle getirdiği için toplu işleme kullanır. Bilgi işlem gücü kolayca kullanılabilir olduğunda, birlikte çalışılacak milyonlarca kayıttan oluşan toplu işler oluşturarak sistemlerinizin üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz. Modern toplu işleme aynı zamanda minimum insan denetimi veya yönetimi gerektirir. Bir sorun varsa sistem sorunu çözmek için ilgili ekibe otomatik olarak bildirir. Yöneticiler, toplu işleme yazılımının işini yapmasına güvenerek müdahale gerektirmeyen bir yaklaşım benimser. Bununla birlikte, toplu işlemenin daha fazla avantajından yararlanılır.

Toplu İşlemenin Otomatikleştirebileceği İşler Nelerdir ?

  • Envanter işleme
  • Bordro
  • Rapor oluşturma
  • Haftalık/aylık faturalandırma
  • Veri Dönüştürme
  • Abonelik Döngüleri
  • Tedarik Zincirinin Karşılanması

Toplu İşleme Sistemlerinin Kullanım Örnekleri ;

Tıbbi Araştırmalar

Büyük miktarda verinin veya büyük verilerin analizi, araştırma alanında ortak bir gerekliliktir. Hesaplamalı kimya, klinik modelleme, moleküler dinamik ve genomik dizilim testi ve analizi gibi veri analitiği uygulamalarında toplu işlemeyi uygulayabilirsiniz. Örneğin, bilim insanları, ilaç tasarımına başlamak ve belirli bir biyokimyasal sürecin rolünü daha iyi anlamak amacıyla daha iyi veriler yakalamak için toplu işlemeyi kullanırlar.

Yazılım Hizmeti

Hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulamaları sunan kuruluşlar, söz konusu ölçeklenebilirlik olduğunda genellikle sorunlarla karşılaşırlar. Toplu işlemeyi kullanarak, iş planlamasını otomatikleştirirken müşteri talebini ölçeklendirebilirsiniz. Yüksek hacimli işleme talebini ölçeklendirmek için container’lı uygulama ortamları oluşturmak, tamamlanması aylar hatta yıllar sürebilen bir projedir, ancak toplu işleme sistemleri aynı sonucu çok daha kısa bir zaman diliminde elde etmenize yardımcı olur.

Dijital Medya

Medya ve eğlence kuruluşları, yüksek çözünürlüklü video içeriği için dosyalar, grafikler ve görsel efektler gibi verileri otomatik olarak işlemek üzere yüksek oranda ölçeklenebilir toplu işleme sistemlerine ihtiyaç duyar. İçerik oluşturmayı hızlandırmak, medya paketlemesini dinamik olarak ölçeklendirmek ve medya iş yükünü otomatikleştirmek için toplu işlemeyi kullanabilirsiniz.

Finansal Hizmetler

Çevik finansal teknolojilerden eski işletmelere kadar finansal hizmet kuruluşları, risk yönetimi için yüksek performanslı bilgi işlem, gün sonu işlem gerçekleştirme ve dolandırıcılık gözetimi gibi alanlarda toplu işleme kullanmaktadır. İnsan hatasını en aza indirmek, hızı ve doğruluğu artırmak ve otomasyon ile maliyetleri azaltmak için toplu işleme kullanırlar.


Otomasyon Nedir ?

Hayatımızın bir vazgeçilmezi haline gelen otomasyonu her yerde görmek mümkün. Sadece üretim olarak düşünmek hata olur. Hastaneler, yaşadığımız evler ve eğitim kurumları mutlaka otomasyon ile iç içedir. İnsana ihtiyaç duymadan, üretim ve hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla robot, makine, sensör ve bilgisayarların aynı sisteme dahil edilerek otomatik ve kontrollü çalışan sisteme otomasyon denir.

Otomasyon neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır. İmalat, inşaat, elektrik – elektronik, sanayi, geri dönüşüm, tekstil başta gelen sektörlerdir. Tabii bunların yanı sıra akıllı ev teknolojileri hayatımıza dokunmaya devam etmektedir. Siz eve giderken klimanızı çalıştırabilir ve serin bir eve gidebilirsiniz ya da tüm gün açık kalan panjurlarınızı kapatabilirsiniz. Muhtemel yangınları, merkezi ısıtmayı, klimaları ve hırsız alarmlarını kontrol edebilmekteyiz. Öğrencilik döneminde ders seçimi sırasında herkese bezginlik veren üniversite öğrenci otomasyonu sistemleri. Ama düşünsenize ders seçmek için şehir dışına giderek, sıra beklediğinizi ne kadar uzun bir süreç değil mi ?

Description

İnsan hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra fabrikalar için sağladığı maliyet avantajlarını göz ardı edemeyiz. İlk aşamalarda otomasyon sistemi kurmak epey maliyetli olsa da zaman içerisinde kendi kendini karşılayacak seviyeye gelecektir. Hatalı üretim adedini azaltarak müşteri memnuniyetinin sağlanmasına yardımcı olur. Üretimde insan gücüne ağırlık veren firmaları hız ve zaman açısından geride bırakırlar ve rekabet güçleri artar. Üretimin artmasına olanak sağlarlar, kurulum taşıma yükleme gibi aşamalardan zaman tasarrufu sağlanmış olur. Faydalarını kısaca özetlemek gerekirse;

  • İnsan sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli durumlardan uzak tutması
  • Verimliliğin artması
  • Ürün kalitesinin artması
  • İmalat zamanının azalması
  • Manuel ve idari işlerin azalması

Otomasyon düzeyi işin paylaşım düzeylerine göre belirlenir. İnsan gücü otomasyondan daha yoğun olarak kullanılıyorsa yarı otomasyon, makine gücü insan gücünden daha yoğun olarak kullanılıyorsa tam otomasyon olduğunu söylemek mümkündür. Otomasyon küreselleşen dünyayı yakalamayı sağlar. Dünyayı bütün bir pazar olarak düşünürsek ayakta kalabilmek ve rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek için otomasyon sistemlerine geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu da hızlı ve ekonomik üretim, piyasada güçlü ve kalıcı olmak, kaliteli ürün ve hizmet sunmak demektir.

Otomasyon Çeşitleri Nelerdir ?

Bir metal fabrikasında çelik parçaların nasıl şekil aldığını hiç gördünüz mü? Belirlenen ölçülerde uzun çubuk halinde gelen çelikler kesme işlemine alınırlar. Elde edilen parçalar ısıtılır ve büyük makinelerde dövülerek şekil verilir. Otomasyon sisteminin olmadığı üretimde tüm bu işleri insan emeği ile gerçekleştiğini hayal edin. Her gün kilolarca ağırlıktaki parçaları kaldırdığınızı, ısıttığınızı ve tonluk baskı uygulayan makinelerde sıcak fırınların karşısında dövdüğünüzü. Oldukça zor ve tehlikeli bir işlem olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. Otomasyon sistemi ile bahsedilen işlem için robotlar devreye girerek planlı ve sistemli bir şekilde hareket ederler.

Otomasyon çeşitlerine geldiğimizde yaşantımızın her anında görmek mümkün:

  • Muhasebe Otomasyon Sistemi
  • Öğrenci Otomasyonu
  • Fabrika Otomasyonu
  • Ev Otomasyonu
  • Akıllı Bina Otomasyonu
  • Barkod Otomasyon Sistemi
  • Depo Otomasyon Sistemleri
  • Kütüphane Otomasyonu
  • Sağlık Uygulamaları
  • Endüstriyel Otomasyon Sistemleri

Bilimsel çalışmalarda, internet arama motorlarında, beyaz eşyalarda, iş yerinde kullandığınız yazıcı ve diğer cihazlarda, güvenlik uygulamalarında, cep telefonlarında, lojistikte, ATM, arabalar ve asansörler sıkça karşımıza çıkmakta ve kullanmaktayız.

Endüstriyel Otomasyon Nedir ?

Description

Fabrikalar veya endüstriyel çalışma sahalarında makineler ve insanlar arasında iş dağılımı endüstriyel otomasyondur. Emeğe daha az gereksinim duyulur. Yeniliğe ihtiyaç duyulan zamanlarda, uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkan endüstriyel otomasyonların amacı, 24 saat kesintisiz üretimi sağlamak ve personel maliyetlerini azaltmaktı. Ancak gelinen noktada verimlilik ve kalitede artmıştır.

Endüstriyel otomasyonun temel amacı, insanlardan kaynaklanan hataların azaltılması, ürün verimliliğinin artması ve üretimde hız kazanmak olarak düşünebilirsiniz. Bu yüzden sistemin sağladığı avantajlardan bahsedecek olursak :

Yüksek Oranda Üretkenlik

Tüm fabrikalar 3 vardiya olarak 7/24 çalışsalar bile istedikleri seri ve hatasız üretim seviyesine ulaşamazlar. İnsani ihtiyaçlar bitmeyecek ve molalar ile tam randıman sağlanamayacaktır. Endüstriyel otomasyonda ise üretim kesintisiz olarak devam edebilir. Endüstriyel sahalarda uçtan uca otomasyon ile hammaddeden üretime, paketlemeden depolamaya kadar insana ihtiyaç duyulmadan süreçler tamamlanabilir.

Yüksek Oranda Kalite

7/24 çalışabilir şekilde planlanan otomasyonlar matematiksel hesaplamalar ile donatıldıklarından dolayı girilen verilere uygun olarak üretimi gerçekleştirirler. Hata payına yer bırakmayacak şekilde ürün sürekliliği sağlayarak, aynı kalitede ürün sağlarlar.

Düşük Maliyet

İşverenler için tam avantaj sağlarken, işçileri maalesef üzmektedir. Otomasyon sistemleri ülkede işsizlik oranlarını etkilemektedir. İnsana olan ihtiyacı azaltmakta ve düşük maliyetler ile üretim devam edebilmektedir. Sürekli bakım gerektirmediklerinden dolayı arıza durumlarında firmanın bakım mühendisleri anında müdahale edebilirler.

Yüksek Oranda Esneklik

Üretimde yapacağınız her değişiklik için çalışanlarınıza eğitim vermeniz gerekebilir. Üç vardiya olarak çalışıyorsanız bunu en az 2 sefer tekrarlamalısınız. Otomasyona hakim, makineye kullanan bir kişinin alacağı eğitim ile istenilen tüm değişiklikler ve yenilikler gerçekleştirilebilir. Esnek bir şekilde teknolojiye adaptasyon sağlanabilir.

Otomasyonun en büyük dezavantajı doğrudan insanları etkilemesidir. Otomasyon sistemlerine geçiş yapan birçok firma maliyetleri düşürmek adına işçi çıkarımları yapabilmektedir. Bu da ülkede işsizlik oranlarının artmasına sebep olmaktadır.

Description

Bulut Otomasyon Nedir ?

Bulut otomasyonu, Cloud-Native, web tabanlı, Robotik Süreç Otomasyonu ve Yapay Zekâ (RPA + AI) yazılımı kullanan iş süreci otomasyonunu ifade eder. İnternet bağlantısı olan herkes için, herhangi bir cihazdan erişimi ve kullanımı kolay, kuruluş genelinde süreçleri ve iş akışlarını yürüten ve düzenleyen otomasyon yazılımı, yani hizmet olarak RPA, anlamına gelir.

Bulut otomasyonu, teknik olmayan ekipleri kendi başlarına otomatikleştirme konusunda güçlendiren sezgisel sürükle / bırak eylemleri ve görsel akış şemaları ile self servis otomasyon için tasarlanmıştır. Bulut RPA, kullanıcıların tarayıcılarından erişebildikleri, web tabanlı bir arayüz aracılığıyla herhangi bir işlemi otomatikleştirmelerini sağlar.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?