Altyapı İhtiyaçlarına Göre Bulut Çözümleri

  • Sena Sonat
  • 30 Jun 2021
Altyapı İhtiyaçlarına Göre Bulut Çözümleri

Tüm genel bulut bilişim hizmetleri, bir veri merkezinde barındırılan sunucular tarafından desteklenen aynı uzak altyapı kavramsal çerçevesi üzerine inşa edilir. Günümüzde bulut bilişim, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı bulut bilişim türüyle ana akım bir teknoloji haline geldi. Toplamda, bilişim iş yüklerinin yaklaşık yüzde 65'i önümüzdeki birkaç yıl içinde özel veri merkezlerinde barındırılmaya ve dahili altyapı ekipleri tarafından yönetilmeye başlanacak. Bulut altyapısı, bir bulut bilişim modelinin uygun şekilde uygulanması için gereken donanım ve yazılım bileşenlerini içerir. Aralarında çok fazla benzerlik olduğu için bulut bilişimi üç katmandan oluşan bir piramit olarak düşünmekte fayda var. Her katman, altındakinden daha özeldir, ancak aynı temel yapı üzerine inşa edilmiştir. Alt katmanlar çok daha geniştir ve çok yönlülüklerini, özelleştirilebilirliklerini ve geniş uygulama yelpazesini temsil eder; üst katmanlar ise belirli bir görev için özel olarak tasarlandıkları için daha dardır. Bulut çözümleri konusunda hizmet sağlayıcılar, hayal edebileceğiniz her türlü iş yükünü çalıştıracak çok çeşitli sanal makine seçenekleri sunar. Sanal makine ise her yönüyle işletmenizin benzersiz bilgi işlem - işletim sistemi, çekirdek sayısı, konum, bağlı depolama - gereksinimlerini karşılar. Bu, sürekli değişen bilgi işlem gereksinimlerinizi karşılamak için herhangi bir günde ihtiyaç duyduğunuz sanal makine örneklerinin sayısını ölçeklendirmeyi içerir.

Bulut Bilişim hizmet altyapı türleri

Bulut çözümleri altyapısı, bulut bilişimi etkinleştirmek için gereken donanım ve yazılım öğelerinin toplamıdır. Bilgi işlem gücü, ağ iletişimi ve depolamanın yanı sıra kullanıcıların sanallaştırılmış kaynaklarına erişmeleri için bir arabirim içerir. Sanal kaynaklar, sunucular, ağ anahtarları, bellek ve depolama kümeleri gibi bileşenlerle fiziksel bir alt yapıyı yansıtır.

1. Hizmet Olarak Altyapı (IaaS): Bulut bilişim piramidinin temeli olan IaaS, mevcut en kapsamlı ve esnek bulut altyapı türüdür. Esasen, internet üzerinden sağlanan ve yönetilen tamamen sanallaştırılmış bir bilgi işlem altyapısı sağlar. Bir IaaS sağlayıcısı, altyapının fiziksel ucunu yani sunucular, veri depolama alanını yönetir. IaaS sağlayıcısı veri merkezinde bulunur, ancak müşterilerin bu sanallaştırılmış kaynakları kendi özel ihtiyaçlarına göre tamamen özelleştirmesine olanak tanır. IaaS ile müşteri, işletim sistemleri, ara yazılımlar, uygulamalar, iş analitiği ve geliştirme araçları gibi şeyler de dahil olmak üzere kullanmaları gereken herhangi bir yazılımı satın alabilir, kurabilir, yapılandırabilir ve yönetebilir. Son derece ölçeklenebilir olan şirketler, yalnızca kullandıkları altyapı için ödeme yaparak, ek kapasite oluşturmak zorunda kalmadan bilgi işlem ihtiyaçlarını gerektiği gibi ölçeklendirmelerine olanak tanır. IaaS, kurum içi altyapı oluşturmanın sermaye masrafını ortadan kaldırır . Kendi ağlarını dahili olarak oluşturmak için gereken donanım ve yazılımı satın alacak kaynaklara sahip olmayan küçük şirketler ve yeni başlayanlar için harika bir seçenektir. Ayrıca bilgi işlem altyapısını yönetmenin günlük yükünü BT departmanlarının elinden alarak sorun giderme yerine temel iş faktörlerine odaklanmalarını sağlar.

2. Hizmet Olarak Platform (PaaS): PaaS, yazılım ve web tabanlı uygulamalar geliştiren herhangi bir şirket için son derece yararlıdır. Bulut altyapı piramidinin biraz yukarısında yer alan PaaS. IaaS, bulut aracılığıyla kullanılabilen tüm araçları sağlar ve ihtiyaçlarına uygun olanı oluşturma işini müşterilere bırakır. PaaS , salt altyapı yerine yazılım ürünlerini oluşturmak, test etmek, dağıtmak, yönetmek ve güncellemek için gereken çerçeveyi sağlar. IaaS ile aynı temel altyapıyı kullanır, ancak yazılım uygulamaları oluşturmak için gereken işletim sistemlerini, ara yazılımı, geliştirme araçlarını ve veritabanı yönetim sistemlerini de içerir. Müşteriler, PaaS'ı kullanarak, doğrudan satın almak zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları geliştirme araçlarına ihtiyaç duydukları anda erişebilirler.

3. Hizmet Olarak Yazılım (SaaS): SaaS uygulamaları, şirketlerin çok hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına ve operasyonları hızla ölçeklendirmesine olanak tanır. Çoğu insan için SaaS, bulut altyapısının en tanıdık biçimidir. Piramidin en üstünde yer alan SaaS, abonelik esasına göre internet üzerinden satın alınmaya ve kullanıma hazır, tam gelişmiş bir yazılım çözümüdür. Birçok SaaS uygulaması, indirme ve kurulum ihtiyacını ortadan kaldırarak doğrudan web tarayıcıları üzerinden çalışır. Bu, dahili BT ekipleri için yazılım yönetimi sorunlarını büyük ölçüde azaltır ve şirketlerin hibrit ve çoklu bulut dağıtımlarıyla operasyonlarını düzene koymalarına olanak tanır. İşletme hizmetlerini sunmak için kullanılan donanım ve yazılımı satın almaya veya dağıtmaya gerek yoktur.

4. Hizmet Olarak İşlev (FaaS): Genellikle sunucusuz bilgi işlem olarak bilinen FaaS, müşterilerin işlem kaynaklarını önceden tahsis etmek zorunda kalmadan duyarlı bir şekilde kod yürütmesine olanak tanır. Bulut sağlayıcısı, altyapıyı yöneterek müşterinin kesinlikle uygulama kodunu dağıtmaya odaklanmasını sağlar. İşlevler otomatik olarak ölçeklenir, bu da onları kaynak tüketimi açısından dalgalanan dinamik iş yükleri için mükemmel bir uyum haline getirir. Müşteriler yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yapar ve FaaS'ı "kullandıkça öde" bulut çözümlerinin en gerçek biçimi haline getirir. Bulut müşterisinin yalnızca uyumlu işlev kodunu yüklemesi ve yürütüldüğünde platforma kaynakların nasıl sağlanacağını söylemesi gerekir. İşlevin yeni örnekleri isteğe bağlı olarak ölçeklenebilir ve işlev beklemedeyken herhangi bir kaynak tüketmez.

İhtiyacınız olan bulut çözümleri


Bulut çözümleri, herkesin bir düğmeye dokunarak aynı güncellenmiş bilgiye erişmesini güvence altına aldığından, daha fazla uzaktan çalışma ve daha yüksek üretkenlik ve verimlilik için fırsatlar yaratır. İşletmeler, performans, çeviklik ve güvenlik üzerinde sunduğu etkinin farkına vararak buluta geçişin dönüştürücü doğasını benimsiyor. Kuruluşlar bulut teknolojilerine olan güvenlerini artırdıkça, BT ekipleri bulut uygulamalarını benimsemeye ve mevcut dijital varlıkları yeniden konumlandırmaya çalışıyor. Bugün çoğu kuruluşun resmi bir bulut stratejisi yok. Ancak önümüzdeki yıllarda kuruluşların birçoğu bir bulut stratejisine sahip olacağı öngörülür. Böyle bir plana sahip işletmeler, kaynakları ve maliyetleri optimize ederek bulut kullanımı konusunda daha tutarlı bir yaklaşıma sahip olurlar. bulut çözümleri özellikle kendi BT altyapılarını oluşturup yönetecek sermayeye sahip olmayan küçük işletmeler için uygun maliyetlidir. Daha yüksek verimlilik ve ölçek ekonomileri, uzun vadede cebinizde daha fazla para anlamına gelir. Bulut bilişim olmadan birçok şirket, finansal kaynak eksikliği nedeniyle yeni teknolojileri uygulayamayacaktı. Bulut bilişim, dijitalleşmeyi teşvik etmek için araçları kullanmayı kolay ve ekonomik hale getirir.

Basitleştirmek gerekirse, bir şirket tüm BT'sini ona çok daha iyi hakim olan bir ortağa bırakır. Bulut bilişim kaynakları, minimum yönetim çabası veya hizmet sağlayıcı etkileşimi ile hızlı bir şekilde tedarik edilebilir ve serbest bırakılabilir. Bu, bir kuruluşun daha fazla veya daha az sayıda sunucu, mağaza, uygulama veya hizmet kullanabileceği ve kullandıklarını, büyük bir çaba harcamadan, istediği zaman ihtiyaçlarını karşılamak için yapılandırabileceği anlamına gelir. Bulut bilişimin beş temel özelliği vardır. Bunlar isteğe bağlı self servis, geniş ağ erişimi, kaynak havuzu, hızlı esneklik ve ölçülü hizmettir. Ticari şirketler genellikle maksimum pazar erişimi ister. Hizmetlerinin erişilebilirliği ne kadar yüksek olursa, satış potansiyeli de o kadar büyük olur. Bulut bilişimin geniş ağ erişimi özelliği, bir şirketin çeşitli cihazlar kullanarak dünyanın herhangi bir yerindeki kullanıcılar tarafından başarıyla kullanılabilecek ek hizmetleri uygulayabileceği anlamına gelir. Bulut bilişim, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin iş yapma biçimlerini birçok insanın farkına bile varmadığı şekilde dönüştürdü. Bulut hizmetleri çoğalmaya devam ettikçe, yenilik yapmak ve iş sonuçlarını yönlendirmek isteyen şirketlere yeni fırsatlar sunar.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?