Yedekleme (Backup) Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 22 Jan 2023
Yedekleme (Backup) Nedir ?

Yedekleme (Backup) Nedir ?

Yedekleme, verilerin kaybolması, bozulması, çalınması gibi ihtimallere karşı güvenli bir alanda depolanmasıdır. Güvenlik alanlar Harici Hard Disk gibi bir yedekleme donanımı, veya Google Drive gibi bulut depolama alanları olabilir.

Veri yedekleme konusundaki ihtiyacın artması ile birlikte, bu teknolojiler de gelişmeye başladı. Yedekleme sıklığı, yedekleme zamanı, yedekleme alanı, otomatik olarak yedekleme gibi farklı seçeneklerede sahibiz.

Yedekleme (Backup) Ne İşe Yarar ?

İçinde bulunduğumuz zaman dilimi, bir çok kişi tarafından bilgi çağı olarak adlandırılıyor. Bilginin ve verinin sahip olduğu büyük önem, bu değerlerin korunması zorunluluğunu da ortaya çıkarıyor. Yedekleme işlemi, bilgilerimizin güvenli bir şekilde saklamamızı sağlıyor.

Bir kurumu düşünün. Tüm çalışan bilgileri, satış bilgileri, müşterilerin kişisel bilgileri, pazarlama bilgileri gibi bilgiler dijital ortamda saklanıyor. Bu bilgilere bir zarar gelmesi, kaybolması, bozulması gibi durumlar kurumu büyük zarara sokacaktır. Yedekleme ve geri yükleme sayesinde, bu durumlara karşı önleminizi almış olursunuz. Verilerin başına herhangi bir problem gelirse, geri yüklemek oldukça kolay olacaktır.

Sadece kurumlar için değil, bireyler için de önemlidir. Sevdiklerinizle beraber çektirdiğiniz fotoğraf ve videoların kaybolması, sizleri çok üzebilir. Fakat yedek aldıysanız, verileri geri yüklemek çok kolay olacaktır.
Description

Yedekleme Türleri Nelerdir ?

Differential Backup

Bu backup türünde, full backup işleminin ardından yapılan değişiklikler yedeklenir. Daha küçük bir veri havuzunu yedeklediği için işlem kısa sürer, bu sebeple tercih edilir. Tam yedeklemenin yapılmış olması, differential backup için ön şarttır. Tam yedeğin üzerine günlük olarak alınması tavsiye edilir.

Tam Yedekleme (Full Backup)

Bu tür, basit anlamında tüm verilerin yedeklenmesi anlamına gelir. Yedekleme yazılımı verinin tamamını bir klasöre kaydeder ve bir sorun yaşanması halinde geri yükleme yapılabilmesi için hazırlar.

Tam yedek alınması, bütün verileri içerdiği için işlem süresi diğer türlere göre daha uzundur. Yedekleme sürecinin en başında kullanılır, aylık olarak tekrar edilmesi önerilir.

Incremental Backup

Bu yedekleme türünde, differential backup gibi önceden tam yedekleme alınmış olması gerekir. Biraz daha kümülatif bir yapıda olan incremental backup türünde, bir önceki yedeklemenin üzerinde yapılan değişiklikler kaydedilir.

Örnek vermek gerekirse;
Incremental yedekleme türünde, pazartesi günü pazar günü alınan yedeğin üzerinden değişen dosyalar yedeklenirken, salı günü pazartesi günü alınan yedeğin üzerinden değişen dosyalar yedeklenir.

Mirror Backup

Ayna yedeklemesi olarak da bilinen türde, daha önceden alınmış bir tam backup, farklı bir cihaz veya bulut depolama alanına tekrar kopyalanır. Birden fazla güvencesi olup işini sağlama almak isteyenler için faydalıdır.

WebHosting Paketlerinde Yedekleme Nasıldır ?

Web Hosting paketlerinde kullanılan kontrol panelleri sayesinde yedekleme işlemi otomasyona bağlanmış durumdadır. Örnek olarak, cPanel, Plesk gibi kontrol panelleri içerisinde geliştirilen yedekleme yazılımları sayesinde tanımlanan FTP noktasına periyodik olarak yedekleme işlemi gerçekleştirirler. Bu hali ile, kontrol panellerinin bulunduğu sunucularda ekstra yedekleme yazılımlarına ihtiyaç duyulmaz.

Ancak, işletim sistemi kurulumu, operasyonel yapılandırmalar ile vakit kaybetmek istemiyorsanız, bir yedekleme yazılımı ile işletim sistemi seviyesinde yedekleme yapabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?