Yapay Zeka ve Sanal Veri Merkezleri ile Tüm Kurallar Yeniden Yazılıyor

  • Alara Türkü
  • 01 Jun 2023
Yapay Zeka ve Sanal Veri Merkezleri ile Tüm Kurallar Yeniden Yazılıyor

Günümüzde teknolojinin hızına yetişmek git gide daha da zorlaşıyor. Artık çevrimiçi varlığı olan bütün kişi ve kuruluşlar kendini koruyabilmek ve gelişmelerden geri kalmamak için sürekli hazır olmak zorunda. İnternet ortamında saldırıların şekli de değişti. Yapay zekayı kendi amaçları için kullanan siber suçlulardan korunmak ve veri koruma kanunlarına uymak için IT ortamlarının güvenliğini son seviyede tutmak kritik önem arz ediyor.

PC_BannerBulutDepolamaHizmeti.jpg

Sanal Veri Merkezleri ile Herkes İçin Bulut

Son yıllarda firmaların analog veri saklama yöntemlerinden uzaklaşarak bulut hizmetlerine yönelmesinde inanılmaz bir artış söz konusu. Özellikle endüstri 4.0 ile yaşanan dijital dönüşümün bir parçası. Firmalar işlemlerini bulut sunucularına taşıyarak ve verilerini bulutta depolayarak hem maliyet hem de zaman tasarrufu yapmış oluyor. Buna karşın “gerçek” bulut alanının yanında son zamanların gözde çözümlerinden biri de sanal veri merkezleri.

Sanal veri merkezleri bu yıl çok daha popüler olacak. Günümüzde tüm işletmelerin bulut ihtiyacı olsa da tüm işletmelerin özel bulut gereksinimleri veya mimarisini karşılayacak kaynakları bulunmamaktadır. Bunu işletmelerin kendilerine ait bir eve sahip olması olarak düşünebiliriz. Bulut sağlayıcılar ise birden fazla müşterinin daire kiralayabileceği bir apartmana benzetilebilir. Bu şekilde işletmeler hibrit veya genel bulutun avantajlarından düşük maliyetli olarak yararlanabilir ve ihtiyaçlarına göre rahatça değişiklikler yapabilirler. Aynı veri merkezinde, farklı sunucular kullanılarak birden fazla sanal bulut ortamı yaratılır. Bu sayede herkes kendi kurumsal IT alanına sahip olabilir.


Siber Suçluların Gizli Silahı: Yapay Zeka
Tüm bunlar güzel bir resim çiziyor ancak sistemlerin güvenliğini ikinci plana atmak bu aşamada yapılabilecek en büyük hata. Son zamanların en çok konuşulan gelişmelerinden biri yapay zeka teknolojileri. Bu tartışmalar çoğunlukla yapay zekanın insanlığa yararlarını konu alırken siber suçlular yapay zekayı stratejilerinde kullanmaya çoktan başladı. Bunun birçok örneği verilebilir.

  • Phishing Saldırıları: Bu saldırılar kişilere email veya mesajlaşma gibi yollarla ulaşarak sahte bir güven kazanmayı ve bu şekilde kullanıcı bilgilerini çalmayı amaçlar. Yapay zeka tam da burada işin içine giriyor. Saldırganlar sahte web sitesi kurarken, kişiselleştirilmiş mesajlar oluştururken ve güvenilir kurumlar gibi görünürken yapay zekadan faydalanıyor.
  • Malware Saldırıları: Malware kötü amaçlı yazılımlara verilen bir isimdir. Belirli dosya veya programlara yerleştirilmiş virüsler buna örnek verilebilir. Yapay zeka bu kötü niyetli yazılımların algoritma oluşumu veya yayılması amacıyla kullanılabiliyor.
  • Sosyal Mühendislik Saldırıları: Yapay zeka ile kullanıcıların hareketleri incelenebilir ve çok daha inandırıcı mesaj ve içerikler oluşturularak insanlar hedef alınabilir.

Yapay zeka ayrıca bunun gibi saldırıları tespit etmek için geliştirilmiş sistemleri geçebilmek için de kullanılmaktadır. Bütün bu tehlikelere karşı işlemlerini, bilgilerini veya müşterilerini korumak için herkes IT ortamlarının güvenlik takibini artırmak zorunda.

Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Bunun için tüm çalışanların hakim olduğu sağlam bir güvenlik politikası belirlenmelidir. Çeşitli güvenlik yazılımları ile o IT ortamına en uygun kalkanlar kurulmalı, önlemler alınmalıdır. Ağ trafiği izlenmelidir. Örneğin Firewall gibi bilgisayar sisteminin etrafında bariyer kuran teknolojilere dikkat edilmelidir. Penetration test (sızma testi) gibi güvenlik testleriyle sistemlerin güvenliği sınava alınmalı, bu testlerle tespit edilen güvenlik zaafiyetlerini kapatmak için çalışmalar yapılmalıdır.

Aslında yapay zeka ile beslenen saldırlara karşı en iyi tedbirler, yine yapay zekadan destek alan güvenlik uygulamalarıdır. Geleneksel güvenlik önlemleri bu saldırılar karşısında gücünü kaybetmektedir. Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları siber tehditleri tespit edecek örüntüler yazabilir. Bu şekilde zamanında savunma yapılabilir.

Yapay Zeka Algoritmaları Nasıl Besleniyor?

Yapay zeka bu kadar popülerken gündeme gelen bir soru da öğrenme algoritmalarının nasıl çalıştırılabileceği. Bunun için sıradan makineler yeterli değil. Bu algoritmaların eğitilmesi için “süper bilgisayar” dediğimiz, birden fazla makinenin birleşmesiyle oluşan bir teknolojiye ihtiyaç var. Normalde makinelerin altından kalkamayacağı hacimlerde veri ile çalışabilen ve komplike işlemler yapabilen süper bilgisayarlar sayesinde yapay zeka modelleri eğitilebiliyor ve optimize edilebiliyor. PlusClouds birden fazla Leo Star makinesi birleştirerek süper bilgisayar oluşturma imkanları sunuyor.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu olarak da bilinen KVKK, veri güvenliğini sağlamak için kurallara karşı gelen firmaları ciddi para cezalarıyla karşı karşıya getiriyor. 2016’dan beri yürürlükte olan bu kanun veri sahiplerinin haklarını gözetir. E-ticaret, elektronik imza, internet bankacılığı gibi kritik alanlarda kapsamlı kanunlar içermektedir.

Bu kanunlara karşı gelmek yalnızca yasalara karşı gelmenin cezalarını değil, sektörde ciddi bir prestij kaybına da yol açar. Müşteriler bilgilerinin güvenilir ortamlarda olduğundan emin olmak zorunda. Bu kadar fazla tehlike ile karşı karşıya olduğumuz ve siber suçların eskisinden çok daha fazla zarar getirdiği bu dönemde hepimiz verilerimizi korumak istiyoruz.

Sonuç olarak günümüzde şirketlerin ayakta kalması için bulut bilişim sistemlerine yatırım yapmaları bir zorunluluk. Ancak bunun gibi büyük değişiklikler yaparken sistemin güvenliğinin sağlanması ciddiye alınması gereken kritik bir konu. Yalnızca migrasyon aşamasında değil, teknoloji geliştikçe yeni yeni ortaya çıkan siber tehlikelere karşı daha gelişmiş önlemler almamız gerekiyor. PlusClouds bulut sunucu hizmetleriyle kendi sanal veri merkezinizi kurarken, merkeziniz güvenliğini test ederken ve sisteminizle en uyumlu son teknoloji güvenlik çözümlerini uygularken en yakın arkadaşınız olabilir.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?