Web Server Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 23 Jan 2023
Web Server Nedir ?

Kısaca Web Sunucusu Nedir ?

Web sunucusu, (web server) World Wide Web (www) üzerinden yapılan HTTP istekleri yerine getirmek için kullanılan bir yazılımdır. Ziyaretçilerin dosyalara nasıl erişileceğini denetler ve ziyaretçiye yapılandırılmış şekilde web sitelerini sunar.

Ağ Sunucuları Nedir ?

Ağ sunucuları ya da evrensel adıyla web server, kısaca bir web sitesinin internet ağları üzerinde yayınlanmasından sorumlu olan sunucu olarak tanımlanabilir. İstemcilerin web sitelerine yaptıkları istekleri cevaplandırarak sunucudaki web sitesi dosyalarını istemcilere bir çeşit kurallar dizisi yoluyla gösterir. Bu kurallar dizisine HTTP (hyper text transfer protocol) protokolü denir. HTTP protokolü, sunucu içinde barındırılan web sitesi dosyalarının o siteye girmek isteyen istemciye ağ sunucusu tarafından gösterilirken izlenen yol denilebilir.

Ağ sunucuları fiziksel olarak çeşitli bilgisayar bileşenlerinden oluşan sunucuların içindeki işletim sisteminde kurulu olan programlardır. Yani ağ sunucuları da bir çeşit yazılımdır. Sunucular genel anlamda bir bilgisayarın sahip olduğu donanıma sahip makinelerdir fakat bir ekrandan yönetilmek yerine bir komut sistemi sistemi ile uzaktan yönetilirler. Ağ sunucuları ise çeşitli şekilde geliştirilmiş yazılımlar oldukları için sunucu makinenin donanımı desteği ile bir program şeklinde çalışırlar. Dünya üzerinde büyük - küçük birçok ağ sunucusu bulunmaktadır.

Popüler Ağ Sunucular

Description

Apache Web Server

Apache Web Server, Apache Software Foundation (ASF) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu web server’dır. Güçlü ve stabil şekilde çalışması, aynı zamanda açık kaynak kodlu olduğundan dolayı ücretsiz olarak temin edilebilmesi Apache’yi internet dünyasında önemli bir konuma oturtmuştur. Dünya üzerindeki web sitelerinin %60’ı Apache Web Server tarafından sunulmaktadır. Apache kullanan kitle bu kadar büyük olunca destek toplulukları da çok geniş çaplı olabiliyor, bu sebepten dolayı hosting çalışanları Apache ile ilgili karşılaştıkları problemlere rahat bir şekilde çözüm bulabiliyorlar. Öte yandan Apache’nin ücretsiz olması verilen teknik destekten gelir elde edilmesi kapısını açıyor. ASF ve ortaklığındaki firmalar Apache kullanan kurumlara teknik destek sağlayarak gelir elde edebilmektedirler.

Description

Nginx Web Server

Nginx 2000’li yılların başında Rus yazılım mühendisi lgor Sysoev tarafından hızlı ve stabil bir mail istemcisi olarak yazılmıştır. Fakat geliştirilerek mail istemcisi olarak kalmayıp güçlü, yüksek performanslı ve hafif bir web sunucusu haline gelmiştir. Apache gibi açık kaynak kodlu olan bu web server, temelde her isteğe yeni bir işlem oluşturmadığı için donanımı daha verimli kullanılır. Yani daha az RAM kapasitesi kullanmasıyla beraber hafif bir davranış sergiler.

Günümüzde popülerliği gittikçe artan Nginx hakkında da ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilecek olan topluluk geniş bir kitle halini almıştır. Çok işlevli olması Nginx’i kısa sürede internet dünyasının vazgeçilmezleri arasına sokmuştur. Yalnızca web server değil, HTTP load balancer, ters vekil sunucu (reverse proxy server) ve e-mail vekil sunucu hizmetleri de verebilmektedir.

Description

Internet Information Service

nternet Information Service (IIS) Microsoft tarafından geliştirilen, diğer iki ağ sunucusundan farklı olarak kapalı kaynak kodlu olan dünya üzerinde en çok tercih edilen bir diğer ağ sunucusudur. Kapalı kaynak kodlu olmasıyla beraber lisansı ücretli olup kişiselleştirilmiş kullanıma çok da yatkın olmadığı görülmektedir. Bunun yanında kurulumu ve kullanımı kolaydır ve Microsoft IIS için geniş çaplı destek sağlamaktadır.

Sadece Microsoft işletim sisteminde çalışması IIS’in daha az tercih edilir gibi gösterse de .NET çatısı altında olan ASP.NET gibi uygulamaları ve PHP uygulamalarını çalıştırabilen web server olması IIS’i değerli kılmaktadır.

Description

LiteSpeed Web Server

Yüksek performanslı bir HTTP sunucusudur. Özellikle WordPress Hosting kullanıcı tarafından tercih edilir. Apache kurulu bir sunucu içinde çalıştırdığınızda, tüm apache yapılandırmasını okuyabilir ve Apache’den geçisi kolaylaştırır. Ücretli olarak sunulur.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?