Veri Merkezinizdeki Tüm Kırılganlıkları İzleyin: Penetrasyon Testi

  • Alara Türkü
  • 15 Jun 2023
Veri Merkezinizdeki Tüm Kırılganlıkları İzleyin: Penetrasyon Testi

Veri merkezi, bilgi işlem ve ilgili donanım ekipmanlarını depolayan fiziksel konuma verilen addır. BT sistemlerinin gereksinim duyduğu sunucular, veri depolama sürücü ve ağ ekipmanı gibi bilgi işlem altyapısını kapsar. Herhangi bir şirketin dijital verilerini depolayan fiziksel tesis olarak adlandırılan veri merkezleri bazı kırılganlıklar barındırır. Siber saldırılar ve veri ihlalleri gibi durumlarla karşı karşıya kalan veri merkezlerinin güvenlik açığı yönetimi ile izlemeniz mümkündür. Penetrasyon testi, güvenlik açığı tespitinde insan odaklı bir işleyişe sahiptir. İşletmelerin siber zayıflıkları tespit etmek için kullanılır.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Veri Merkezinin Güvenliğini Sağlamanın Önemi Nedir?

Veri merkezi güvenliği, kuruluşların verilerinin güvenliğini sağlamak için kritik bir öneme sahiptir. Veri merkezi güvenliği; donanım ve yazılım sistemleri başta olmak üzere ağ bağlantıları, fiziksel güvenlik ve personel yönetimi dahil olmak üzere birçok farklı bileşene sahiptir. Veri merkezi güvenliği, bir dizi teknik, fiziksel ve idari kontrolü kapsar. Veri merkezi ağ güvenliği; güvenli ağ bağlantıları, güvenlik duvarları, saldırı tespit ve önleme sistemleri ile korunur. Penetrasyon testi sayesinde güvenlik açıklığının değerlendirip sistemlere yetkili erişimler elde edilmesi sağlanır.

Penetrasyon Testi Nedir?

Penetrasyon testinde siber suçluların gerçek dünyada kullandığı yöntemlere başvurulur. Bu test ile bir kurumun bilişim altyapısına sızılır ve ele geçirilmeye çalışılır. Penetrasyon testi uygulayıcıları, tıpkı bir hacker gibi düşünerek, sisteme sızma ve ele geçirme senaryolarını uygular. Böylece saldırganların deneyebileceği tüm yöntemleri dener ve gerçek bir saldırı ile karşılaşıldığında sistemin kırılganlık gösteren noktalarını onarır. Uygulama güvenliği sağlar. Penetrasyon testlerinde lisanslı ya da açık-kaynak kodlu araçlar kullanılır. Otomatize tarama araçları kullanıldığı gibi kuruma özel manuel testler de kullanılır. Olabildiğinde tüm zafiyetler tespit edilir ve düzeltilmeye çalışılır.

IT Sızma Testinin Amacı Nedir?

IT Sızma Testi ile IT varlıkları test edilir. Bu varlıklar üzerinde bulunan kırılganlıklar tespit edilir. Bulunan kırılganlıklar ve bu kırılganlıkların giderilme yöntemleri de yine bu sürece dahildir. Sızma testlerinde her bir varlık türüne göre senaryolar oluşturulur. Bu senaryolar; gerçekleştirilecek testin kapsamı, ilerleyiş biçimi, sızma teknikleri, güvenlik cihaz ve ürünlerini atlatma tekniklerinin belirlenmesini sağlar. Sızma testleri ulusal ve uluslararası metadolojik yaklaşımlar temel alınarak gerçekleştirilir. Sızma testinin amaçları şu şekilde sıralanabilir.

  • Kurumun güvenlik politikalarının verimliliğini test eder ve denetler.
  • Veri merkezi kırılganlıklarını ve açıklık taramasını derinlemesine uygular.
  • Standartlara uyumun sağlanması için veri toplayan denetleme ekiplerine kullanılabilir datalar verilir.
  • Veri merkezlerinin güvenlik kapasitesi hakkında kapsamlı ve ayrıntılı analizler yapılır. Güvenlik denetlemelerinin maliyetini de düşürür.
  • Bilinen kırılganlıklara uygun yamaların uygulanmasını sistematik hale getirir.
  • Veri merkezinin mevcut risk ve tehditlerini ortaya çıkarır.
  • Güvenlik duvarı, yönlendiriciler ve web sunucular gibi ağ güvenliği cihazlarının verimliliği değerlendirilir.
  • Yaşanabilecek saldırı, sızma ve istismar girişimlerini önlemek üzere alınacak aksiyonları belirleyen kapsamlı bir plan sunar.
  • Mevcut yazılım ve donanım altyapısının bir değişikliğe ya da sürüm yükseltmeye ihtiyacı olup olmadığını belirler.

Kurumlar penetrasyon testi yapmadan önce veri merkezlerinin karşılaşabileceği tehditleri ortaya çıkarmayı sağlayacak bir risk değerlendirmesi yapması da önemlidir.

Penetrasyon (Sızma) Testi Yöntemleri Nelerdir?

Penetrasyon testi 3 ana yöntem kullanılarak uygulanır. Her biri farklı bir yaklaşıma sahiptir. Penetrasyon testi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Siyah Kutu (Black Box)

Siyah kutu yönteminde, başlangıçta güvenlik testi yapılacak sistemlerle ilgili bilgiler, test ekibine verilmez. Test ekibinden bilinmeyen bir sistem ile ilgili bilgi toplanması ve testler yapılması beklenir. Bu yöntemde test ekibi hiçbir bilgiye sahip olmadığı için yanlışlıkla sisteme zarar verme ihtimalleri vardır.

Gri Kutu (Gray Box)

Bu yöntemde sistem ile ilgili bilgiler test ekibine verilir. Black Box yaklaşımına göre daha kısa süreli bir uygulamadır. Kontrolü bir uygulama olan Gray Box, sistem dışı zarar görme ihtimalini de azaltır.

Beyaz Kutu (White Box)

Penetrasyon testi yöntemlerinden beyaz kutu yönteminde; güvenlik testi ekibi, sistemin kendisi ve arka planda çalışan ek teknolojiler hakkında tam bilgiye sahiptir. urum ve firmaya daha büyük fayda sağlayan bir yöntemdir. Hata ve zafiyetleri bulmayı kolaylaştırır. Kırılganlıklara tedbir alma süresini de azaltır. Sistemin zarar görme riski diğer yöntemlere göre çok daha azdır.

PlusClouds Penetrasyon Testi Hizmetleri

Şirketinizin siber güvenlik duvarlarını test etmek için PlusClouds’u seçmek, güvenliğinizi sağlamak ve verilerinizi korumak için önemli bir adımdır. PlusClouds’un uzmanlığı, kapsamlı penetrasyon testleri, hızlı ve güvenilir hizmet, türkçe destek ekibi ve güçlü güvenlik önlemleri gibi özellikleri, işletmenizin siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için ideal bir seçenek olduğunu göstermektedir.

PlusClouds olarak, müşterilerimize kapsamlı bir penetrasyon testi hizmeti sunarak işletmelerin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Uzman güvenlik ekibimiz, deneyimli siber güvenlik uzmanlarından oluşur ve en son teknikleri ve yöntemleri kullanarak müşterilerimizin sistemlerini saldırılara karşı test eder. Penetrasyon testi sürecimizde, müşterilerimizin güvenlik zafiyetlerini tespit etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve uygun düzeltici önlemleri önermek için titizlikle çalışırız. Amacımız, müşterilerimize en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak ve işletmelerini siber tehditlere karşı korumak için çözümler sunmaktır.

Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?