NFC Nedir?

  • Alara Türkü
  • 14 Apr 2023
NFC Nedir?

Günümüz dijital çağında bazı teknolojik gelişmelerin hızına yetişemezken geçmişten bugüne var olan bazı önemli uygulamaları da habersiz bir şekilde hayatımızda kullanırız. Bunlardan en çok bilineni ise son zamanlarda aşinalığımızın fazlasıyla arttığı NFC uygulamasıdır. NFC nedir ve NFC kartlar ile neler yapabilirsiniz bu yazıda paylaşmak istedik. Özellikle akıllı cihazlarla yaptığımız işlemlerin fazlalığı düşünüldüğünde NFC’nin de kullanılabilirlik, yararlılık ve güvenlik noktalarında kendine özgü birçok özelliği bulunur. Peki NFC Nedir?

Near Field Communication!

PC_Blog_NFC_Stash_Banner.jpg

Yani daha kolay ve yakinen kurulabilen iletişim teknolojisi uygulamasıdır. Daha açık haliyle ise akıllı cihazlar arasında var olan ve yakın iletişim kurmayı veya veri aktarımı sağlamayı hedefleyen komutları dizayn eden programların bütünüdür. Bunu yaparken de tıpkı Bluetooth ve wi-fi gibi kablosuz şekilde yakın mesafede iletişim kurmayı sağlayan araçlar gibi NFC de radyo frekanslarından yararlanarak cihazlar arasında bağlantıyı kurar ve istenilen işlemi gerekli izinleri vererek kısa sürede gerçekleştirir.

Ücretsiz Olması Ulaşılabilirliği Konusunda Rahatlık!

NFC Uygulamasının en büyük artılarından biri ücretsiz ve kullanımının oldukça kolay olmasıdır. Günlük hayatta akıllı cihazlar arasındaki iletişimin önemini düşünüldüğünde de varlığının daha çok hissedilmesinin en büyük sebeplerinden birinin de bu olduğu söylenebilir.

Veriler Kablosuz Olarak Paylaşılır!

Akıllı cihazlar arasında veri paylaşımı yapılırken NFC kablosuz bağlantıyı kullanır. Kablosuz internet kullanımının yaygınlığı düşünüldüğünde ise bu durum uygulama kullanımı açısından da herhangi bir dezavantaja yol açmaz. Ancak bu ince ayrıntıyı bilmek yaşayacağınız herhangi bir sorunu da başlamadan bertaraf edecektir.

Yeni Nesil Tüm Cihazlarla Uyumlu Denebilir!

NFC sağladığı avantajlar neticesinde günümüzde üretilen birçok akıllı cihazla da uyumlu hale getirildi. İşletim sistemi açısından Android ve Apple gibi telefonların hemen hemen hepsinde NFC’nin var olduğunu söyleyebiliriz. Ancak eski ve bazı istisna akıllı cihazlarda da NFC olmayabilir. Bunu anlamak için de alacağınız telefonun ayarlar kısmında yer alan kablosuz ağ sekmesinde NFC’nin telefon tarafından desteklenip desteklenmediğini kontrol ederek rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Hızlı Veri Aktarımı İle Çabuk İşlem Yapar

Paylaşmak istediğiniz veri ya da yapılacak işlem ne olursa olsun bunu kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmesi de nfc’nin bir akıllı cihazdaki varlığının en önemli sebepleri arasındadır.

Güvenlik Derecesi İyi Ancak Tedbir de Şart

NFC uygulamasından birçok işlemin yapıldığı göz önüne alındığında kart, hesap bilgileri, kimlik bilgileri gibi önemli paylaşımların ve verilerin korunması da son derece değerlidir. NFC Bu anlamda güvenlik noktasında yüksek bir yeterliliğe sahiptir. Çünkü NFC sisteminin çalışması için gerekli olan şart, iki akıllı cihazın yan yana getirilebilmesidir. Sistemin uzak bir şekilde çalışmaması herhangi bir telefon çalınması gibi durumda yaşayabileceğiniz sorunları minimize eder. Ancak internet gibi her şeye açık bir ortamda her uygulamada ve teknolojide olduğu gibi belli başlı sorunların da ortaya çıkması ihtimal dahilindedir. Bu sebeple NFC kullanımının olmadığı zamanlarda bir zafiyet yaşamamak adına telefonunuzun ayarlar kısmında yer alan uygulamayı kapatarak en sağlam tedbiri de almış olursunuz.

NFC Teknolojisi İle Neler Yapabilirsiniz

NFC varlığının hissedilir derecede artmasının en büyük sebeplerinden biri de bu teknolojinin kullanım noktasındaki çeşitliliğine dayanır. Her ne kadar internet ya da akıllı cihazlarla bu tür işlemleri güvenli bulmayan kişiler olsa da her şeyde olduğu gibi NFC teknolojisinin de varlığı birçok kişi için fazlasıyla kolaylık ve bulunmaz bir nimettir. Bu sebeple NFC’yi bilmiyorsanız ama merak ediyorsanız bu teknolojiyi kullanarak size olan getirilerini de deneyimleyebilirsiniz. Peki NFC Teknolojisi İle Neler Yapabilirsiniz?

Temassız Ödeme İçin Tercih Edebilirsiniz

NFC uygulamaları daha güvenli ve kolay olması sebebiyle temassız ödeme işlemlerinde tercih edebileceğiniz bir teknolojidir. Yüklü para aktarmanın, bankamatik ya da taşınma gibi riskli kanallar aracılığıyla yapılacağı düşünüldüğünde de NFC oluşabilecek mağduriyetlerinizin de önüne geçecektir.

Kart Üzerinden Ödeme Yapmak

Kredi kartlarından ödeme yapma gibi işlemlerinizi de NFC teknolojisini kullanarak pekala yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için de sahip olduğunuz kart bilgilerini telefonunuza tanıtarak veya yükleyerek gerçekleştirirsiniz. Tabii bunun için de Google ve Apple Pay uygulamaları sizin için anahtar olacaktır. Şayet poslu cihazlarla işlem yapacaksanız, uygulamayı pos cihazına tıpkı kredi kartı gibi yanaştırarak yapabilirsiniz. Bu da alışverişlerinizde de ödeme yapma adına size büyük bir ayrıcalık sunacaktır. Aynı anda kredi kartı taşıma gibi bir derdiniz de olmayacaktır.

Telefon Numaralarının Paylaşımı İçin

Bir diğer önemli kullanım noktası da telefon numaralarının paylaşımında var olmasıdır. İstediğiniz telefon numarasını karşı tarafa göndermeniz ya da almanız son derece kolaydır. Ancak buradaki ince ayrıntıysa iki akıllı cihazda da NFC’nin var olabilmesidir. Şayet NFC iki telefonda da var ise uygulamanın açıklığı kontrol edilir. Telefon numaralarını alıp verme işlemi ise göndermek istediğiniz telefon numarasını, telefonların NFC noktaları birbirine değecek şekilde yaklaştırıp paylaşım ekranına dokunarak rahatlıkla yapabilirsiniz.

Herhangi bir Kişisel Bilgi, Belge Ve Fotoğraf

Günlük işlerimizde veya önemli bir işlem için kullanılabilecek kişisel bilgileriniz, belgeleriniz de rahatlıkla NFC kanalı ile karşılıklı olarak paylaşılabilir. Aynı şekilde herhangi bir fotoğraf alım ve paylaşımı da bu teknolojinin nedenli kullanılabilir olduğunun en büyük göstergelerindendir. Bu işlemleri de tıpkı telefon numarası paylaşımında olduğu gibi gerekli aşamaları izleyerek yapabilirsiniz.

Ulaşım Her Anlamda

Şehir içinde otobüs veya tren gibi ulaşım araçlarında uygulama aracılığıyla kolaylık sağlanabilir. Aynı şekilde pasaport tanıtımında ülkelerin dahi tercih ettiği, yurt dışı seyahatlerinde güvenli oluşu ile her türlü ulaşım kanalında NFC kullanılır.

Arkadaşlarınızla Sosyallik

NFC‘ye sahip arkadaşlarınızla sosyal ağlar aracılığıyla bağlantı kurarak keyifli zamanlar geçirmeye de kapı aralarsınız.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?