Network Nedir ? Network Bileşenleri Nelerdir ?

  • Emir Eskici
  • 20 Jan 2023
Network Nedir ? Network Bileşenleri Nelerdir ?

Network (ağ), bilgisayar sistemlerinde bulunan; donanım ve yazılım kaynakları ın kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağlayan sistemlerdir. Network (ağ) kurabilmek için; network altyapısına (yapısal kablolama ve kompenantlar) ve aktif cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Network Nedir ?

Network, kurulumu birden fazla bilgisayarın belirli şeyleri paylaşabilmesi için gereklidir. Network ile; bilgi, yazılım, dosya, uygulama ve donanım paylaşımı yapılabileceği gibi; ağ yazıcıları ve ağ kameraları vb. cihazların merkezi kontrolünü de sağlamaktadır. Network bunların dışında; depolama, yedekleme ve VoIP sistemleri için de (IP telefon) kullanılmaktadır.

Network, “nesnelerin interneti, akıllı ev sistemleri” gibi kavramların ve teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte çok daha önemli bir noktaya gelmiştir. Eskiden network kurmak teknik bilgi gerektirdiği için çok zahmetliyken, günümüzde cihazların birbirlerini ağ üzerinden otomatik olarak tanıyabilmesi ile iyice kolaylaştı.

Network yapısının gelişmesi, uzun zamandır zayıf akım sistemleri ile birlikte; evlerde, iş yerlerinde ve tesislerde internete bağlı olarak kullanılan ve uzaktan kontrol edilebilen cihazlar iyice yaygınlaşmıştır. Eve gitmeden önce açabildiğiniz klima, iş yerinizde kurulu olan, uzaktan izleme ve kontrolünü yapabildiğiniz; güvenlik kameraları, yangın algılama sistemleri vb. cihazların kullanımı ve yönetimleri kolaylaştığı gibi, zaman tasarrufu açısından da önemli katkı sağlamaktadır.

Network Kurulum

Kablosuz(Wireless)
Access Point (Erişim noktası) adı verilen cihazlar kullanılır. Bu cihazlara o networke ait tanımlamalar girilir ve bir LAN (Yerel Alan Ağı) bağlantısı yapılır. Access pointler antenleri vasıtası ile bu network sinyalini havada yayınlar ve wireless bağlantısı olan cihazlar tarafından bu yayınlar algılanarak networke bağlantı kurulur.

Kablolu (Twisted Pair)
Veri iletişimi için özel olarak üretilen kablolarla (utp.stp,ftp,fiber optik)kurulan sistemlerdir.İletişim hızı 10(mbps) ile 40(Gbps)arasındadır.En çok tercih edilen yöntemdir.

Kurulum Bileşenleri Nelerdir ?

Description

Pasif Bileşenler

  • Kabinet(19 inç duvar-yer tipi)
  • Organiser(1-2U)
  • Patch panel (24-48 port)
  • Patch cord (1-2-3-5 metre)
  • Kablo(utp-stp-ftp-fiber optik)
  • Kanal(pvc –metal-alüminyum)
  • Priz
  • Terminasyon kutusu(rack-duvar)

Kabinet (Network Dolabı)

Sistem odalarında aktif ve pasif bileşenleri içinde barındıran genişlik ölçüsü 19 inç yüksekliği 7 ile 47 U(1 u 44.45 mm)olan içerisinde havalandırma ve elektrik prizleri bulunan özel metal dolaplardır.

Organiser (Kablo Düzenleyici)

Kabinet içerisinde dikey veya yatay konumlandırılan aktarma kablolarının düzenlenmesini sağlayan 1 yada 2 u ölçüsünde metal yada plastik kancalı aksesuarlardır.

Patch Panel (Aktarma Panosu)

Genellikle 24 yada 48 adet data prizi üzerine monte edilmiş data kablolarının kabin içinde toplandığı,veri aktarımının aktif cihazdan aktarma kablosuyla kullanıcıya iletilmesini sağlayan üzerinde kablo kodlaması yapılan özel yuvaların bulunduğu dağıtım panosudur.

Kablo

Dört bükümlü çiftden oluşan kullanım amacına UTP( Unshielded Twisted Pair), STP (Shilded Twisted Pair) FTP (Foiled Twisted Pair) ve Kategorilerine göre Cat 5 100-Cat 6 250-Cat 6e 350- Cat 7 1000 Mbps veri iletiminde kullanılan kablolardır. Fiber optik kablo çok hassas şartlarla üretilmiş saf bir cam ip üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan uzak mesafe veri iletişiminde kullanılan özel kablolardır.

Kanallar

İşletmelerde bilgi işlem ve kullanıcı arasında veri iletişimini sağlamak için çekilen kabloların güvenliğini sağlayan plastik , metal yada alüminyum kanallardır.

Priz

Data kablolarıyla iletilen verinin kullanıcıya ulaşmasını sağlayan kullanıcı tarafında kablonun irtibatlandırıldığı özel bağlantı ekipmanlarıdır.Duvara yada kanal üzerine monte edilebilir.

Terminasyon Kutusu

Fiber optik kabloların kabin yada kullanıcı tarafında sonlandırılmasında kullanılan kabin yada duvar tipi olan üzerine özel bağlantı konnektörlerinin takıldığı elemanlardır.

Aktif Bileşenler

  • Server
  • NIC
  • Hub
  • Switch
  • Repeater
  • Bridge
  • Router
  • Firewall
  • Gateway

Server

Kelime anlamı sunucudur.Herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara sistemlere paylaştıran dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistem(ler)i olduğunu söyleyebiliriz.

NIC Kartı (Network Interface Card)

Bilgisayarların ağ ortamına aktaracakları bilgileri hazırlayan cihazlardır. Genelde 1. katman cihazı olarak bilinmesine rağmen kart üzerindeki ROM’da tutulan MAC adreslerinden dolayı 2. katman cihazı olarak bilinmektedir. Bir başka adı ise ağ adaptörü (network adapter) dür.

Hub

En basit network cihazıdır.Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar.Hub‘a bağlı tüm cihazlar aynı yolu kullanırlar ve bu da aynı anda haberleşmek isteyen network cihazlarının,bir tek yol olduğu için hattın boşalmasını beklemesine sebep olur. 8-12-16-24-48 portlu olarak üretilirler.

Switch

Network sistemlerinde LAN içerisindeki aygıtların ortak kullanım veya paylaşım için birbirine bağlanmasını sağlayan ve diğer PC lerden gelen verileri filtreleyerek sadece ilgili PC’ye gönderen cihazdır. Klasik Hublardan farkı gelen veriyi sadece istenilen aygıta göndermesidir.Switchlere,Swıtching Hub veya Akıllı Hub da denilmektedir.

Repeater

Repeater bir ethernet aygıtından aldığı tüm verileri yeniler ve diğer aygıta yollar.Repeater gelen sinyalleri alır ve binary koda yani 1 ve 0‘lara çevirip diğer aygıta gönderir.Bu yönüyle Repeater’in basit bir yükselticiden ibaret olmadığı ortaya çıkar.Çünkü yükselticiler,gelen verinin ne olduğuna bakmadan sadece gücünü arttırıp tekrar yollar.Repeater ise gelen sinyali önce 1 ve 0′a çevirdiği için yol boyunca zayıflamış sinyal tekrar temiz 1 ve 0 haline dönüşmüş olarak diğer aygıta aktarılır.

Bridge

İki TCP/IP ağını birbirine bağlayan bir donanımdır.Karmaşık aygıtlar olmayan bridge‘ler veri paketlerini alır ve yönlendirirler.Bridge‘ler fiziksel bağlantının yanı sıra network trafiğini kontrol eden aygıtlardır.Bridge,bir çeşit yönlendirme yapar diyebiliriz.Fakat OSI Katmanlarından 2.Katman yani Data-Link Katmanında çalışmasıyla Router’dan ayrılır.

Router

Router bir yönlendirme cihazıdır.LAN-LAN yada LAN-WAN gibi bağlantılarda kullanılır.Router’ları basit bir yönlendirici olarak tanımlamak yetersizdir.Çünkü Router’lar bir işletim sistemine sahiptirler.(IOS-Internetworking Operating System).Dolayısıyla programlanabilirler ve gerekli konfigürasyonlar yapıldığında bir uzak networke erişmek için mevcut birden fazla yol arasında kullanabilecekleri en iyi yolun seçimini yapabilirler(Best Path determination).

Firewall

Türkçe manası güvenlik duvarı anlamına gelen firewall,özel ağlar ile internet arasında,her iki yönde de istenmeyen trafiği önleyecek yazılımsal ya da donanımsal sistemdir.Firewall’ların verimli bir şekilde kullanılabilmesi için internet ve özel ağ arasında ki tüm trafiğin firewall üzerinden geçmesi ve gerekli izinlerin(yetkilerin) kısaca erişim listelerinin uygun bir stratejiyle hazırlanmış olması gerekir.

Gateway

Gateway(ağ gecidi) başka bir ağa geçiş hizmeti veren cihazlardır.Büyük şirketlerde genelde ağ geçitleri kullanıcıları web ortamına yönlendirme görevi üstlenirler.Evde kullandığımız ADSL modemimiz bizim ağ geçidimizdir.Aynı zamanda bir (router )yönlendiricidir.

Network (Ağ) Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

Description

Firewall (Güvenlik Duvarı)
Güvenlik duvarı, yerel ağınızla dış ağ arasındaki güvenlik kontrol yazılımları ya da cihazlarıdır. Güvenlik duvarı daha önceden belirlenen kriterler ile; hangi verinin geçip, hangisinin geçmeyeceği, hangi durumlarda parola doğrulaması yapılacağı gibi kontrolleri içerir. Bu sayede sisteme giren kişi ve veriler kontrol altına alınmış olur.

VPN (Virtual Private Networks)
VPN sayesinde uzakta bulunan bilgisayarları aynı network ortamındaymış gibi kontrol edebilmekteyiz. Bu sayede evimizden ofisimize bağlanıp sanki oradaymış gibi güvenli bir şekilde verilere ulaşmamız mümkün olmaktadır. VPN teknolojilerinde cihazlar arasında karşılıklı şifreleme bulunmaktadır ve bu şifreleme teknolojileri oldukça gelişmiş durumdadır.

IDS (Saldırı Tespit Sistemleri)
IDS, internet alanında içeriden ya da dışarıdan yapılan eylemlerin ve trafiklerin birer saldırı olup olmadığına karar veren sistemlerdir. Bu sistemler; ağ tabanlı IDS ve sunucu tabanlı IDS olarak ikiye ayrılırlar.

URL Filtering (Web Filtreleme)
Bu çözüm genelde çalışanların şirket tarafından sakıncalı bulunan site ve dosyalara erişimini engelleyen sistemlerdir.

Strong Authentication (Güçlü Tanılama)
Kullanmış olduğunuz yazılımlar ve yapmış olduğunuz tanımlamalar sisteminize giren herkesin kimliğini doğru tespit edemeyebilir. Bu durumda güçlü tanılama yöntemleri sisteminize erişenlerin kimliğinden emin olmanızı sağlamaktadır.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?