Kısaca Router (Yönlendirici) ve Nano Teknoloji Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 25 Dec 2022
Kısaca Router (Yönlendirici) ve Nano Teknoloji Nedir ?

Merhaba, bu yazımda sizlere oldukça kısa bir şekilde Router ( Yönlendirici ) ve Nano Teknoloji nedir bunlardan bahsedeceğim.

Hazırsanız başlayalım…

Kısaca Router (Yönlendirici) Nedir ?

Router, genellikle karmaşık çalışma prensibine sahip ve internetin çalışması için gerekli olan bir araç olarak algılanıyor. Aslında çalışma prensibi çok kolay. Sizlere yabancı terimleri minimalize ederek açıklamak isterim. Bu sayede Router denen aletin ne kadar önemli ve basit bir çalışma prensibi olduğunu öğreneceksiniz. Router internet bağlantısı sağlamak için kullanılan bir cihazdır. Router cihazınızın internete bağlanabilmesi için gerekli ağ altyapılarını tarayarak istenilen IP adresini sizlerin cihazına taşımak için kullanılır.

Örnek verecek olursak bir bilgisayarınız var ve internete bağlanmak istiyor. Bilgisayarınız Router’a gidip “ben internete bağlanmak istiyorum, bana PlusClouds’un IP adresini getir” diyor. Router ise bu isteği algılayıp ağ altyapısını tarayarak PlusClouds isimli IP adresini internete bağlandığımız cihaza taşıyor. Bütün mesele temelinde aslında bundan ibaret. Ancak derinlemesine bakıldığında Router sizlerin dediği gibi karmaşık bir hale geliyor. IXP, DNS, Fiber Altyapı… derken kafamız bir hayli karışabiliyor.

Description

Peki Bu Router Denen Şey Nasıl Çalışıyor ?

Router ADSL, (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) ve VDSL, (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) paketleri ile çalışır. Sizlere temelde bahsedecek olursak: ADSL ve VDSL sizlerin abone olduğu telekomünikasyon şirketlerinin internet sağlamak için sağladığı paketlere denir. Router mahallenizde bulunan altyapı aracılığı ile operatörünüzün merkez binasına bağlanır. ADSL ya da VDSL paketlerini alır. Daha sonra merkezden aldığı paket ile cihazınıza döner ve internet bağlantısı sağlanmış olur.

IXP Router’ın çok uzak olan (Kıtalar ya da ülkeler arası) IP adreslerine bağlanmak için kullanılır. Örneğin Google, Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya Eyaletinin San Fransisco şehrinde. Bizse Türkiye’nin Balıkesir şehrindeyiz. Google’nin IP adresi ile sizin IP adresiniz arasında binlerce kilometre var. Bu kadar yolu Router ile katedemezsiniz. Router’in maksimum mesafesi ortalama 4km’dir. Bu sebepten Router, IXP (İnternet Değişim Noktası) adı verilen, Router’in büyük abisi diyebileceğimiz büyük fiziksel altyapıya bağlanır. IXPler ülkeler ve kıtalar arasına kablolar aracılığı ile ulaşır. Router’ınız Google’ye gitmek için IXP’ye bağlanır. IXP Google’in IP adresini alır ve sizin Router’ınıza ileti. Router’ınız ise IXP ile uzaktan getirdiği bu IP adresini sizin cihazınıza iletir ve böylece Amerika’daki IP adresini evinize getirmiş oluyorsunuz. Router kısaca bu şekilde çalışır.


Sıra Geldi Nano Teknoloji Konusuna Bakalım Neler Öğreneceğiz…

Description

Kısaca Nano Teknoloji Nedir ?

Çok küçük boyutlarda yürütülen teknolojik işlemlere Nano Teknoloji denilmektedir. Çok küçük boyuttan ne kastediliyor daha ayrıntılı bir şekilde örneklendirecek olursak, bir fayans parçasını namometre olarak kabul edersek dünyanın boyutları 1 metreye karşılık gelecektir. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi Nano Teknoloji çok küçük boyutlarla işlem yapılan teknolojidir. Bir de rakamsal olarak ifade edecek olursak, nanometre metrenin 10-9 katı küçüktür. Kısaca Nano teknoloji Nedir sorusundan yola çıktık, birazda hangi bilim dallarını etkilediğinden bahsedelim.

Bu teknoloji Fizik , Kimya , Biyoloji , Mühendislik ve Malzeme Bilimi gibi bilim dallarında kullanılmakta ve çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sayesinde geliştirilecek ürünlerin hali hazırda bulunan ürünlerden daha verimli olması beklenmektedir. Bu ürünler sayesinde enerji verimliliği ve yakıt verimliliğini arttıracak daha hafif malzemeler geliştirilebilecektir.

Bu teknoloji kullanılarak yapılan ürünlere nanoteknolojik ürünler denilmektedir. Çağımızın teknolojilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Nano teknoloji Terimi İlk Kim Tarafından Nasıl Ortaya Atılmıştır ?

Bu konuda bilim adamı fizikçi Richard P. Feynman 1959 yılında yaptığı vizyon niteliğindeki konuşması Nano Teknolojinin doğuşu olarak kabul edilmektedir. Feynman Amerika fizik derneğinde yaptığı ” Altta çok yer var” başlıklı konuşması bu konuda çalışma yapacak bilim adamlarına bir vizyon çizmiştir.

Bu vizyonla bir çok bilim adamı çalışmalar başlatmıştır. 1981 Yılında başlayarak bu bilim dalında çalışmalar yapan olan K. Erik Drexler 2 adet kitap yayınlamıştır.

Nano Teknolojinin Gelişimi Tetikleyen Buluşlar Nelerdir ?

1968 – 1970 yılları arasında John Arthur ve Alfred Cho tarafından geliştirilen ‘moleküler ışın epitaksı’ sayesinde yarı iletken imalatında büyük yenilikler ortaya çıktı. Bu sayede disklerin kapasiteleri arttı. 1981 yılında yılında ise Gerd Binnig ve Heinrich Rohrer adlı bilim adamları tünelleme mikroskobu tarayacak problar geliştirerek nobel ödülü kazandılar.

1985 yılında Jr. ,Harold W. Kroto , Richard E. Smalley ve Robert F. Curl saf karbonun kafes yapısı şeklini keşfettiler. Bu keşiflerine de buckyball ismini verdiler.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?