HDD Nedir ? Harddisk (HDD) Çeşitleri Nelerdir ?

  • Emir Eskici
  • 25 Jan 2023
HDD Nedir ? Harddisk (HDD) Çeşitleri Nelerdir ?

Hard disk ya da kısa tabiriyle HDD uzun yıllardır kullanılan, bilgisayarlarda veri transferi ve veri depolama amacıyla kullanılan donanım birimidir. Türkçe’de ise “Sabit Disk” veya “Sabit Sürücü” isimleriyle karşımıza çıkar. HDD’ler genellikle işletim sistemini, yazılım programlarını ve diğer dosyaları depolar ve masaüstü bilgisayarlarda, mobil cihazlarda, tüketici elektroniğinde ve veri merkezlerindeki kurumsal depolama dizilerinde bulunabilir.

HDD Nedir ?

Bir bilgisayar, kullanıcıların etkileşime girmesine ve kullanmasına izin vermek için bir işletim sistemine ihtiyaç duyar. İşletim sistemi, klavye ve fare hareketlerini yorumlar ve İnternet tarayıcısı , kelime işlemci ve video oyunları gibi yazılımların kullanımına izin verir . Bir bilgisayar işletim sistemi kurmak için bir sabit sürücü (veya başka bir depolama aygıtı) gereklidir. Depolama aygıtı, işletim sisteminin kurulduğu ve depolandığı depolama ortamını sağlar. Günümüzde masaüstü bilgisayarlarda, dizüstü bilgisayarlarda hatta akıllı telefonlar gibi depolamaya ihtiyaç duyulan tüm elektronik aletlerde mutlaka bulunur.

Harddisk (HDD) Çeşitleri Nelerdir ?

Description

Seri ATA (SATA)

Günümüzde daha iyi performans sunması nedeniyle, SATA sabit sürücüleri hem masaüstü bilgisayarlarda, hem sunucularda hem de dizüstü bilgisayarlarda PATA’nın yerini almıştır.

150/300/600MBs/s aktarım hızlarına sahip oldukları ve kabloları daha esnek ve daha ince olduğu için verileri daha hızlı aktarırlar.

Paralel sinyalleme teknolojisinden farklı olarak, verileri bir seferde bir bit aktaran seri sinyalleme teknolojisini kullanırlar.

Ayrıca PATA’dan daha ucuzdurlar ve daha az güç tüketirler, bu da onları günlük kullanımımızda hala geçerli kılar.

Paralel ATA

Paralel ATA, gelişmiş tümleşik sürücü elektroniği (EIDE) olarak da bilinir. En eski sabit sürücülerden birisidir, ilk olarak 1986’da batı Western Digital ve Compaq tarafından CD, DVD ve uyumlu sabit sürücüler için geliştirilmiştir.

Bu diskler, aygıtları ve sabit sürücüleri bilgisayara bağlamak için bir sürücü arabirimi kullanır. 40 veya 80 telli yapıya sahip şerit kablolar kullanır ve verileri aynı anda paralel olarak 16 bitlik ceplere aktarır. PATA, saniyede 133MB veri aktarım hızı sağlar. Ayrıca, birkaç veri bitinin transferini tanımlayan paralel sinyalleme teknolojisine de bağlıdır.

Küçük Bilgisayar Sistem Arayüzü (SCSI)

Küçük bilgisayar sistemi arabirimi (SSCI) de farklı hdd türleri arasındadır. Bilgisayar ve tarayıcılar, yazıcılar, CD sürücüleri, vb. çevresel aygıtlar arasında veri bağlantısına ve aktarımına izin verir.

Hem dahili hem de harici olarak cihazlara bağlanır. En önemli donanım avantajlarından birisi büyük miktarda veriyi depolayıp aktarabilmesidir.

SSD veya Katı Hal Sürücüleri

SD (Solid State Disk)'nin en önemli özelliklerinden biri içerisinde yer alan herhangi bir haraketli parçanın bulunmamasıdır. Böylece disk üzerinde bulunan verileri yarı iletken bir cihazda saklar.

Cihazda hareketli parçalar yerine depolanan veriler, hasar görme ihtimalini azaltmış olur. Ayrıca SSD’lerden veri kurtarmak mümkündür.

Solid State-Disk’ler, daha hızlı veri erişimi sağlar ve mobil aktarımlar için de kullanılabilir. SATA sabit sürücülerden ortalama 3 kat daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.

HDD Ne İşe Yarar ?

Bilgisayarınızda tutmak programların, resim ve videoların, oyunların veya diğer dosyaların yüklenmesi için bir sabit sürücü de gereklidir. Dosyaları bilgisayarınıza indirirken, taşınana veya kaldırılana kadar sabit sürücünüzde veya başka bir depolama ortamında kalıcı olarak saklanırlar. Yalnızca kaydettiğiniz şeyler değil, işletim sistemi için gereken tüm kod, internete erişmek için tarayıcıların kullandığı çerçeve, aksesuar sürücüleri ve diğer her şey için sabit disk kullanılır.

HDD Nasıl Hızlandırılır ?

Kişisel bilgisayarınız uzun açılış süreleriyle, programların giderek daha da ağırlaşmasıyla birlikte yavaşladıysa yapabileceğiniz bazı adımlar şunlardır;

  • İşinize yaramayan gereksiz programları kaldırın
  • Sürücüleri optimizasyon edin
  • Önbelleği boşaltın ve gereksiz verileri kaldırın
  • Görsel efektleri devre dışı bırakın
  • Açılışta başlatılan uygulamaları engelleyin

Description

HDD Depolama Mantığı

Sabit diskler günümüzde, ya bir dahili disk sürücüsünün parçası ya da bir bilgisayara bağlanan harici bir sürücü şeklinde çalışabilir. Dahili ve harici sürücüler, birçok yürütülebilir programı depolamak için ortak bir yöntem kullanır. Ayrıca, verileri bir dizüstü veya masaüstü bilgisayardan ayrılabilen farklı bir sürücüde tutmak için kararlı bir yol sağlarlar. Dikey Manyetik Kayıt (PMR) adı verilen bir teknoloji, sabit sürücünün depolayabileceği veri miktarını artırmaktadır.

Sabit sürücüler, flash sürücüler de dahil olmak üzere diğer yeni teknolojilerle rekabet halindedir. Flash sürücü, yeni bir veri depolama biçiminin dairesel sabit disk teknolojisinin yerini aldığı bir katı hal sürücüsüdür. Sabit sürücü ve yarıiletken sürücü genellikle bilgisayarla aynı USB bağlantılarını paylaşır, ancak verilerin kaydedilme ve saklanma şekli farklıdır.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?