Framework Nedir? Bir Web geliştiricinin Bilmesi Gereken Popüler Frameworkler Nelerdir?

  • Emir Eskici
  • 14 Nov 2022
Framework Nedir? Bir Web geliştiricinin Bilmesi Gereken Popüler Frameworkler Nelerdir?

Öncelikle Framework Nedir?

Kısaca bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı denebilir. Standart (çok kullanılan) fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

En Popüler BackEnd Frameworkleri Hangileridir?

Description

Django(Python)

Django, Python Programlama Dili için hazırlanmış ve BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli bir web çatısıdır. Basit kurulumu ve kullanımı, detaylı hata raporu sayfaları ve sunduğu yeni arayüz kodlama yöntemleriyle diğer sunucu yazılımı ve çatılardan kendini ayırmaktadır.

Description

ExpressJS

Express.js veya Express, MIT Lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanan Node.js ile RESTful API’ler oluşturmaya yönelik bir arka uç çerçevesidir. Web uygulamaları ve API’ler oluşturmak için tasarlanmıştır. Node.js için standart arka uç çerçevesi olarak adlandırılmıştır

Description

Laravel

Laravel, MVC yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak PHP web uygulama iskeletidir. Laravel, GitHub sitesinde barındırılan kaynak kodu ile birlikte, MIT lisansı altında yayınlandı

Description

Ruby on Rails

Ruby On Rails ya da Rails, Ruby diliyle yazılmış, açık kaynak kodlu bir web uygulama geliştirme çatısıdır. Web uygulamaları için ihtiyaç duyulabilecek bütün bileşenleri barındıran Rails; model-view-controller, don’t repeat yourself, convention over configuration yaklaşımlarını temel alır.

Description

Asp .NET

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar.


En Popüler BackEnd Frameworkleri Hangileridir?

Description

Vue.JS

Vue.js kullanıcı arayüzleri ve tek sayfa uygulamalar inşa etmek için kullanılan açık kaynak Javascript iskeleti. 2013 yılında geliştirilmeye başlanan framework’ün güncel versiyonu 3.2’dir. 18 Eylül 2020’de yayımlanan 3. versiyonuyla kaynak kodu TypeScript ile yeniden yazılmıştır.

Description

React.JS

React kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur.

Description

Angular.JS

AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

Description

Ember.JS

Ember.js, açık kaynak kodlu web uygulama çatısı. Ember.js, uygulama geliştiricilerine ölçeklenebilir tek sayfalık web uygulamaları geliştirmeye olanak tanır. MVC prensiplerine bağlı kalınarak, Javascript dili ile yazılan Ember.js, 2011 yılından bu yana geliştirilmektedir.

Description

jQuery

jQuery, John Resig tarafından 2006 yılında geliştirilmiş ve şu an geniş bir jQuery ekibi tarafından gelişimi sürdürülen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir. Özellikle de birçok string olduğu durumlarda kod yazmak yorucu hale gelebilir. jQuery çoklu kod satırlarını tek bir koda sıkıştırır, böylece tek bir göreve ulaşmak için bloklarca kodu yeniden yazmak zorunda kalmazsınız.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?