Sisteminizdeki Güvenlik Açıklarını Tespit Edin: Penetrasyon Testi

  • Alara Türkü
  • 16 Jun 2023
Sisteminizdeki Güvenlik Açıklarını Tespit Edin: Penetrasyon Testi

Sanal ortamda siber saldırı ve güvenlik açıklarına karşı koruma önemlidir. Bu durum kişisel kullanıcılar için olduğu gibi işletmeler için de geçerlidir. Siber güvenlik sağlama amacıyla birçok farkı yöntemden yararlanılabilir. Örneğin antivirüs yazılımlarıyla düzenli taramalar yaparak ve firewall (güvenlik duvarı) kullanımıyla sanal ortamdaki tehlikelere karşı bir noktaya kadar koruma sağlanabilir. Bunun yanı sıra sistemdeki güvenlik açıklarını tespit etme amacıyla, sızma testi olarak da bilinen penetrasyon testi uygulanabilir.

Online dünya çok sayıda farklı tehlike içerebilir ve önemli veriler bu nedenle tehlike altında olabilir. Eğer sisteminizi ransomware, kötü amaçlı yazılım ve kullanıcıyı aldatma amacıyla uygulanan phishing saldırıları gibi tehlikelere karşı daha güvenli hale getirmek istiyorsanız, sızma testi hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Şimdi gelin birlikte bu konuyu detaylı bir biçimde inceleyelim.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Sanal Ortamdaki Güvenlik Açıkları Nelerdir?

Etkili bir biçimde gerçekleştirilen penetrasyon testleri ve güçlü bir güvenlik duvarı kullanımıyla sanal ortamdaki güvenlik açıklarına karşı ekstra önlem alınabilir. Peki bu güvenlik açıkları nelerdir? Sanal ortamda ne tür tehlikeler bulunmaktadır?

Temel olarak bilgisayar sistemlerindeki güvenlik açıkları, işletim sistemindeki veya uygulamalardaki çeşitli hatalardan kaynaklanır. Bu hatalara bağlı olarak sistem siber saldırılara daha açık bir hale gelebilir. Siber saldırganlar da bu açıklardan faydalanarak sisteme sızabilir, hassas verilere ve daha fazlasına erişebilir.

Sistemdeki güvenlik açıkları nedeniyle sistemin kötü amaçlı yazılımlara, ransomware gibi virüslere, phishing gibi saldırılara ve başka birçok tehlikeye karşı savunması daha güçsüz bir hale gelebilir. Bu nedenle güvenlik açıklarına etkili çözümler bulunmalı ve olası tehlikeler ortadan kaldırılmalıdır.

Güvenlik Açıkları ve Kötü Amaçlı Yazılımlar Neden Tehlikeli?

Bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik cihazların kullanımıyla ilgili önemli konular arasında siber güvenlik yer alır. Çünkü sanal ortamda bulunan kötü amaçlı yazılımların sisteme sızmaları durumunda kullanıcı için istenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir.

Sanal ortamda farklı özelliklere sahip çeşitli virüs programları, sisteme sızma teknikleri ve daha pek çok tehlike bulunmaktadır. Bunlar arasında kullanıcıyı aldatma yoluyla kişisel bilgilere erişilmesini sağlayan saldırıların yanı sıra sisteme sızan ve hassas verilere ulaşılmasını sağlayan kötü amaçlı yazılımlar da mevcuttur.

Siber saldırıların tehlikeleri kullanılan yöntem veya yazılıma göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda saldırganlar kullanıcının davranışlarını izlerken bazı durumlarda kişisel bilgiler çalınabilir, sisteme zarar verilebilir ya da banka hesaplarına dahi ulaşılabilir.

Güvenlik Açıklarına Karşı Korunma Yöntemleri

Sanal dünyada bulunan virüs programları ve saldırı teknikleri sisteminiz için tehlike oluşturabilir. Dolayısıyla sistemdeki olası güvenlik açıklarına ve siber saldırılara karşı nasıl korunabileceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Öncelikle sistemin güncel tutulması, düzenli olarak virüslere karşı taranması ve sorumlu bir kullanım uygulanabilecek adımlar arasında yer alır. Ayrıca iyi bir firewall kullanımıyla olası saldırılara karşı ekstra bir katman güvenlik sağlanabilir. Buna ek olarak uygulanabilecek adımlar arasında penetrasyon testi yardımıyla güvenlik açıklarının tespit edilmesi de bulunmaktadır.

Penetrasyon Testi Nedir, Ne İşe Yarar?

Bilgisayar sistemlerini saldırılara karşı daha güvenli hale getirmek için kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler arasında yer alan penetrasyon testi ile sistemdeki güvenlik açıklarının tespit edilmesi hedeflenir. Aynı zamanda sızma testi olarak da bilinen bu testte olası bir siber saldırganın uygulayabileceği yöntemler sistemde denenir ve güvenlik açıkları bulunmaya çalışılır.

Penetrasyon Testi Aşamaları: Sızma Testleri Nasıl Yapılır?

Bazen işletmenizin bilgisayar sisteminin ne kadar güvenli olduğunu görmenin en iyi yolu dışarıdan biri gibi sisteme girmeye çalışmaktır. Sonuçta varlığından haberinizin olmadığı güvenlik açıklarını kapatamazsınız. Sistemdeki güvenlik açıklarını tespit etmek için profesyoneller tarafından penetrasyon testi adı verilen bir operasyon yürütülür.

Bu operasyonda bir hackerın atmak isteyebileceği adımlar taklit edilir ve bu gibi bir durumda sistemde ne tür açıkların olacağı belirlenmiş olur. Daha sonra bu güvenlik açıklarını kapatmak için çalışmalara başlanabilir. Kısacası sızma testi, bir siber saldırganın sisteme sızmak için uygulayabileceği yöntemlerin önceden uygulanması ve böylelikle güvenlik açıklarının tespit edilmesine dayanır.

Penetrasyon Testi Konusunda Hizmet Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Eğer sızma testi konusunda hizmet almayı planlıyorsanız bu konuda hizmet alacağınız firmayı seçerken çeşitli faktörlere dikkat etmek isteyebilirsiniz. Örneğin firmanın siber güvenlik alanında sunduğu hizmet kalitesi ve firmanın güvenilirliği önemli unsurlar arasında yer alır. Bunun yanı sıra sunulan fiyatlar ve testin ne kadar kapsamlı bir şekilde yapıldığı gibi konular hakkında bilgi almak da seçiminizi yapmadan önce önemli olabilir.

PlusClouds ile Sisteminizi Güvenlik Açıklarına Karşı Koruyun

PlusClouds olarak üzerinde çalıştığımız bilgisayar sistemlerinin güvenliğine son derece önem veriyoruz. Networklere giren ve çıkan paketlerin içeriğini kontrol ederek trafiği filtreleyen güvenlik duvarları güvenlik sistemimizin önemli bir parçasıdır. Yürüttüğümüz sızma testlerinde güvenlik duvarı konfigürasyonunu oluşturan kural ve yönlendirme gibi elementlerin gerçek hayat güvenlik tehditlerinde nasıl performans göstereceğine bakılır. Daha sonra bu bulgular üzerinden güvenlik duvarı güçlendirilir.

Kullanıcılarla farklı kanallardan iletişime geçerek hassas bilgiler paylaşmalarını hedefleyen phishing gibi saldırılar veya sistem dosyalarını ele geçirerek karşılığında fidye isteyen ransomware saldırıları gerçek hayatta ilk kez karşılaşıldığında oldukça tehlikelidir. PlusClouds uzman ekibinin sızma testleri ile bunun gibi olası senaryolara karşı daha hazırlıklı olabilirsiniz.

Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?