Penetrasyon Testi ile Zararlı Yazılımları ve Kötü Niyetli Kişileri Tespit Edin

  • Alara Türkü
  • 14 Jun 2023
Penetrasyon Testi ile Zararlı Yazılımları ve Kötü Niyetli Kişileri Tespit Edin

Penetrasyon Testi ile Zararlı Yazılımları ve Kötü Niyetli Kişileri Tespit Edin

Sistemler hacker gibi kötü niyetli kişiler ve zararlı yazılım riskleri ile karşı karşıyadır. Sisteminizdeki güvenlik açıklarını tespit etmek için Penetrasyon yani sızma testinden yararlanabilirsiniz. Penetrasyon testi; sistemlerde yararlanılabilecek güvenlik açıklarını tespit etmek üzere siber saldırıların kasıtlı olarak başlatılmasını amaçlayan simulasyondur. Penetrasyon testinin temel amacı, güvenlik açıklarını tespit etmektir. Bunun yanında güvenlik politikalarının sağlamlığını, mevzuata uygun olup olmadığını, çalışanların güvenlik farkındalığını ve işletmenin güvenlik tehditlerini belirleme ve bunlara yanıt verme konusunda kapasitelerini test eder.

Sızma testleri, bilgisayar korsanlarının sisteme erişmesini sağlayacak her çeşit güvenlik açığını ortaya çıkarır. Böylece sistemlerde güvenlik politikalarının sıkılaştırmasını sağlar. Bu testler sayesinde olması ihtimal hedeflerle ilgili ayrıntılar toplanmış olur. Sistem güvenliği söz konusu olduğunda, güvenlik duvarının iyileştirmesinde sızma testinden yararlanılır.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Penterasyon Testi Nasıl Yapılır?

Sızma testi sayesinde WAF güvenlik ilkelerinizde ince ayar yapabilir ve güvenlik açıklarını düzeltebilirsiniz. Penetrasyon testi manuel olarak ya da güvenlik araçları aracılı ile yapılabilir. Otomatik penetrasyon testinin kullanım amacı şu şekilde sıralanabilir.

  • Sınırlı sayıda güvenlik personeli ile maliyet bilinci gelişmiş CISO’lar,
  • Yanlış olan pozitifleri azaltmak üzere uygulama güvenliğine gereksinim duyan DevOps ekipler,
  • Geliştirme zaman çizelgelerine engel olmadan katmanlı güvenlik geliştirmek durumunda uygulama güvenlik ekipleri,
  • Uygulamalarda yer alan güvenlik zafiyetlerinin ayrıntılı listesinden yararlanacak kırmızı ekipler oluşturmak.

Penetrasyon testi, güvenlik açığını insan odaklı tespit eder. Sistemlerin siber zayıflıkları tespit etmek için kullandığı birincil yöntemlerdendir. Penetrasyon ağlarınızdaki ve sistemlerinizdeki savunmasız noktaları bulur. Sisteminize karşı simüle edilmiş bir siber saldırının başlatılmasını sağlar.

Zararlı Yazılım Nedir?

Zararlı yazılım, programlanabilen bir aygıta, hizmete ya da ağa zarar vermek üzere tasarlanmış her türlü riskli yazılım için kullanılan kapsamlı bir terimdir. Siber suçlular zararlı yazılımları mali kazanç sağlamak ve veri elde etmek için kullanır. Bu veriler finansal verilerden parolalara kadar değişebilir. Zararlı yazılımların önüne geçmek ve görünürlük elde etmek için penetrasyon testlerinden yararlanılır.

Penetrasyon yöntemlerinden herhangi biri başarılı bir şekilde sızmayı sağlarsa, siber güvenlik zayıflıklarınızın nerede olduğu ve bunlardan ne kadar kolay yararlanılabileceği konusunda bilgiler edinebilirsiniz. Transparanlık sağlayan bu testi, siber güvenlik stratejinizi geliştirmek ve ağınızı korumak için kullanabilirsiniz.

Penterasyon (Sızma) Testi Çeşitleri Nelerdir?

Saldırının türü, testi kimin yürüttüğü ve sistem hakkında verilen bilgi derecesi gibi birçok etkene bağlı olarak çeşitli Penetrasyon testi çeşitleri vardır. İyi tasarlanmış bir zarar görselleştirme, farklı gerçek senaryoları kapsandığından aynı analiz içinde birçok değişkeni hesaba katar.

Farkındalık Düzeyine Göre Penetrasyon Testi Çeşitleri
Penetrasyon testi uygulayıcılarına farklı hedefler verilir. Sistem hakkında verilen bilgiler genellikle değişir. Sistem yöneticilerinin test ile ilgili bilgilere sahibi olup olmadığı ve test edilen konuların ne kadar bilindiği de değişken olarak kullanılır.

Kara Kutu Testi

Kara kutu testi, penetrasyon yapanlar için en zorlu varyasyondur. Bu senaryoda, testi uygulayıcılar sistem hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Tamamı ile yabancı olarak sistemi ihlal eder. Kara kutu testinin iki farklı uygulama şekli vardır.

Blind testing: Test kullanıcılarına önceden sistem hakkında önceden çok sınırlı bilgi verilir. Bunun yanında işletme çalışanları bir test yapıldığının farkındadır.
Double-blind testing: Bu yöntem kara kutu testini başka bir düzeye taşır. Double-blind testte, testi uygulayanlar test hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Hedef şirketin çalışanlarının da testten haberi yoktur.

Beyaz Kutu Testi

Beyaz Kutu testinde bir sistemin içyapısını, tasarımını ve kodunu incelemek esastır. Test uygulayıcılarına hedef ağ ile ilgili detaylı bilgiler verilir. Beyaz kutu testinde, test sürecinde aynı anda çalışan test ediciler ve kurum içi güvenlik uzmanları olmak üzere hedefli bir sızma uygulaması yapılır.

Bir Penetrasyon Testine Neden İhtiyaç Duyarsınız?

Zararlı yazılımlar ve hackerlar sizi birçok risk ile karşı karşıya bırakır. Penetrasyon testi ile zararlı yazılımları ve kötü niyetli kişileri tespit edebilirsiniz. sistemlerinizin güvenliğini sağlamanın en önemli yollarından biridir. Sitemlerinizin güvenliğini sağlamak için kullanacağınız Penetrasyon testinin faydaları şu şekilde sıralanabilir.

  • Kişisel veriler gibi yüksek riskli hedeflerin belirlenmesinde yardımcı olur.
  • Sisteminizde yer alan savunmasız ihlal noktalarını ortaya çıkarır.
  • Siber güvenlik oluşumunuzu iyileştirmeye yarar.
  • Bulunduğunuz sektörde mevcut güvenlik standartları ile uyumluluk sağlayabilirsiniz.
  • Güvenlik açığı tespitinizin yeterliliğini kanıtlamayı sağlar.

PlusClouds Penetrasyon Testi Hizmetleri

Şirketinizin siber güvenlik duvarlarını test etmek için PlusClouds’u seçmek, güvenliğinizi sağlamak ve verilerinizi korumak için önemli bir adımdır. PlusClouds’un uzmanlığı, kapsamlı penetrasyon testleri, hızlı ve güvenilir hizmet, türkçe destek ekibi ve güçlü güvenlik önlemleri gibi özellikleri, işletmenizin siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için ideal bir seçenek olduğunu göstermektedir.

PlusClouds olarak, müşterilerimize kapsamlı bir penetrasyon testi hizmeti sunarak işletmelerin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Uzman güvenlik ekibimiz, deneyimli siber güvenlik uzmanlarından oluşur ve en son teknikleri ve yöntemleri kullanarak müşterilerimizin sistemlerini saldırılara karşı test eder. Penetrasyon testi sürecimizde, müşterilerimizin güvenlik zafiyetlerini tespit etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve uygun düzeltici önlemleri önermek için titizlikle çalışırız. Amacımız, müşterilerimize en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak ve işletmelerini siber tehditlere karşı korumak için çözümler sunmaktır.

Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?