Penetrasyon Testi ile Firma Prestijinizi Yükseltin, Güvenirliği Artırın

  • Alara Türkü
  • 13 Jun 2023
Penetrasyon Testi ile Firma Prestijinizi Yükseltin, Güvenirliği Artırın

Penetrasyon testi, sızma testi olarak da bilinir. Bilgi güvenliği günümüzde oldukça önemlidir. Penetrasyon testlerinin KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar her şirket yapısı içinde uygulamaya alınması tavsiye edilir. Firmaların en önemli varlıklarının veriler olduğu düşünüldüğünde, testin önemi bir kez daha dikkat çeker. Bilgi kayıpları, hırsızlıklar ve hizmet aksaklıkları, sadece firma işleyişi açısından değil prestij açısından da olumsuzluk yaratan risklerdir. Firma prestiji sağlamak için tüm olumsuz süreçlerin önüne geçilmesi gerekir. Bunun için penetrasyon testi yapılması gerekir. Test sürecinde uygulayıcılar, saldırgan gibi hareket eder ve sistemin açıklarını, risklerini ve erişilebilirliğini belirler. Farklı yöntemler ve değişkenler bulunduğu için testlerin uzmanlar tarafından yapılması oldukça önemlidir.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Penetrasyon Testi Nasıl Uygulanır?

Penetrasyon testi uygulaması birkaç adımdan oluşan son derece önemli bir test çeşididir. Birçoğumuz işimizin büyük bir kısmını dijital ortam üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple web siteleri ve tüm uygulamaların güvenliği büyük öneme sahiptir. Herhangi bir güvenlik zafiyeti ile karşı karşıya kaldığınız zaman beraberinde birçok risk sizi bekler. Kişisel bilgileriniz, hesap bilgileriniz kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilebilir. Web sitelerinin ve uygulamaların güvenlik açıklarını tespit edip, bu açıkları kapatmaya yönelik yapılan çalışmaları içeren tüm sürece penetrasyon testi adı verilir. Sızma testi adımları şu şekilde sıralanabilir.

  • 1. Adım: Hedef Belirleme
    Penetrasyon testinde hedef belirleme aşamasında, gerçekleştirilecek olan sızma testinin hedeflerini ve testlerin yapılacağı sistemleri belirlemek temel amaçtır.
  • 2. Adım: Bilgi Toplama
    Test kapsamında belirlenen hedef için öncelikli olarak pasif çalışmalar gerçekleştirilir. Bir sonraki adımda sızma testlerinin gerçekleştirileceği sistemin kullandığı altyapı belirlenir. Geliştiricinin kullandığı programlama dili, sistem fonksiyonları ve hangi işlemleri yapılabiliyor oldukları tespit edilir. Bir sonraki güvenlik açığı tespit adımında bu bilgilerden yararlanılır.
  • 3. Adım: Güvenlik Açığı
    Güvenlik açığı tespiti için ilk aşamada otomatize araçlar kullanılır. Bu araçlar aracılığı ile sistem hakkında genel bir tarama yapılmış olur. Otomatize araçlar ile sistemlerin hangi portunda hangi servisin çalıştığı bilgileri edinilir. Elde edilen bilgilerde, bir güvenlik açığı ortaya çıktıysa direkt olarak tespit yapılmış olur.
  • 4. Adım: Planlama
    Bir önceki adımda tespit edilen güvenlik açığının giderilmesi için gerekli araştırmalar ve planlamalar yapılır. Bu planlamaya göre tüm işlemler adım adım uygulanır.
  • 5. Adım: Raporlama
    Bir önceki adımda uygulanan işlemlerin özeti hazır hale getirilir. Potansiyel risklerin ortadan kaldırılabilmesi için alınabilecek önlemler tespit edilir. Olası risklerden hangi sistemlerin etkilenebileceği de belirlenir. Bunların etkileri de raporlanır.
  • 6. Adım: Temizlik
    Penetrasyon testinin son adımı olan temizlik adımında çalıştırılan explotiler, sistemde herhangi bir değişiklik ortaya koyduysa, eskiye dönüş yaptırılır. Oluşturulmuş kullanıcılar da silinir.

Penetrasyon testinin tüm adımları, olası zararlı yazılımları ve kötü niyetli kişilerin saldırılarını ortadan kaldırmaya yarar. Penetrasyon testi uygulayıcıları bu alanda profesyonel kişilerdir. Hacker gibi davranır, düşünür ve tüm hamleleri bu stratejilere göre geliştirirler.

Penetrasyon Testi Firmanıza Ne Sağlar?

Penetrasyon testinin en önemli avantajı bilgi güvenliği farkındalığı sağlamasıdır. Saldırgan bakış açısıyla güvenlik açıklarının kontrolünün sağlanmasıve raporlanması güvenlik açısından büyük öneme sahiptir. Şirketlerin kendi içlerindeki güvenlik tedbirleri çoğunlukla yeterli olmaz. Aynı zamanda bu önlemler güncelliğini koruyamaz. Ayrıca her geçen gün kötü niyetli kişilerin sayısının artması ve bilgi düzeylerinin genellikle pek çok şirket çalışanından yüksek olması penetrasyon testinin önemini bir kez daha ortaya koyar. Penetrasyon testi bir şirketin bilişim sistemlerinde iç ve dış tehditlere karşı güncel önlemler almada önemli bir role sahiptir. Tüm zafiyetlerin giderilmesini de sağlar. Aynı zamanda firmanın güvenilirlik açısında da önemli adımlar atmasına yardımcı olur. Penetrasyon testinin firmanıza kazandırdıklarını şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Sistemlerinizin olası saldırılara karşı daha dirençli bir bilişim altyapısına sahip olmasını sağlar.
  • Kullanıcı bazlı bilgi güvenliği farkındalığının artmasını sağlar.
  • Sistemlerin durdurulma ya da kaynak doldurmalarını engeller.
  • Yasal uyumluluk sağlar.
  • Marka prestiji ve değerinin korunması sağlanır.

Penetrasyon testi ile zayıf noktalar açığa çıkarılır. Bu noktaların ne gibi saldırılara maruz kalabileceği ve sisteminizin güvenlik protokollerini nasıl aşabileceği tek tek tespit edilir. Sızma testi ile gerekli güvenlik önlemlerini almak hedeflenir.

PlusClouds Penetrasyon Testi Hizmetleri

PlusClouds olarak, müşterilerimize kapsamlı bir penetrasyon testi hizmeti sunarak işletmelerin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Uzman güvenlik ekibimiz, deneyimli siber güvenlik uzmanlarından oluşur ve en son teknikleri ve yöntemleri kullanarak müşterilerimizin sistemlerini saldırılara karşı test eder. Penetrasyon testi sürecimizde, müşterilerimizin güvenlik zafiyetlerini tespit etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve uygun düzeltici önlemleri önermek için titizlikle çalışırız. Amacımız, müşterilerimize en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak ve işletmelerini siber tehditlere karşı korumak için çözümler sunmaktır.

Siz de sızma testi yaptırmak istiyorsanız sitemizden Sızma Testi Talep ve Kapsam Belirleme Formunu doldurarak başlayabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?