Sanal Veri Merkezi Özelliği ile Saldırılara Karşı Koruma

  • Alara Türkü
  • 16 Jun 2023
Sanal Veri Merkezi Özelliği ile Saldırılara Karşı Koruma

Birçok farklı alanda organizasyonlar tarafından veri merkezi sistemlerinden yararlanılır. Özellikle bilişim sektöründeki işletmeler için veri merkezleri oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bu alanda sanal veri merkezi seçenekleri kullanıcılara çeşitli avantajlar sunar. Sanal özel bulut gibi teknolojilerden yararlanması nedeniyle sanal veri merkezleri fiziksel kaynaklar konusunda tasarruf sağlamaktadır.

Fiziksel kaynakların yerine sanal kaynakların kullanılması bu veri tabanları sayesinde kaynakların daha optimize şekilde kullanılması gibi kolaylıklar sağlayabilir. Bunun yanı sıra sanal veri merkezleri kullanıcılara güvenlik bağlamında avantajlar sunabilir. Gelişmiş güvenlik yöntemlerinin ve yalıtılmış ağ gibi özelliklerin kullanımı sayesinde sanal veri merkezi kullanıcı verileri için saldırılara karşı koruma sağlar.

Sanal ortamda siber saldırılar dikkate almaya değer bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak sanal veri merkezlerinin güvenlik açısından çeşitli faydalar sunduğunu söyleyebiliriz. Peki, sanal veri merkezi nedir ve saldırılara karşı nasıl koruma sağlar? Sanal ortamda ne tür saldırılar gerçekleşebilir? Gelin bu soruların cevaplarını yazımızda detaylı bir şekilde inceleyelim.

PC_Blog_BulutSunucularınGeleceği.jpg

Sanal Veri Merkezi Nedir, Ne İşe Yarar?

Yalıtılmış veri merkezi gibi teknolojilerden yararlanan sanal veri merkezleri siber saldırılara karşı güvenli bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanal veri merkezlerinin sağladığı güvenlikten bahsetmeden önce bu veri merkezlerinin ne olduğunu kısaca inceleyelim.

Günümüzde işletmelerin bulut ihtiyacı olsa da her işletmenin özel bulut gereksinimleri veya mimarisini karşılayacak kaynakları bulunmayabilir. Bulut sağlayıcılar ise bu konuda işletmelere etkili çözümler sunabilmektedir. İşletmeler hibrit veya genel bulutun avantajlarından düşük maliyetli olarak yararlanabilir ve ihtiyaçlarına göre rahatça değişiklikler yapabilirler.

Basitçe açıklamamız gerekirse sanal veri merkezleri bulut tabanlı teknolojilerden yararlanan veri merkezleridir. Bu veri merkezleri alışılagelmiş fiziksel veri merkezlerinden farklı olarak sanal ortamdadır. Ancak fiziksel kaynaklar kullanan veri merkezleri ile aynı fonksiyonları sağlarlar. Bu tip veri merkezleri yeterli fiziksel alana sahip olmayan ancak veri merkezi kullanımına ihtiyaç duyan işletmeler tarafından tercih edilebilir.

Sanal Veri Merkezinin Avantajları

Geleneksel veri merkezlerinden farklı olan sanal veri merkezleri kullanıcılara çeşitli avantajlar sunabilir. Sanal veri merkezlerinin bazı avantajlarından bahsetmemiz gerekirse şu şekilde bir liste oluşturabiliriz:

  • Fiziksel veri merkezlerinden farklı olarak sanal veri merkezleri fiziksel alan kullanımı konusunda avantaj sağlar.
  • Sanal bir ortamda olduklarından dolayı bu veri merkezleri yüksek hız ve verimlilik sunar.
  • Çok kiracılı ortamlarda yalıtım gibi özelliklerin kullanımı ile kaynak kullanımı konusunda tasarruf sağlanır.
  • Oldukça basit bir kullanıma sahip olan sanal veri merkezlerinin yönetimi de kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Farklı seviyede kullanıma yönelik seçenekler arasından ihtiyaca uygun bir tercih yapılabilir. Böylelikle işletmeler bu konuda finansal kaynaklarını daha optimize şekilde kullanabilir.
  • Bunların yanı sıra sanal veri merkezi çeşitli siber saldırılara karşı koruma sunabilir.

Sanal Ortamda Ne Tür Saldırılar Olabilir?

Yalıtılmış veri merkezi gibi yöntemler kullanan sanal veri merkezleri çeşitli siber saldırılara karşı koruma sağlar. Peki sanal ortamda ne tür saldırılar olabilir? Siber saldırı çeşitleri nelerdir?

Sanal ortamda karşılaşılabilecek saldırılar arasında kötü amaçlı yazılımlar bulunur. Bunun yanı sıra e-dolandırıcılık olarak da bilinen phishing saldırıları da bulunmaktadır. Siber saldırılar arasında bir diğer örnek ise DDoS saldırılarıdır. Ayrıca siber saldırılar arasında fidye yazılımları, SQL injection ve brute-force saldırıları gibi örnekler ve daha fazlası yer almaktadır.

Sanal Ortamdaki Güvenlik Sorunlarına Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Siber saldırılara karşı daha iyi güvenlik oluşturmak için çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir. Örneğin güçlü şifrelerin kullanımı, kullanılan sistemlerin düzenli olarak denetlenmesi ve yalnızca güvenilir hizmetlerin kullanılması bunlar arasındadır.

Söz konusu sanal veri merkezleri olduğunda da sistemi saldırılara karşı korumak için yöntemler mevcuttur. Örnek olarak bunun için çok kiracılı ortamlarda yalıtım gibi özelliklerden yararlanılabilir.

Sanal Veri Merkezi Özelliği Saldırılara Karşı Nasıl Koruma Sağlar?

Söz konusu siber saldırılar olduğunda sanal veri merkezlerinin bu konuda etkili bir güvenlik sunup sunmadığını merak edebilirsiniz. Sanal veri merkezi hizmetleri için aynı veri merkezinde, farklı sunucular kullanılarak birden fazla sanal özel bulut ortamı yaratılır. Bu sistem hesaplı ve kolay yönetilebilir olmasına rağmen aynı veri merkezini paylaşan müşterilerin kafasında güvenlikle ilgili sorular oluşturabilir.

Sanal veri merkezlerinde saldırılara karşı çeşitli yöntemler kullanılabilir. Örneğin sistemin internete kapalı çalışması, subnet kullanımı, security group ve yalıtılmış ağ gibi özelliklerin kullanılması ve sistemin düzenli olarak denetlenmesi gibi yöntemler bunlar arasındadır.

Leo Star Sunucuları ile Sanal Veri Merkezi Kullanmaya Başlayabilirsiniz

Eğer aradığınız güvenlikse Leo Star sunucuları bu konuda harika bir seçenek olabilir. İnternete kapalı olarak çalışabilen Leo Star sunucuları dışarıdan gelen saldırılara karşı oldukça güvenlidir ve veri merkezi içindeki ortamlar birbirinden izole edilmiştir.

Sanal özel bulut sistemlerinde networkler birbirinden ayrı daha küçük subnetlere bölünebilmektedir. Subnetler gelen trafiği azaltarak hem verim hem de güvenlik avantajı sağlar. Subnetlere farklı IP adresleri atanır ve bu şekilde diğer networklerden tamamen izole edilir. Subnetlere farklı IP adresleri atanmasına yardımcı olan PlusClouds Net Gateway hizmeti Leo Star ile birlikte ücretsiz olarak verilmektedir.

Leo Star müşterilerinin gizliliğini koruduğumuz bir başka yöntem de Security Group özelliğidir. Bu sistemde güvenlik grupları oluşturulabilir, bu gruplara giren ve çıkan trafik ağı kontrol edilebilir.

Leo Star sunucuları ISO 27001 standartlarına uygundur ve veri güvenliği için tam koruma protokolleri uygulanmaktadır. Sunucular internete kapalı farklı sanal ortamlarda yönetilebildiği için veri merkezinin imkanlarından başka hiçbir ağa temasta bulunmadan faydalanabilmektedir.

Sanal veri merkezi kullanmaya başlamak istiyorsanız Leo Star sunucularını inceleyebilirsiniz. Ardından firmamız ile bu alanda yüksek kaliteli bir hizmete rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?