Trojan Virüsü Nedir ? Nasıl Korunmalıyız ?

  • Emir Eskici
  • 01 Dec 2022
Trojan Virüsü Nedir ? Nasıl Korunmalıyız ?

Öncelikle Trojan Virüsü Nedir ?

Bu virüs bilgisayara gizlice sızar ve saldırgan tarafından, kişisel bilgilerinize ve dosyalarınıza kolayca ulaşılır hale gelir. Verilerinize veya ağınıza tamamen zarar vermek, bozmak, çalmak veya başka kötü amaçlı eylemler sergilemek için tasarlanmışlardır(Saldırganın amacına göre değişebilir). Ancak bu virüs türünü, diğer virüslerden ayıran özellik, diğer dosyalara veya bilgisayara bulaşıp çoğalmazlar.

Trojan Virüsü Nasıl Bulaşır ?

Trojan virüsü genellikle hileli programlar aracılığı ile bilgisayar sisteminize girerler. Bir web sitesindeki cazip görünen bir fotoğraf ve/veya linke tıkladığınızda virüs bilgisayarınıza sızabilir. Özellikle yasa dışı bannerlar, içeriğinde, trojan virüsü barındırmaktadır. Bu bannerlara tıkladığınızda siz farkına varmadan trojan virüsünü bilgisayarınıza bulaştırmış olursunuz.

Bir usb bellek cd hard disk vb fiziksel araçlara yüklenmiş trojan yazılımı da bilgisayarınıza bulaşabilir. Gerçek zamanlı mesajlaşma programları ile gönderilen linklerin içeriğinde trojan virüsü gizlenmiş olabilir. Tanıdığınız birinden dahi şüpheli mesaj geldiği zaman, teyit etmeden bu tür mesajlar açılmamalıdır. Eğer ki herhangi bir linkten bir dosya veya en basitinden bir resim indireceğiniz zaman kesinlikle açmadan ve mümkünse indirmeden önce özelliklerden/bilgi ver kısmından dosyanın formatına bakılmalıdır. İndirdiğiniz içeriğin hangi uzantıyla bittiği önemsizdir.
Herhangi bir resim.png dosyası arka planda resim.exe olarak çalışabilir.

Trojan Virüsü Türleri Nelerdir ?

Description

Exploit Trojan

Uygulama yazılımlarındaki güvenlik açıklarından faydalanarak, kötü amaçlı kodlar içeren Trojan türüdür.

Backdoor Trojan

Trojan’ın en popüler türlerinden belkide en çok kullanılan türüdür. Bulaşan bilgisayara uzaktan erişebilir. Dosyaları açabilir-silebilir, bilgisayarı yeniden başlatabilir, uygulamaları silebilir. Kısacası bilgisayara tam kontrol sağlar, bu sebeple en tehlikeli tür olarak bilinir.

Trojan Banker

Bu Trojan türü online bankacılık ve kredi kartı ile ödeme gibi sistemleri hedefleyerek, kredi kartı ve banka hesabınızdaki bilgileri çalar. Saldırganların genellikle finans ile uğraşan insanlar için geliştirdiği bir türdür.

DdoS Trojan

DoS saldırılarını başlatana Trojan türüdür. Bilgisayarı, mobil cihazları web sitelerini etkileyebilir. Bilgisayar veya mobil uygulamaların bir çoğunda artık çift faktörlü koruma olduğu için pek kullanılmayan bir tür olmaya başlamıştır.

Trojan GameThief

Çevrimiçi oyuncuları hedefler. Kullanıcıların hesap bilgilerini çalmak için kullanılır. Genellikle yaş olarak küçük çocukları hedef almak için geliştirilmiş bir türdür.

Trojan Ransom

Adı üzerinde Ransomware(Fidye) Virüsüyle oldukça benzer. Sisteminizde ki verileri değiştirip kurcalayarak arızalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda saldırgan sizden fidye isteyebilir.

Trojan Virüsü Nasıl Zararlar Verir ?

Aslında bu konu oldukça uzun. Çünkü bu zararlar saldırganın ne hedeflediğine göre değişir ve saldırgan virüsünü hedefine göre değiştirir.
Yinede aklımızda soru işareti kalmaması için en yaygın zararları birlikte görelim;

  • Spam e-posta gönderir ve kullanıcının e-posta hesabındaki adresleri toplar
  • Antivirüs programını devre dışı bırakır
  • Kullanıcının kişisel bilgilerini toparlar
  • Klavye tuşlarının hareketinden birçok parola bilgisine ulaşabilir(keylogger)
  • Dosyalarınızı siler, şifreler veya fidye ister
  • Bilgisayara uzaktan erişim sağlayıp güncel takip yapar
  • Bellek üzerinde hiçbir iz bırakmadan çalışır

Description

Trojan Virüsünden Nasıl Korunurum ?

  1. Güvendiğiniz birinden veya kişilerden geldiğinden emin değilseniz bir e-postadaki bağlantıyı açmayın. Tanımadığınız gönderenlerden gelen istenmeyen e-postaları ve tam olarak ne olduğunu bilmediğiniz sürece e-postadaki bağlantıyı açmaktan kaçının.

  2. Mail hesabınız, bankacılık uygulamanız, sosyal medyanız ve internetle ile giriş yaptığınız bütün hesaplarınızın şifresini birbirinden farklı tutun asla aynı şifreyi kullanmayın. Hesaplarınız için çift faktörlü korumayı kesinlikle etkinleştin.

  3. Kullandığınız yazılımları her zaman güncel tutmaya çalışın. Eğer uygulamanızı veya yazılımınızı güncellemezseniz artık eski bir sürüm kullanıyor olacaksınız. Saldırganlar eski yazılım programlarındaki güvenlik açıklarından oldukça fazla yararlanmaktadır.

  4. Düzenli olarak bilgisayarınız veya internete bağlandığınız cihazınızda belirli aralıklarla düzenli olarak taramalar yapınız.

Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir ?

Bilgisayarınızda trojan virüsü tespit ettikten sonra, virüsü manuel olarak sistemlerinizden kaldırabilirsiniz. Ancak bu yöntem uzmanlık isteyen ve oldukça zaman alıcı bir yöntemdir. Kötü amaçlı yazılımları sisteminizden temizleyen özel olarak tasarlanmış programları kullanmanız daha basit ve pratik bir yoldur.

bknz: Trojan Remover uygulamaları

Trojan virüsü bilgisayar sisteminize sızdığı zaman bu durumu anlamanız hemen hemen imkansızdır. Trojan çalışmaya başladıktan sonra bilgisayarınızda bir yavaşlama meydana gelebilir. Hiçbir sorun yokken aniden bilgisayarınızın hızı düşüyorsa bunun nedeni trojan virüsü olabilir.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?