Sanal Makine (Virtual Machine) Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Emir Eskici
  • 18 Nov 2022
Sanal Makine (Virtual Machine) Nedir? Nasıl Çalışır?

Sanal Makine(Virtual Machine) Nedir?

Kısaca bahsetmek gerekirse Sanal Makine kendi fiziksel bilgisayarımızın içerisinde, istediğimiz işletim sistemi ve istediğimiz bilgisayar özelliklerini verdiğimiz bir sanal bilgisayardır. Sanal Makine depolama, ağ, konfigürasyon ayarları ve yazılımı vardır ve bu ana bilgisayarda çalışan diğer sanal makinelerden tamamen yalıtılmıştır. Bu sebepten dolayı bu sanal makineye kendi işletim sistemimizden RAM ve depolama vb. diğer işletim özelliklerinden istediğimiz payda paylaşmamız lazımdır. Sanal makine kullananlar için sanal bir ortam oluşturur ve ana bilgisayarda bir pencere olarak çalışırlar.

Sanal Makine(Virtual Machine) Çeşitleri

  • Sanal İşlem Makinesi
    Sanal işlem makineleri, bir seferde tek bir işlemi destekler. Sanal makine, söz konusu işlem başladığında oluşturulur ve sona erdiğinde yok edilir. Sanal işlem makinesinin amacı, bir bilgisayar programını veya istediğimiz işlemi platformdan bağımsız bir ortamda yürütmektir. Çeşitli donanım veya yazılımlar üzerinde çalışabilir.

  • Sanal İşlem Makinesi
    Tümüyle sanallaştırma yapan bu Sanal Makine türü, gerçek makinelerin yerine geçer ve fiziksel makinenizde yapabildiğiniz bütün işlemleri yapabilmemizi sağlar. Çoğunluk olarak Siber Güvenlik Çalışanları kullanır.

  • Ağ sanallaştırma
    Fiziksel ağ altyapısından ayrılarak, tamamen dağıtılmış bir sistemde uygulama yazılımı destekli bulut sanal ağ iletişimi sağlar. Ağ sanallaştırması, kanallar arasında bant genişliği tahsis ederek sunuculara ve cihazlara gerçek zamanlı olarak kaynak sağlar.

  • Depolama Sanallaştırma
    Sanal makinemizin içerisine kendi fiziksel ana makinemizde verdiğimiz depolama alanı kadar istediğimiz birimi veya dosyayı sanallaştırır.

Sanal Makinelerin Bize Sunduğu Avantajlar Nelerdir ?

  • İş sürekliliği ve başarılı disaster recovery (Felaket Kurtarma Çözümleri) sağlanmasında büyük rol oynar.
  • Veri merkezi yönetimini (Data center management) çok daha kolay hale getirir.
  • Güvenlik eksiği veya tehdit içeren program, yazılım veya dosyaları denemek için bir nevi Sandbox ortamı sağlar.
  • Eski uygulamaların desteklenmesi sayesinde yeni bir işletim sistemine geçme maliyetini ortadan kaldırır.
  • Tek bir ana makinede(kendi bilgisayarınız) birden fazla işletim sistemi kullanmaya olanak sağlar. Bu yüzden fiziksel alan, zaman, yönetim, donanım ve yazılım masraflarından tasarruf sağlar.

Sanal Makinelerin Dezavantajları Nelerdir ?

  • Bir bilgisayarda çok sayıda sanal makine çalıştırmak, sistemin fiziksel kaynaklarını tüketerek sistemin kararsız ve yavaş çalışmasına sebep olabilir. Buna ek olarak kendi ana makinenizde verdiğiniz depolama,Ram vb. sistemsel alanların büyüklüğüde büyük etken oynamaktadır.
  • Sanal makineler fiziksel makinelere göre daha düşük verim sunarlar. Ancak bu durumun önüne sanal ve fiziksel makineleri birleştirerek geçilebilir.

Sanal Makine Nasıl Çalışır ?

Sanal Makineler, donanımdan ayrılmış katmanda bir bilgisayarın sanal örneğini çalıştırırlar. Bu işlem sanallaştırma (virtualization) tekniği sayesinde mümkündür. Makinenin kaynaklarının sanallaştırılma işlemi, VM’leri oluşturan, barındıran ve çalıştıran hipervizör adı verilen bir yazılım tarafından gerçekleştirilir.
Sanal Makinelerin üzerinde çalıştığı gerçek fiziksel bilgisayarın işletim sistemine ana bilgisayar adı verilir. Sanal makinede çalışan işletim sistemine ise konuk denilir. Konuk işletim sistemleri, cihazın sabit sürücüsünde depolanan sanal bir sabit sürücüde çalıştırılır.

En Popüler Sanal Makine(Virtual Machine) Uygulamaları

1. VMware (Windows, Linux)

VMware, Inc. sanallaştırma yazılımları üreten bir şirkettir. 1998’de kurulmuş olan şirket Palo Alto, Kaliforniya merkezlidir. Hisselerinin çoğunluğu EMC Corporation’a aittir. Ocak 2016 yılında Dell Technologies şirketi tarafından satın alınmıştır.

2. VirtualBox (Windows, Mac, Linux)

Oracle VM Virtualbox, Başta Sun Microsystems’in piyasaya sürdüğü fakat daha sonra Sun Microsystems’in Oracle Corporation tarafından satın alınması sonucu adı Oracle VM Virtualbox olarak değiştirilen bir sanallaştırma yazılımıdır.

3. Windows Virtual PC (Windows)

MS Virtual PC veya kısaca MVPC Microsoft’un geliştirdiği bir sanallaştırma yazılımıdır. Bir bilgisayarda aynı anda birden fazla işletim sistemini aktif olarak çalıştırmak ve platformlar arası bağlantı kurmak gibi kabiliyetleri vardır.

4. Parallels (Windows, Mac, Linux)

İngilizceden çevrilmiştir-Parallels, Bellevue, Washington merkezli bir yazılım şirketidir; öncelikle macOS için sanallaştırma yazılımının geliştirilmesinde yer alır

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?