Kubernetes nedir ve faydaları nelerdir?

  • Sena Sonat
  • 22 Nov 2021
Kubernetes nedir ve faydaları nelerdir?

Yunanca kökenli olan Kubernetes, dümenci veya pilot anlamına gelir. Kapsayıcı uygulamarlada dağıtma, yönetme ve ölçeklendirme ile ilgili birçok manuel işlemi otomatikleştiren açık kaynaklı bir kapsayıcı düzenleme platformudur. Kubernetes'in kısaltması "K8s" dir. Yazılım ile konteyner tabanlı ortamlar ve uygulamalar otomatik olarak kurulabilir, çalıştırılabilir, bakımı yapılabilir ve ölçeklenebilir. K8s aslen Google tarafından geliştirildi. İlk versiyon 2015'te çıktı. Google şimdi Kubernetes'i Cloud Native Computing Foundation'a (CNCF) bağışladı. Şu anda yazılımın daha da geliştirilmesinden sorumludur ve bulut tabanlı bilgi işlem ortamındaki diğer projelerle ilgilenir. K8s GitHub'da mevcuttur ve Go programlama dilinde yazılır. Yazılım, Apache Lisansı 2.0 altında mevcuttur. Kubernetes, fiziksel veya sanal ana bilgisayar (sunucu) koleksiyonunu aşağıdaki özelliklere sahip bir platforma dönüştüren bir yazılımdır:

• Kapsayıcılı iş yüklerini barındırarak onlara bilgi işlem, depolama ve ağ kaynakları sağlar ve

• Çok sayıda kapsayıcılı uygulamayı otomatik olarak yönetir - değişikliklere ve zorluklara uyum sağlayarak onları sağlıklı ve kullanılabilir halde tutar.

Kubernetes'in Faydaları Nelerdir?


Kubernetes, yüksek derecede otomasyon sağlar, karmaşık işlemlerin daha iyi yönetilmesini ve basitleştirerek yürütülmesini sağlar. Her şeyden önce onları daha güvenilir hale getirir. Bu, özellikle şirketlerin BT hizmetlerinin hızlı dağıtımı için altyapılarında daha fazla esnekliğe ihtiyaç duyduklarında kullanışlıdır. Sistem, büyük kurumsal uygulamalardan oluşan bir portföy için kapsayıcı bir mimari sağlayarak şirketlerin altyapı maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olabilir. Ancak sistemi şirketler için bu kadar çekici kılan yalnızca altyapı maliyetlerinin azalması değildir. Kubernetes, şirketlerin insan kaynaklarında tasarruf yapmasını sağlar. Platform, bilişim teknolojisi ekiplerinin çok sayıda kapsayıcıda kümelenmiş son derece karmaşık uygulamaları olağanüstü verimlilikle yönetmesine yardımcı olur. Sistem, kapsayıcı tabanlı uygulamaların bakımını optimize eder: Kubernetes, akıllı arabirim yönetimini kullanarak, örneğin hizmet algılamayı devralır, kapsayıcıların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olur.

Kubernetes Nasıl Çalışır?


Kubernetes , kapsayıcıların yönetimini otomatikleştirir. Kubernetes'teki en küçük bileşen pod olarak bilinir. Bir pod, bir VM' deki bir düğümde yönetilen ve tüm "grup üyelerinin" birbirleriyle sorunsuz iletişim kurabileceği şekilde tasarlanmış bir kapsayıcı grubudur. Kubernetes, kapsayıcıları düzenlemek için kullanılan çeşitli araçlar sunar. Platform, talep üzerine uygulamaları ölçeklendirmeyi, mevcut kapsayıcı uygulamalarındaki dinamik değişiklikleri yönetmeyi ve temel alınan donanımı optimize etmeyi kolaylaştırır. Uygulama bileşenleri gerektiğinde yeniden başlatılabildiği ve sistemler arasında taşınabildiği için Kubernetes genişletilebilir ve hataya dayanıklıdır. Bu nedenle platform, uygulama çerçevelerinin, dillerin, izleme ve kayıt araçlarının seçimini destekler. Kubernetes ile BT departmanları şunları yapabilir:

• Kapsayıcıları birden çok ana bilgisayarda düzenleyin,

• Kurumsal uygulamaların daha verimli yürütülmesi için gerekli donanım kaynaklarını kullanmak,

• Uygulamaların sağlanmasını ve güncellenmesini kontrol etmek ve otomatikleştirmek,

• Durum bilgisi olan uygulamaları çalıştırmak için depolamayı monte edin ve depolama kapasitesi ekleyin

• Uygulama kapsayıcılarını ve kaynaklarını ölçeklendirme.


Kubernetes Servis Tipleri Nelerdir?

Kubernetes'teki bir hizmet, içinde bir uygulamanın çalıştığı kavramsal bölmelerin bir koleksiyonunu ve bu tür bölmeler için bir erişim ilkesini açıklayan bir soyutlamadır. Bir pod başka bir pod ile bağlantı kurmak zorundaysa, önce IP adresini belirlemelidir. Kubernetes hizmetleri ayrıca belirli bölmeleri bulmanın bir yolunu sağlar. Pod IP adresleri Kubernetes ağ modelinde soyuttur; bir bölme bozulursa veya yok edilirse, yeni bir bölme neredeyse kesin olarak yeni bir IP adresi alır. Pod IP adresleri Kubernetes ağ modelinde soyuttur; bir bölme bozulursa veya yok edilirse, yeni bir bölme neredeyse kesin olarak yeni bir IP adresi alacaktır. Kubernetes hizmetleri dört temel kategoriye ayrılır:

ClusterIP: Kubernetes'te ClusterIP hizmeti aslında standart hizmet biçimidir. Kubernetes kümesi içinde, diğer Kubernetes uygulamalarının dışarıdan erişim sağlamadan yönetebileceği bir hizmet sağlar.

NodePort Kümenizdeki: Her düğümün NodePort adı verilen açık bir bağlantı noktası vardır. Uygulamanız farklı bir düğümde çalışsa bile Kubernetes, trafiği NodePort'tan hizmete doğrudan yönlendirir.

LoadBalancer: LoadBalancer, bir Kubernetes hizmetini internet aracılığıyla dış dünyaya tanıtmanın popüler bir yoludur. LoadBalancer, ClusterIP ve NodePort'a benzer şekilde kullanılabilir. Hizmet kategorisi olarak LoadBalancer'ı seçerseniz, küme bulut sağlayıcısına yaklaşır ve bir yük dengeleyici oluşturur.

ExternalName: ExternalName hizmetlerinin seçicileri veya sabit bağlantı noktaları veya uç noktaları olmadığından, trafiği bir dış hizmete yeniden yönlendirebilirler. Bu form, hizmeti harici ad alanının öğeleri ile ilişkilendirir. Bunu, bir CNAME'in kayıt değerini döndürerek tamamlar.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?