E-ticaret Siteleri İçin Uygun Sunucu Nasıl Seçilmelidir?

  • Alara Türkü
  • 02 Mar 2023
E-ticaret Siteleri İçin Uygun Sunucu Nasıl Seçilmelidir?

Konu bir e-ticaret sitesi oluşturmaya gelince öğrenilmesi gereken pek çok farklı nokta bulunmakta. Örnek olarak e-ticaret siteleri için sunucu seçimi bu konular arasında yer alabilmektedir. Dolayısıyla eğer bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız doğru sunucu seçimi konusunda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

Depolama alanından tutun farklı server seçeneklerinin sunduğu hıza kadar bu alanda önemli birçok faktör bulunmaktadır. Bunun yanı sıra e-ticaret siteleri için sunucu fiyatları da server seçiminde dikkat edilmesi gereken konulardan biridir diyebiliriz. Websiteniz için server seçimi konusunda bazı ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Aşağıda web server’ın ne olduğu hakkında bazı bilgiler ve e-ticaret siteleri için uygun sunucu nasıl seçilmelidir konusunda çeşitli ipuçları bulabilirsiniz.

E-ticaret Siteleri İçin Uygun Bir Hosting veya Web Server Seçme Süreci

Eğer e-ticaret siteleri için sunucu seçimi konusunda çok bilginiz yoksa bu konuda desteğe ihtiyacınız olabilir. Web server (sunucu) veya hosting bir websitesi için önemli öğeler arasında yer alır. Dolayısıyla bu alanda sitenizin ihtiyaçlarına yönelik iyi bir seçim yapmak önemlidir.

Kurmayı planladığınız e-ticaret sitesi için web server arayışındaysanız bu seçimi yaparken birtakım etkenlere dikkat etmek isteyebilirsiniz. Örneğin elde etmeyi hedeflediğiniz website trafiğinden tutun site kurmakta kullanacağınız platform ya da metoda, sitenizin performans ve depolama ihtiyaçlarına ve farklı seçeneklerin fiyatlarına kadar pek çok unsur bu etkenler arasında yer alır.

Şimdi gelin bu faktörlere teker teker göz atalım ve bunları daha detaylı bir biçimde inceleyelim. Ancak bunun öncesinde web server’ın ne olduğunu ve server ile hosting arasındaki farkı kısaca açıklayalım.

Web Server Nedir?

İlk olarak, bir e-ticaret sitesi için web server seçimi konusundaki bazı ipuçlarına geçmeden önce, web server’ın ne olduğunu temel hatlarıyla öğrenelim. Basitçe açıklamak gerekirse bir web server, website içeriklerinin bir ağ üzerinde depolanmasını ve bu ağ üzerinden paylaşılmasını mümkün hale getiren özel bir tür dijital yapıdır. Bir web server hem donanım hem de yazılım bileşenlerinin bir araya getirilmesiyle oluşur. Farklı web server seçenekleri farklı nitelik ve özelliklere sahip olabilmektedir. e-ticaret için sunucu fiyatları çok sayıda farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Hosting ve Server Arasındaki Fark: Hangisini Kullanmak Gerekir?

Websiteniz için server seçeneklerini incelerken ve bu alanda araştırma yaparken karşınıza çıkabilecek bir diğer terim de “hosting”dir. Her ne kadar bu iki terimin kullanım alanları açısından benzerlik gösterdiğini söyleyebilsek de aralarında belirli farklar mevcuttur. Hosting hizmetleri kullanıcıların website dosyalarını bir web server üzerinde depolamasını mümkün kılar. Hosting palyaşılabilen bir hizmettir ancak web server siteler için ayrı olarak kullanılır. Birçok website sahibi için hosting kullanımı yeterli olabilmektedir. Fakat daha fazla depolama alanına sahip olmak gibi nedenlerden dolayı siteniz için web server kullanımına yönelebilirsiniz.

Hedeflediğiniz Website Trafiği Ne Kadar?

E-ticaret siteleri için sunucu veya hosting seçimi yaparken dikkat etmek gereken etkenlerden birinin website trafiği olduğunu söyleyebiliriz. Farklı server ve hosting seçimleri farklı seviyedeki site trafikleri için uygun olabilmektedir. Eğer daha niş ve sınırlı bir konuda e-ticaret sitesi kuruyorsanız, düşük seviyeli bir seçeneği deneyebilirsiniz. Ancak eğer yüksek miktarda website trafiği hedefliyorsanız daha ileri düzey bir seçeneği seçmeniz akıllıca bir tercih olacaktır. Kısacası server seçiminizi yaparken elde etmeyi planladığınız site trafiğini dikkate almayı unutmayın.

Websitenizi Nasıl Oluşturmayı Planlıyorsunuz?

E-ticaret siteleri için uygun sunucu nasıl seçilmelidir konusunda gerçekleştirmek isteyebileceğiniz bir diğer adım ise sitenizi kurmak için tercih edeceğiniz platform veya metodu gözden geçirmektir. Örneğin eğer websitenizi Wordpress platformu ile kurmak istiyorsanız, kullanmayı düşündüğünüz server veya hosting seçeneklerinin bu platform için desteği olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer kullanmak istediğiniz yöntem için destek yoksa, bu konuda desteğe sahip bir seçeneği tercih edebilirsiniz.

Birçok Farklı Marka Tarafından Sunulan Çeşitli Seçenekleri Gözden Geçirin

Tercih edeceğiniz firmaya ve ürüne bağlı olarak e-ticaret siteleri için sunucu fiyatları farklılık gösterebilmektedir. Buna ek olarak bu konuda farklı seçenekler sundukları özellikler bakımından da pek çok alanda birbirinden değişik olabilmektedir. Bu yüzden, server alanında ulaşabileceğiniz farklı seçenekleri gözden geçirmek için farklı firmalar tarafından sunulan farklı server ürünlerini incelediğinizden emin olun.

Performans ve Depolama Alanı Konularını Aklınızda Bulundurun

Site performansı söz konusu olduğunda tercih ettiğiniz server veya hosting seçeneği büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Dolayısıyla e-ticaret siteleri için sunucu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktörün performans seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca dikkat etmek isteyebileceğiniz bir diğer önemli unsur da depolama alanıdır. Eğer e-ticaret siteniz için bir server veya hosting seçeneği arıyorsanız bu faktörleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Düşünmeniz Gereken Diğer Bir Konu Müşteri Desteği Kalitesi Olabilir

E-ticaret siteleri için sunucu seçimi yaparken bu alanda hizmet veren farklı firmaların sunduğu müşteri hizmetleri kalitesi hakkında da fikir sahibi olmak isteyebilirsiniz. Çünkü kullandığınız web server ile ilgili herhangi bir sorun ortaya çıktığı takdirde müşteri hizmetlerine kolay bir şekilde ulaşabilmek çok önemli olabilmektedir. Müşteri desteği kalitesi hakkında fikir sahibi olmak için farklı firmaların ve ürünlerin online kullanıcı yorumlarına göz atabilirsiniz.

Güvenlik, Uptime (Çalışma Süresi) ve Site Yedeği Gibi Konuları Unutmayın

Eğer bir websitesi oluşturuyorsanız, güvenlik gibi etkenler oldukça önemli olabilmektedir. Bu durumun özellikle e-ticaret siteleri için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra uptime, yani çalışma süresi de hosting veya server seçerken dikkat etmek gereken bir diğer konudur. Ayrıca tercih edeceğiniz server veya hosting seçeneğinin düzenli olarak site yedeği almayı mümkün kılıp kılmadığını da öğrenmek isteyebilirsiniz.

Server veya Hosting Seçerken Fiyat Önemli Bir Etken Olabilir

Burada bahsetmiş olduğumuz farklı faktörlerin yanı sıra server seçerken aklınızda bulundurmak isteyebileceğiniz bir diğer konu da fiyatlar olabilir. E-ticaret siteleri için sunucu fiyatları çeşitli etkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. Web server seçiminizi yaparken farklı fiyatlara sahip farklı seçenekleri inceleyebilirsiniz. Daha sonra bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir seçeneği tercih edebilirsiniz.

Sonuç

Bir websitesi için server veya hosting seçimi oldukça önemli olabilmektedir. Yazımızda e-ticaret siteleri için uygun sunucu nasıl seçilmelidir konusunu birçok detayıyla inceledik. Server seçimi sürecinde güvenlikten depolama alanına ve fiyatlara kadar çok sayıda faktör önem arz edebilmektedir. Siteniz için server seçerken burada bahsettiğimiz ipuçlarını aklınızda bulundurabilirsiniz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?