DNS nedir?

  • Sena Sonat
  • 22 Nov 2021
DNS nedir?

Domain Name System kelimelerin kısaltılmış hali olan DNS, Alan İsimlendirme Sistemi şeklinde tanımlanır. DNS için internet dünyasının telefon rehberidir desek yanlış bir ifade kullanmış olmayız.  Web tarayıcıları IP adresleri sayesinde bağlantıya girer ve DNS alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylelikle tarayıcılar internet kaynaklarını kolaylıkla yükleyebilir.

DNS , her etki alanı için yetkili ad sunucuları atayarak etki alanı adlarını atama ve bu adları internet kaynaklarıyla eşleştirme sorumluluğunu devreder. Ağ yöneticileri, alt alanları üzerinde diğer sunuculara yetki verebilir. Bu mekanizma, dağıtılmış ve hataya dayanıklı hizmet sağlar ve tek bir büyük merkezi veri tabanından kaçınmak için tasarlanmıştır.


İşlerinizi kolaylaştıran DNS nedir?


Akıllı telefonunuzdan veya dizüstü bilgisayarınızdan büyük perakende web sitelerine içerik sunan sunuculara kadar internetteki tüm bilgisayarlar, numaraları kullanarak birbirlerini bulur ve iletişim kurar. Bu numaralar IP adresleri olarak bilinir. Bir web tarayıcısı açtığınızda ve bir web sitesine gittiğinizde, hatırlamanız ve uzun bir sayı girmeniz gerekmez.

Telefon rehberi DNS


Yukarıda DNS internet dünyasının telefon rehberidir diye bir ifade kullanmıştık, peki bu kısaca nasıl işler; İnternetin DNS sistemi, adlar ve numaralar arasındaki eşlemeyi yöneterek bir telefon rehberi gibi çalışır. DNS sunucuları , ad isteklerini IP adreslerine çevirerek, son kullanıcının web tarayıcılarına bir alan adı yazdığında hangi sunucuya ulaşacağını kontrol eder. Bu isteklere sorgu denir.

DNS ve Hizmet Türleri


Yetkili DNS: Yetkili bir DNS hizmeti, geliştiricilerin genel DNS adlarını yönetmek için kullandıkları bir güncelleme mekanizması sağlar. Ardından DNS sorgularını yanıtlar ve bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurabilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Yetkili DNS, bir etki alanı üzerinde son yetkiye sahiptir ve özyinelemeli DNS sunucularına yanıtlar sağlamaktan sorumludur.

Özyinelemeli DNS: İstemciler genellikle doğrudan yetkili DNS hizmetlerine sorgu yapmaz. Bunun yerine, genellikle çözümleyici olarak bilinen başka bir DNS hizmeti türüne veya özyinelemeli bir DNS hizmetine bağlanırlar. Örnek vermek gerekirse; Özyinelemeli bir DNS hizmeti, bir otel kapıcısı gibi davranır: herhangi bir DNS kaydına sahip olmasa da, sizin adınıza DNS bilgilerini alabilen bir aracı görevi görür. Özyinelemeli bir DNS, DNS referansını önbelleğe aldıysa veya belirli bir süre boyunca sakladıysa, kaynak veya IP bilgilerini sağlayarak DNS sorgusunu yanıtlar. Eğer durum bu şekilde işlemiyorsa, aranılan hedefi bulmak amacıyla aramayı bir/birden fazla yetkili DNS sunucusuna iletir.

DNS ile web sitesi hızı nasıl arttırılır?


DNS , İnternet hızınızla doğrudan ilişkili olmasa da, tek bir web sayfasının bilgisayarınızda ne kadar hızlı göründüğünü dair önemli ölçüde bir etkide bulunabilir. Yine de bir bağlantı kurulduktan sonra indirme hızlarını etkilememelidir. Ancak yönlendiricinizin DNS sunucularını değiştirmek istiyorsanız, bu genel hızınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

DNS sunucularını değiştirmek, bir alan adını çözümlemek için gereken süreyi hızlandırabilir, ancak bu genel internet bağlantınızı hızlandıracağını garantilemez. Örneğin, içerik akışı veya büyük dosyaların indirilmesi için ortalama indirme hızlarında bir gelişme ülkelere göre değişkenlik gösterebilir.

Örneklendirmek gerekirse bir X ülkesinde bağlantı oluşturan DNS web sitelerine daha hızlı bağlanabilirken, başka bir ülkede yapılan bir bağlantı web sitelerine daha düşük hızda bağlanma eğilimi gösterebilir. Elbette burada kullandığınız hizmetler de çok önemlidir. DNS hızınızı ve performansınızı arttırmak PlusClouds gibi uzman kadroların yetkinliğiyle sizin internet ve DNS deneyiminizi daha ileri seviyelere taşıyabilir.

DNS internet hızınızı arttırmak için


Yönlendiricinizin yönetim sayfasına girerek gelişmiş ayarlarınıza gidin. Referans için DNS sunucu adreslerinizi not edin. Bunları önerilen DNS sunucu adreslerinizle değiştirin. Cihazınız daha sonra bu DNS sunucularıyla güncellenecek ve size gelişmiş bir tarama hızı sunacaktır.

DNS deneyimi ile hızlı ve kesintisiz iş süreçleri için PlusClouds'un  Web Sitesi Hızlandırma Servisi sayesinde 3 adımda yalnızca 5 dakikada sitenize erişim hızını artırın!

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?