Bulut (Cloud) Sunucu Nedir ?

  • Emir Eskici
  • 23 Jan 2023
Bulut (Cloud) Sunucu Nedir ?

Cloud (Bulut) Sunucu Nedir ?

Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucu, web sitelerin internet üzerinden yayın yapabilmeleri için gerekli dosyaları içinde barındıran sanal bir depolama alanıdır. Bulut sunucu olarak da bilinen cloud sunucuların çok önemli bir özelliği vardır. Bu özellik, depolama alanı için fiziksel bir ihtiyaç gerektirmemesidir. Bu nedenle cloud sunucuya erişmek, fiziksel bir sunucuya yakın bir lokasyondan erişmek kadar hızlı ve kolaydır.

Cloud sunucu teknolojisi sayesinde büyük veri merkezleri, sunucularının depolama alanlarını sanallaştırma imkanı kazanır. Böylelikle kaynaklar birleşir. Depolama alanlarının yanı sıra işlemci güçlerini birleştirmek için de bu teknolojinin sağladığı imkanlar yüksektir. Dolayısıyla cloud sunucu çözümleri hem webmasterlar hem de ziyaretçiler tarafında çok daha nitelikli bir web deneyimi sağlar.

Cloud sunucu nedir diye merak edenler bu sunucuların fiziksel sunucularla ilişkisini de merak eder. Aslına bakarsanız, diğer sunucular gibi cloud sunucular da web sitelerinin internet üzerinden yayın yapabilmeleri için gerekli dosyaları barındırır. Şu farkla ki, cloud sunucular fiziksel bir alana ihtiyaç duymaz. Böylelikle erişim ve sayfa yükleme hızı konusunda lokasyondan kaynaklı sorunları kökünden çözerler.

Bir web sitesine erişim için internet kullanıcılarının, sitenin dosyalarını barındıran sunucuya erişmesi gerekir. Sunucu eğer fiziksel bir sunucuysa ve kullanıcının bulunduğu lokasyondan uzak bir noktadaysa erişim süresi ciddi derecede uzun olabilir. Üstelik sunucu bakımı ihmal edilmişse fiziksel yakınlığın bile hız konusunda fayda sağlamaması mümkündür. Oysa PlusClouds’un faydaları sayesinde bilişim işlemleri, çok güçlü tek bir makine üzerinden ilerlemez. Bunun yerine birçok küçük makinede farklı işlemler eş zamanlı ilerler. Bu da hız, verimlilik, kullanım kolaylığı ve güvenlik gibi konularda cloud sunucu çözümlerinin öne çıkmasını sağlar.

Bulut Sunucu Nasıl Çalışır ?

Bulut sunucu, fiziksel sunucu kaynaklarını sanallaştırır ve kullanıcıların bunlara uzaktan erişmesini sağlar. Fiziksel sunucunun bilgi işlem kaynakları, genellikle hiper yönetici adı verilen özel bir sanallaştırma yazılımı kullanılarak birden çok sanal sunucuyu oluşturmak ve güçlendirmek için kullanılır. Hipervizörler, bir veya daha fazla sanal sunucunun oluşturulmasını desteklemek için fiziksel sunucunun kaynaklarını bir havuzda toplar. Sanal sunucu kaynakları daha sonra bulut aracılığıyla bir veya daha fazla işletmeye otomatik olarak teslim edilebilir.

Sanal sunucuların, depolamanın ve ağ kaynaklarının sağlanması, bulut kaynağı dağıtımının üç temel modelinden biri olan Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) olarak da bilinir. Diğer iki dağıtım modeli ise Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)‘dır.

PaaS, IaaS üzerine inşa edilmiştir, ancak aynı zamanda müşterilere uygulama geliştirme için yazılım ve donanım araçları da dahil olmak üzere bir bulut bilgi işlem platformu sağlar. SaaS modelinde, bir bulut satıcısı, bilgi işlem kaynaklarını temeldeki bulut sunucularından çeken tam olarak yönetilen bulut tabanlı yazılım çözümleri sağlar.

Özel bulut sunucuları, şirketin tesislerinde bulunmaları dışında genel bulut sunucularına benzer şekilde çalışır.

Description

Cloud Hosting Nedir ?

Kısaca ifade edecek olursak, bu hizmetin temelinde birden çok sunucu havuzuna sanallaştırma yöntemi uygulamak vardır. Bu sayede sunucular sanal fiziksel sunucu olarak hizmet vermeye başlar. Üstelik fiziksel sunuculara oranla çok daha yüksek bir depolama alanı sunarlar. Tüm işlemlerin tek bir panel üzerinden takibi de önemli bir avantajıdır. Sunucu kaynak ve ihtiyaçlarındaki değişkenliğe göre cloud hosting hizmetlerinde farklılaşma söz konusudur. Bu noktada iyi bir hosting firmasıyla çalışmak önemlidir. Bu sayede değişen ihtiyaçlarınıza en uygun çözümlere kolayca ve ekonomik şekilde ulaşırsınız.

Hosting hizmetleri kapsamında cloud sunuculara ilginin giderek arttığını görüyoruz. Nitekim iyi bir cloud hosting server çözümünüz varsa sunucu web operasyonunuz güçlenir. Böylelikle ihtiyaçlarınızı karşılamak için sitenizi başka bir sunucuya taşımanıza gerek kalmaz. Ayrıca cloud sunucu nedir diye merak edenler aynı sunucu üzerindeki farklı sitelerin durumunu da öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucu imkanlarından hostingdeki diğer sitelerin yararlanması da mümkündür. Coğrafi konumunuz ne olursa olsun cloud hosting hizmetleri sayesinde web operasyonunuzu sağlıklı şekilde sürdürürsünüz. Üçüncü parti yazılımlar ve diğer konulardaki sorunlarınızı da daha kolay şekilde çözme imkanına sahip olursunuz.

Description

Bulut Sunucu Site Performansını Nasıl Etkiler ?

Birbiriyle bağlantı halinde olan ve özel yazılımlarla yönetilen bulut sunucu sistemleri, internet sitenize bağlanan kullanıcıyı en yakın veri merkezi üzerindeki sunucuya yönlendirerek sitenin açılış hızını artırır. Daha yüksek performansla çalışan web siteniz kullanıcıların daha memnun kalmasını sağlar, bu sayede trafiğinizin de hızla arttığını görebilirsiniz. Bir cloud server hizmeti satın aldığınızda tek bir merkezde yatan tek bir sunucuya değil, çeşitli noktalara dağılmış sunucuların veri işleme gücüne eş zamanlı olarak sahip olursunuz.

Size yardımcı olmamı
ister misiniz ?